uto. maj 26th, 2020

Logika i mjere zabrane: Zašto odjednom možemo sve?

Sredinom marta, nakon što se pojavio koronavirus u BiH, Federalni štab civilne zaštite donio je niz radikalnih mjera. Zatvoreno je skoro sve, uveden je policijski sat, obustavljen javni gradski prijevoz, zatvorene su granice… Cijela Federacija ušla je u takozvani “lockdown”. Kao uostalom i većina zemalja svijeta.

Vlasti su posebno bile rigorozne prema onim građanima koji su se vraćali iz inostranstva. Pozivala se dijaspora da nipošto ne dolazi u BiH, a oni koji bi se ipak usudili završavali su posebnim karantinima.

A čudili smo se Švedskoj

Uvedene su žestoke kazne za sve one koji krše policijski sat, ne nose masku, ne drže odstojanje. Djeca kao ni penzioneri nisu smjeli izalaziti vani, zabranjeno je okupljanje više osoba…

Vrtići, škole i fakulteti su zatvoreni, organizirana je on-line nastava.

Takva odluka pravdana je time da će se tako usporiti širenje virusa, protiv kojeg naše vlasti, a ni druge u svijetu, nisu znale kako da se bore. Kao dodatak tome, jasno je da naš zdravstveni sistem nije dovoljno opremljen niti je bilo osnovnog materijala – od rukavica, maski do dezinfekcijskih sredstava.

Građani su naravno poštovali sve te mjere. Za svoje dobro.

U međuvremenu smo se čudili Švedskoj. To je jedina država u Evropi koja nije uvodila skoro nikakve restriktivne mjere. Vlasti ove skandinavske države davale su preporuke svojim građanima, koje su mogli ali nisu morali poštovati. Kafići, frizerski saloni, teretane i škole su radili.

Nije dugo trebalo da Švedska dođe i kod nas.

U zadnjih desetak dana, Federalni štab ukinuo je skoro sve mjere zabrane koje su postavili i tako radikalno branili.

Prvo je krenulo s ukidanjem policijskog sata, nakon toga su počele raditi prodavnice, ukinuti su karantini, počeli su kafići i frizerski saloni, a od sutra kreće i javni gradski prijevoz. Ukida se i mjera zabrane kretanja mladim i starijim, proradit će teretane, bazeni i kina…

Građani s pravom postavljaju pitanje: Šta se desilo pa odjednom može sve?

Ugledni svjetski epidemiolozi, kao što je Anthony Fauci koji savjetuje Bijelu kuću, stava je da otvaranje dolazi prerano i da to povećava opasnost od jačanja pandemije. Sličan stav imaju i stručnjaci WHO, koji uporno upozoravaju da otvaranje mora ići postepeno s pravilnim razmacima od nekoliko mjeseci između otvaranja.

Je li korona nestala?

To samo potvrđuje da pitanje građana da li su do sada bili mjere bile idiotske ili su to one tek sada kada hrlimo na ulicu, na frizure i u šoping.

Kako to da nam Zavod za javno zdravstvo sad daje preporuke, a ne naređenja? Je li sad ok držati razmak u kafiću, a ranije nije bilo? Zašto se sad možemo voziti tramvajem, a prije nekoliko dana nam je to bilo nezamislivo?

Je li korona nestala?

Nije.

Da li se pogriješilo s brzim otvaranjem?

Vidjet ćemo.

Ono što je najvjerovatnije utjecalo na ovakvu odluku kriznih štabova jeste kolaps ekonomije koji ja prouzrokovalo totalno zatvaranje.

Vlada FBiH prije dva dana je objavila podatak da je pad prihoda u posljednja dva mjeseca, dakle od početka pandemije, iznosi 242,2 miliona KM!

Prihodi su pali i u RS, kao i kantonima. Nezaposlenost stromoglavo raste.

Čini se da je vlast procijenila da će se lakše izboriti s pandemijom, nego s ekonomskom krizom.

IZVOR: Raport.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *