21/02/2024

Aлпинизам je рођен на Ђеви, једном од врхова Романије којег су 1929. године освојила двојица алпиниста

На Палама је синоћ обиљежено 90 година алпинизма на Романији, а прослави јубилеја присуствовали су алпинисти из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Предсједник Планинарско-еколошког друштва “Романија” са Пала Радоје Војводић рекао је новинарима да је алпинизам “рођен” на Ђеви, једном од врхова Романије којег су 1929. године освојила двојица алпиниста, пише Глас Српске.

Романија је један од чувенијих центара за алпинизам у бившој Југославији, гдје има клинова старих и до 50 година који су још у функцији. На овој планини налазе се престижне стијене код Новакове пећине, Мједеник, Црвене стијене”. Романија, осим полигона за развој алпинизма, може бити развојна шанса за општину Пале, која може допринијети довођењу што више алпиниста и планинара, истакнуто је на прослави.

Алпинизма је један од најтежих и најатрактивнијих грана у планинарству. Планинарски савез Српске 2010. године формирао је наставни Центар за алпинизам и слободно пењање, а дио полигона се налази у Рогоушићима и код пећине Орловача, гдје су одржана три љетна курса алпинизма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *