21/02/2024

Afera park “Sunce” se nastavlja…

U vrijeme pandemije virusa korona na sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo donesena je odluka o izmjeni dijela regulacionog plana koja se odnosi na park “Sunce”.

I dok su iz SDS-a tvrdili da načelnik namjerava gradnjom novih objekata uništiti postojeći park, iz opštine obećanje da nijedno drvo neće biti posječeno. U međuvremenu su iz Aktiva mladih SDS-a ove opštine organizovali netransparentnu peticiju na kojoj nije bilo obilježja organizatora. Ipak, potpisi građana koji žele da sačuvaju park stigla su na opštinsku adresu. Načelnik je u međuvremenu uvjeravao javnost da peticija nema smisla, jer se ne može sačuvati ono što neće biti uništeno, iznoseći javnosti “crno na bijelo” slike regulacionog plana.

Spin Info pisao je o ovoj aferi koja još uvijek nema svoj epilog, obje strane drže se svojih argumenata, dok građani još uvijek zbunjeno posmatraju regulacioni plan i slušaju priče o tome da su “uzurpirano zelenilo, oborena stabla, nešto što trenutno možemo da vidimo u parku”.

Mladi SDS-a na čelu sa Stefanom Ignjatovićem nedavno su javno podsjetili načelnika ove opštine Ljubišu Ćosića na obećanu javnu raspravu o ovoj temi, uz pitanje zašto obećano nije još uvijek realizovano.

Iz opštine Istočno Novo Sarajevo na ovo pitanje odgovorili su danas objavljivanjem prezentacije o parku “Sunce” odnosno predstavljanjem svih izmjena koje se odnose na ovaj dio opštine, u smisu da je planirana rekonstrukcija Karađorđeve ulice kojom bi se produžila trasa i izgradila neophodna infrastrukturna mreža, što mora podrazumijevati određene građevinske radove ispod parka. Osim toga, izmjenom plana u odnosu na prethodni predviđena je izgradnja tri manja objekta koja bi se gradila neposredno uz ovu ulicu, navedeno je iz opštine Istočno Novo Sarajevo.

Kada je riječ o javnoj raspravi iz opštine navode: “Imajući u vidu da je načelnik opštine potpisao Memorandum o saradnji sa neformalnom grupom građana, i da se jedan dio tog sporazuma odnosi na obavezu održavanja javnog uvida i rasprave do 15.06.2020.godine, koja se odnosi na ovaj usvojeni dokument prostorno-planske dokumentacije, kao i činjenicu da postojeća epidemiološka situacija u našoj opštini u prethodnom i sadašnjem periodu ne dozvoljava organizovanje javnog skupa ovog oblika, opština Istočno Novo Sarajevo ovom prezentacijom predstavlja prethodni regulacioni plan „Centar 1“, kao i novousvojeni regulacioni plan „Centar 1“, koji obuhvataju dio u bilizini, i sam park.”

Da li je načelnik obmanuo javnost ili je opozicija predvođena SDS-om izmjenu regulacionog plana iskoristila za ubiranje političkih poena vrijeme će pokazati.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *