Agencija spriječila da se objave imena nagrađenih u institucijama BiH

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH spriječila je Savjet ministara BiH da objavi spisak zaposlenih koji su novčano nagrađeni za rezultate u radu. 

 

Na sjednici u novembru prošle godine ministri su se usaglasili da se objelodani zbirni pregled isplaćenih novčanih nagrada zaposlenim u institucijama BiH na mjesečnom nivou.

 

Ta informacija je trebala sadržavati ime i prezime nagrađenog, iznos nagrade, naziv organizacione jedinice u kojoj zaposleni radi, kao i razloge za njezinu dodjelu.

 

Takođe, tada je dogovoreno da podaci neće biti objavljeni ako je riječ o vojnim osobama, policijskim službenicima, zaposlenim u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji te zaposlenim koji su upućeni u mirovne i druge misije izvan BiH.

 

Međutim, tek što se trebalo krenuti sa ovom praksom koja je trebala povećati transparentnost u institucijama BiH, Agencija za zaštitu ličnih podataka se pojavila sa zahtjevom da odluka nije uskladu sa Zakonom o ličnim podacima.

 

Naime, Agencija je mišljenja da odredbe ove odluke koje propisuju obavezu objave zbirnih podataka o isplaćenim novčanim naknadama zaposlenima u na službenoj internet stranici institucije nisu u skladu sa principom pravičnosti i zakonitosti.

 

Zbog toga Agencija od Savjeta ministara zahtijeva da odluku uskladi, a ako ne postupi po njenim instrukcijama, najavljuje pokretanje upravnog spora.

 

Zbog toga je Ministarstvo finansija i trezora spremilo novu odluku kojom obavezu objave podataka o nagrađenima na internet stranici jednostavno ukida.

 

“Imajući u vidu stav Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH u vezi sa predmetnom problematikom, Ministarstvo finansija i trezora je pripremilo Odluku o izmjeni Odluke o okvirnim kriterijima za dodjelu novčane nagrade zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine kako bi se stekli uslovi za njenu primjenu počev od dana njenog donošenja”, navode u ovom ministarstvu obrazlažući novonastalu situaciju.

 

Inače, prema okvirnim kriterijumima koji su propisani još 2010. godine pravo na nagradu imaju zaposleni koji su kvalitetno obavljali svoje zadatke i završavali ih prije zadatog roka, mijenjali druge, radili u komisijama ili na državnim projektima.

 

Ukupan fond za isplatu novčane nagrade, planira se u procentu od 2,50 odsto od iznosa.

 

IZVOR: CAPITAL/D.Tovilović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *