28/02/2024

Akcija poribljavanja Kasindolske rijeke potočnom pastrmkom

Grupa građana koja se okuplja oko inicijative “STOP izgradnjii MHE na Kasindolskoj rijeci” u saradnji sa Sportskim ribolovnim društvom Željeznica Istočno Sarajevo, u petak 24. jula 2020. godine vršiće poribljavanje Kasindolske rijeke autohtonom vrstom potočne pastrmke.

U akciju poribljavanje se kreće u 9.30 časova ispred restorana “Kula” Istočno Sarajevo. Poribljavanje će se vršiti u gornjem i donjem dijelu Kasindolske rijeke u količini od sedam hiljada komada potočne pastrmke.

Akcija je podržana od strane građana koji sprovode aktivnosti na zaustavljanju izgradnje malih hidroelektrana i uništavanja flore i faune Kasindolske rijeke, o čemu je Spin Info među prvima pisao ukazujući na probleme same izgradnje MHE, ali i kriminalnih radnji vezanih za izgradnju MHE “Podivič”.

Na osnovu rješenja Ministarstva za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo RS investitor “Buk” doo Istočno Sarajevo prilikom izgradnje bio je dužan ispuniti osnovne uslove zaštite životne sredine, između ostalog poštovati biološki minimum kada je u pitanju zaštita ribe, međutim tokom izgradnje MHE “Podivič” to nije bio slučaj. Riblja staza široka je svega 30cm, a moguće je potpuno zabraniti kretanje ribe.

Ogranizatori pozivaju građane da se u što većem broju odazovu ovoj akciji koju su podržala brojna udruženja sa područja Bosne i Hercegovine koja se bave zaštitom životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *