Aktivisti poslali jasnu poruku: Našu prirodu ima ko da brani!

U punoj sali sarajevskog Kina Meeting Point sinoć je održana promocija filma “Zajedništvo”, posvećenog borbama za spas rijeka u Bosni i Hercegovini i regionu. Ovaj događaj, u organizaciji Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT, okupio je veliki broj aktivista i aktivistkinja regionalnog saveza “Odbranimo r(ij)eke Balkana” kao i građanki i građanki iz cijele Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju.

 

Autori Svjetlana Panić i Dragan Stanimirović, kroz polusatni film koji sadrži priče protagonista nekih od borbi za spas rijeka koje život znače, dočaravaju kako je riječni pokret izgradio do sada neviđenu regionalnu solidarnost i inspirisao mnoge druge slične ekološke borbe. Ovom događaju prisustvovali su i aktivisti i aktivistkinje iz Srbije, čija je borba za spas rijeka, šuma i planina dobila svjetski publicitet.

 

Lejla Kusturica, aktivistkinja i direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT, poručila je da su borbe za spas naših prirodnih dobara zajedničke i da samo ujedinjeni možemo pobijediti u okršajima protiv domaćih i svjetskih moćnika i investitorskih lobija. “S večerašnje projekcije filma poručujemo da rijeke nećemo dati kao i da ne dozvoljavamo da postanemo rudarska kolonija. Kao i male hidroelektrane, tako i tzv. zeleni rudnici koji se planiraju su prijetnja našim rijekama, živom svijetu i ljudskim zajednicama u našoj zemlji i regionu. Zato jačamo naše zajedništvo kroz saveze koji nam pomažu da razmjenjujemo iskustva i znanja u borbama ali i gradimo na silu urušenu solidarnost među nama, bez koje onda zaista mogu sve da nam otmu i to se upravo dešava u cijelom regionu”, poručila je ona.

 

Probleme s kojima se suočavaju ekološki aktivisti u našoj državi dijele i kolege iz Srbije. Aktivisti i aktivistkinje su posebno istakli, kako nam pored zajedničke borbe za odbranu rijeka, slijedi neminovno i borba protiv takozvanog zelenog rudarenja, koje prijeti da uništi naše zajednice, vode, šume i tlo. “Mi koji se već decenijama borimo zaštitu životne sredine i za Zelenu agendu, u posljednjih nekoliko godina došli smo u situaciju da moramo ljudima da objašnjavamo da ne želimo ovu Zelenu agendu koja nam se plasira u našem regionu, već onu koja će biti pravedna i koja je dobra za sve a ne samo za neke”, istakla je Žaklina Živković iz beogradske inicijative “Pravo na vodu”. 

 

Na panelu koji se održao nakon projekcije filma aktivisti i aktivistkinje su govorili o svim opasnostima koje donose geološka istraživanja i eksploatacija takozvanih mineralnih sirovina u našoj regiji. Istaknuto je da kako rijeke ne poznaju granice, tako nažalost ni zagađenje ne poznaje granice, te da nam svima prijete posljedice rudarenja, koje u našem regionu imaju namjeru obavljati ili već obavljaju strane rudarske kompanije. Hajrija Čobo, kakanjska aktivistkinja koja je zbog svoje borbe za očuvanje izvora pitke vode i šuma suočena i s tužbom za navodu klevetu, istakla je kako borba za zaštitu naših prirodnih resursa više nije stvar izbora već nužde. “Ja bez vode ne mogu, za druge ne znam, ali ja ne mogu da ne pijem vodu”, rekla je.

 

Svjedoci smo kako ovakve rudarske aktivnosti širom svijeta sa sobom bez izuzetka donose uništenje prirodnih resursa, posebno vode i tla i protiv toga ćemo se zajednički boriti, jer odbijamo dozvoliti da ovaj region postane žrtveno jagnje stranih korporacija i država koje žele proces oslobađanja ovisnosti od fosilnih goriva sprovesti nauštrb budućnosti našeg opstanka ovdje, poručeno je s ovog događaja. Na promociju filma stigao je i Jevđenije Julijan Dimitrijević, aktivista Saveza ekoloških organizacija Srbije, koji je ujedno bio i jedan od učesnika panela. “Ova borba predstavlja slogu, zajedništvo, svima nam je isti neprijatelj – psi na lancu krupnog kapitala koji su spremni da nas gledaju kao zonu žrtvovanja i spremni su na korake koje čestit čovjek ne može zamisliti. Riječ je o koracima bezakonja, zla, napada i izazivanja sukoba, a na nama je da budemo složni i uspostavimo dobre mreže komunikacije”, upozorio je.

 

Osnovan u Sarajevu u julu 2021. godine, regionalni savez “Odbranimo r(ij)eke Balkana” okuplja preko 30 neformalnih grupa građana, udruženja građana i pojedinaca udruženih s ciljem zajedničkog i ujedinjenog djelovanja u pravcu zaštite posljednjih divljih rijeka na evropskom kontinentu koje se nalaze pod strašnim napadima energetskih lobija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *