BIJELJINA: Direktor se hvali uspješnim poslovanjem, pa traži pomoć Vlade RS

Direktor Branislav Vlačo piše ministrici Vidović da bi dodatna sredstva pomogla finansijski oporavak AD „GRAD“, a onda izbacuje ključni argument zašto bi mu trebala izaći u susret – podsjeća je da će uskoro izbori, pa bi to bilo u „obostranoj pomoći“.

 

Vršilac dužnosti direktora Akcionarskog društva „GRAD“ iz Bijeljine Branislav Vlačo prije nešto više od mjesec dana pisao je ministarski finansija Republike Srpske Zori Vidović, tražeći da se ovom preduzeću iz Kompenzacionog fonda RS uplati 175.000 konvertibilnih maraka kako bi izmirilo poreze i doprinose za zaposlene.

 

U pismu upućenom ministarki finansija, direktor AD „GRAD“ navodi kako zna da je rebalansom budžeta predviđeno da se iz Kompenzacionog fonda dodatna sredstva usmjeravaju za privredu i poljoprivredu, pa Vidovićevu usrdno moli da preduzeću na čijem je čelu odobri 175 hiljada KM za izmirenje dugovanja za poreze i doprinose za poslednjih pet mjeseci, od decembra 2021. godine, do aprila ove godine.

 

Vlačo piše Vidovićevoj da bi to pomoglo finansijski oporavak AD „GRAD“, a onda izbacuje ključni argument zašto bi mu trebala izaći u susret – podsjeća je do će uskoro izbori, pa bi to bilo u „obostranoj pomoći“. Obostrano u ovom slučaju znači jednostrano, jer bi to bilo u interesu vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kome pripadaju i Zora Vidović i Branislav Vlačo.

 

„Smatramo da bi bio ispravan potez s Vaše strane i da je to u obostranom interesu, obzirom da se radi o izbornoj godini, kao činjenici da je ovo rukovodstvo Društva naslijedilo nagomilane obaveze i nenamjensko trošenje kreditnih sredstava u visini od 2.000.000 konvertibilnih maraka“, navodi Vlačo u pismu.

 

Pismo je datirano na 27. april ove godine, a samo par mjeseci ranije, 30. decembra 2021. godine, Branislav Vlačo je održao konferenciju za novinare, na kojoj je, prema onome što je na njoj izgovorio, djelovalo da u AD „GRAD“ sve ide kao po loju. Slavodobitno je tada saopštio da je poslovna 2021. godina završena sa ispunjenim svim obavezama prema radnicima, dobavljačima i poreskim institucijama, pa čudi kako je moguće da je preduzeće u 2022. godini odjednom postalo nesolventno, da ne može da izmiruje poreze i doprinose na plate radnika. Tim više, jer prihode ne ostvaruju samo zahvaljujući svom poslovanju, već imaju poprilične subvencije Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, ali i Grada Bijeljina

Traže dodatne pare, a na sva zvona se hvale kako će u septembru organizovati glamurozni sajam poljoprivrede „INTEAGRO“, očekujući da će na sajam doći i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Netom pred izbore. Sajam, opet, neće finansirati AD „GRAD“, već entitetsko Ministarstvo poljoprivrede, a finansijski će ga podržati i grad Bijeljina, smatrajući da je ta manifestacija važna za privredu, odnosno poljoprivredu Semberije.

 

Vlačo se u decembru hvalisao poslovnim uspjesima, a u pismu Vidovićevoj navodi da se preduzeće u prethodnom periodu suočavalo sa djelimičnom ili potpunom zabranom rada zbog neizmirenih obaveza, smanjenim obimom poslovanja, a prigovara i da je pomoć nadležnih institucija u vrijeme pandemije korona virusa „GRADU“ bila minimalna. Opravdanje za loše finansijske rezultate preduzeća na čijem je čelu, Vlačo je našao o „dešavanjima na istoku Evrope“, što će reći ratu u Ukrajini, jer je sve, uključujući povećanje cijena energenata, uticalo na komintente „GRADA“.

 

Elem, od preduzeća koje se, kako je rečeno u decembru, dičilo ostvarenim poslovnim rezultatima i ambicioznim planovima za 2022. godinu, AD „GRAD“ je došao u fazu u kojoj moli za dodatna sredstva iz Kompenzacionog fonda da bi se uplatili porezi i doprinosi za oko pedeset zaposlenih. Pitanje je otkud takav obrat i zašto se traži dodatni novac? Ključni razlog su predstojeći izbori i očuvanje glasačke mašinerije SNSD-a, uposlenika u AD „GRAD“, koji zakonsku obavezu poslodavca – da im izmiri poreze i doprinose na plate, treba u oktobru da „nagrade“ glasovima za kandidate te stranke.

 

Branislav Vlačo postavljen je na čelo AD „GRAD“ u avgustu prošle godine da bi to preduzeće potpuno stavio pod kontrolu SNSD-a. S obzirom na to da je „GRAD“ u vlasništvu Vlade RS, to nije bio veliki problem. Vlačo je, prema saznanjima Žurnala, tvrda linija SNSD-a u Bijeljini i blizak je saradnik Miroslava Milovanovića, aktuelnog direktora Voda RS, bivšeg entitetskog ministra poljoprivrede i jednog od viđenijih „jastrebova“ vladajuće stranke. Mada je na lokalnim izborima 2020. godine pobjedu u trci za gradonačenika Bijeljine odnio kandidat opozicije Ljubiša Petrović (SDS), SNSD ima većinu u lokalnoj skupštini i diktira sve procese u tom gradu, a Milovanović je jedan od onih koji vuče konce te politike.

 

SNSD na AD „GRAD“ gleda kao na potencijalno dobar plijen, jer se radi o preduzeću koje gazduje Kvantaškom pijacom i Agrotržnim centrom, bavi se poslovima inžinjeringa i konsaltinga, organizovanjem sajmova i uređenjem gradskog građevinskog zemljišta. Preduzeće se nalazi se u stogom centru grada, posjeduje neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište, oko 60 garažnih mjesta i onaj ko njime rukovodi može da dođe do velikog novca. Uz to, s ozbirom da je u vlasništvu Vlade RS, u „GRAD“ će nastaviti da ulažu entitetske institucije, Grad Bijeljina, ali i Ministarstvo spoljne trgovine BiH, na čijem čelu je SNSD-ov Staša Košarac.

 

Riječju, SNSD je od velike važnosti da zadrži „GRAD“ pod svojom kontrolom, jer ta firma potencijalno može donijeti velike količine novca. Zato SNSD nije ni dozvolio da ovo preduzeće bude vraćeno u nadležnost Grada Bijeljina, u čijem vlasništvu je bilo do 2005. godine. Iz Kabineta gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića smatraju da je AD „GRAD“ predmet političkog potkusurivanja.

 

„U novembru 2020. godine postignut je politički sporazum između Milorada Dodika i pokojnog gradonačelnika Miće Mićića, kojim je predviđeno da se AD ‘GRAD’ vrati u nadležnost lokalne samouprave, ali pošto se aktuelnoj vlasti na nivou Srpske nije svidio izborni rezultat u Bijeljini, ovoj sporazum nikad nije realizovan. Zbog toga i dalje imamo jednu od najapsurdnijih situacija u Srpkoj – Vlada RS upravlja Agrotržnim centrom i stočnom pijacom u Bijeljini“, rekli su za Žurnal iz Petrovićevog kabineta.

 

Istakli su da Gradska uprava nema nikakve veze sa poslovanjem AD „GRAD“, jer je to preduzeće u nadležnosti Vlade RS. Smatraju krajnje apsurdnim to što Vlada RS upravlja ovim preduzećem, koje ima karakter lokalnog, komunalnog preduzeća. Preduzeće, istakli su , duži niz godina posluje nedomaćinski i netransparentno, a Gradska uprava nema uvid niti nadležnost, a ni mogućnosti da prati finansijske tokove u ovom preduzeću.

 

 

 

IZVOR: zurnal.info/Ljiljana Kovačević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *