BISTRICI PRIJETI UNIŠTENJE: Kineskoj kompaniji s američke crne liste 200 miliona KM za tri MHE, poništena jedna od dozvola

Na pitanje postoji li mogućnost da se gradnjom MHE uništi rijeka Bistrica, na šta je ranije upozoravalo lokalno stanovništvo, kineski poslovođa kojeg smo zatekli na licu mjesta odgovara kako gradnja hidroelektrana svakako utiče na rijeku, ali da je teško govoriti o tome da će ona biti uništena.

 

Piše: Marija Arnautović/Inforadar

 

U nekadašnjem kompleksu Rudnika Miljevina kraj Foče u punom jeku su radovi i pripremanje kampa za smještaj radnika iz Kine koji će raditi na tri planirane minihidroelektrane (MHEna rijeci Bistrici.

 

Kineska nacionalna Aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering (AVIC-ENG), kao izvođač radova, za veliki posao gradnje tri MHE na Bistrici dobiće 102 miliona eura koje treba da obezbijedi investitor, preduzeće Hidroelektrane Bistrica, inače u većinskom vlasništvu Hidroelektrane na Drini, odnosno Elektroprivrede Republike Srpske (RS).

 

KINESKI RADNICI NA LICU MJESTA

 

U kampu se radi i vikendom. Nekolicina radnika iz Kine u dvorištu pripremaju alat, opremu i kombi koji ide ka jednom od mjesta gdje je planirana gradnja jedne od tri MHE. Radnik u neonski zelenom prsluku kaže da su smješteni u kompleksu nekadašnjeg rudnika. Ne govori engleski pa poziva menadžera koji stiže za nekoliko minuta.

 

Mlađem čovjeku, koji kaže da se zove Šung, čudno je interesovanje za gradnju kampa za smještaj radnika iz Kine. Zanima ga gdje će biti objavljen tekst, ali pristaje da kratko odgovori na nekoliko pitanja. Objašnjava da u BiH imaju konsultantski tim koji provjerava dokumentaciju za gradnju hidroelektrana, a na pitanje da li imaju sve potrebne dozvole, odgovara potvrdno.

 

Foto: Naša saradica u društvu kineskog poslovođe

“Kao što vidite, u ovom trenutku radimo na pripremama kampa u kojem će biti smješteni radnici i nadam se da ćemo s radovima početi što je prije moguće. Trenutno je ovdje 30 radnika iz Kine, a takođe imamo i mnogo lokalnog osoblja. mislim da njih ima blizu 20, a kada radovi počnu nadam se da ćemo imati i više”, objašnjava Šung.

 

Na pitanje postoji li mogućnost da se gradnjom MHE uništi rijeka Bistrica, na šta je ranije upozoravalo lokalno stanovništvo, odgovara kako gradnja hidroelektrane svakako utiče na rijeku, ali da je teško govoriti o tome da će ona biti uništena.

 

Inače, projekat čine tri male hidroelektrane, instalisane snage 39 megavata, s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-sati električne energije. Ugovor o gradnji s kineskom korporacijom AVIK u Pekingu je još 2019. potpisao nekadašnji predsjednik Vlade RS Radovan Višković. Početak gradnje hidroelektrana na Bistrici ozvaničen je krajem 2021. godine, no ništa s tim planom nije teklo glatko.

 

O gradnji MHE na Bistrici u blizini Foče mještani danas ne žele da govore javno, iako su kada su bageri ušli u korito rijeke izražavali negodovanje i bojazan da će Bistrica biti još jedna od rijeka u BiH “stavljena u cijev” i da će gradnjom minihidroelektrana u potpunosti biti uništena priroda. Dio njih i danas će to reći, ali ne u diktafon.

 

Pričaju kako je nedavno vršeno i poribljavanje na tim mjestima da bi se, kako kažu, sanirale štete izazvane radovima na gradnji MHE, iako nadležni kažu da je riječ tek o pripremnim radovima poput puteva koji će voditi do gradilišta. U neformalnim razgovorima reći će i da vjeruju da lokalno stanovništvo neće imati ništa od minihidrolektrana, pa ni sama opština, već samo investitor. 

 

VELIKA ŠTETA, NIKAKVA KORIST

 

Vladimir Ninković, član Savjeta MZ Miljevina, kroz koju teče Bistrica, na pitanje zbog čega mještani ne žele da pričaju o gradnji MHE odgovara kako izgleda da lokalno stanovništvo nema problema oko gradnje minihidrolektrana na Bistrici dok većina ćuti. Korist od gradnje imaće samo Elektroprivreda RS, kaže on.

 

“Kao stanovnik Miljevine znam samo da kad dune vjetar – nestane struje, kad je sunce jako – nestane struje, kad je kiša – nestane struje i sve vremenske pogode i nepogode kada su – struje nema. Ja lično ne očekujem da će biti zaposlenih na centralama, možda oko izgradnje da se angažuju neki ljudi, ali po završetku sumnjam”, govori Ninković. Smatra da će MHE na Bistrici donijeti štetu po životnu sredinu, a nikakvu korist.

 

“U projektu centrala nema nikakvih benefita za našu mjesnu zajednicu. Mišljenja sam da za našu mjesnu zajednicu ništa nećemo dobiti od toga, pa i koncesiona naknada ide u budžet RS”, kaže Ninković.

 

Preduzeće Hidroelektrana Bistrica postoji desetak godina i ranije je bilo u privatnom vlasništvu. Vlasništvo nad preduzećem preuzela je Elektroprivreda RS, nakon čega je i potpisan ugovor s kineskom kompanijom za gradnju MHE. Procjenjuju da bi godišnji prihod elektrana mogao biti oko 25 miliona eura. 

 

 

Koncesija za izgradnju hidroelektrana na Bistrici je dodijeljena još 2006. godine Elektrodistribuciji sa Pala. Dodijelilo je Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS, a Elektrodistribucija je osnovala koncesiono preduzeće Hidroelektrane Bistrica koje je tri godine kasnije preuzelo posao. U to vrijeme dobijene su i građevinska i ekološka dozvola, ali su istekle nakon pet godina.

 

Projekat gradnje MHE na rijeci Bistrici dugo nije pokrenut s mrtve tačke, a preduzeće je prešlo u privatno vlasništvo dok ga 2019. nisu preuzele Hidroelektrane na Drini, čiji je vlasnik Elektroprivreda RS. Koncesija za eksploataciju rijeke Bistrice za proizvodnju električne energije traje do 2043. godine. Firma Hidrelektrana Bistrica d.o.o. Foča je formirana sa ciljem realizacije ovog hidroenergetskog projekta na Bistrici.

 

No novac koji je potrebno isplatiti kineskoj kompaniji za gradnju MHE nije bilo lako pronaći. Tako je krajem 2021. godine iz Vlade RS najavljeno da će Elektroprivreda RS emitovati obveznice na Bečkoj berzi kako bi obezbijedila novac za investicije. Predsjednik Vlade RS Radovan Viškovićpotvrdio je da će se Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) zadužiti emisijom obveznica na Bečkoj berzi te da ERS, kao kompanija koja je u većinskom vlasništvu Vlade RS, mora dobiti odobrenje za takav potez. Podsjetio je da ERS finansira značajne projekte iz vlastitih sredstava, te kao primjer naveo HE Bistrica. Ranije je Zora Vidović, ministrica finansija RS, najavila je da će ERS na Bečkoj berzi emitovati obveznice u vrijednosti od 140 miliona eura. Rekla da će novac biti upotrijebljen za izgradnju hidroelektrana Dabar i Bistrica.

 

Foto: Sjedište ERS i njen generalni direktor Luka Petrović

Početkom 2022. ERS je tražila banku za kredit od 30 miliona KM kojim bi ERS izmirila obavezu po osnovu kupljene električne energije od Hidroelektrane na Drini, čiji je 65 posto vlasnik, a onda bi tim sredstavima HE na Drini izvršile dokapitalizaciju i u Foči čiji su stopostotni vlasnik. Namjena kredita, zapravo, predstavlja finansiranje izgradnje HE Bistrica, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

 

Dokapitalizacija HE Bistrica završena je godinu kasnije (u februaru ove godine). Direktor tog preduzeća Dejan Pavlović potvrdio je da su kineskim partnerima uplatili 30 miliona eura za projekat gradnje tri MHE, dok je Nedeljko Perišić, direktor Hidroelektrana na Drini, koje su vlasnik HE Bistrica, naveo da preduzeće trenutno ne ostvaruje profit, “jer je u izgradnji”, te da oni kao vlasnik koriste dokapitalizaciju kao jedini način da plasiraju finansijska sredstva u svoje preduzeće.

 

JEDNA GRAĐEVINSKA DOZVOLA OBUSTAVLJENA

 

Sam Pavlović u razgovoru za Inforadar tvrdi da su sve dozvole potrebne za gradnju važeće, osim građevinske dozvole za hidroelektranu B2 koja je privremeno suspendovana od strane banjalučkog suda, a po tužbi Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

 

Dejan Pavlović

Okružni sud u Banjaluci krajem januara poništio je rješenje Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS prema kojem je izdata građevinska dozvola za projekat hidroelektrane B-2a od 7,2 megavata, a i druga dva postrojenja su također u sporu i pod tužbama koje su podnijeli Centar za životnu sredinu i Arhus centar BiH.

 

  

Foto: Faksimil usvojene tužbe

 

Okružni sud je poništio rješenje Ministarstva jer je prilikom izdavanja građevinskih dozvola firmi Hidroelektrane Bistrica sa sjedištem u Foči došlo do bitnih povreda pravila postupka, navode u Centru za životnu sredinu.

 

Firma Hidroelektrane Bistrica, iza koje stoji ERS, nije imalo važeću ekološku dozvolu kada je počela građevinske radove, u decembru 2021. Ona je ključni preduslov za izgradnju objekata koji invazivno utiču na elemente životne sredine, naročito na vodna dobra, objašnjavaju u Centru.

 

Pavlović, pak, navodi da su iz Centra za životnu sredinu predali tužbe za sve tri hidroelektrane te da je “samo jedna” usvojena. Druge dbije tužbe su odbijene.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *