28/02/2024

Borba za očuvanje Prače se nastavlja

Nakon što su prije par dana počeli pripremni radovi na izgradnji mini- hidrocentrale na riječi Prači u blizini Pala, protiv ove odluke reagovala su brojna udruženja sa područja Sarajevsko- romanijske regije ali i građani Podgraba, Vrhprače…

Građani Mjesne zajednice Podgrab formirali su Odbor građana M.Z. Podgrab za zaštitu rijeke Prače koji će ispred stanovnika Podrgaba u narednom periodu koordinirati rad na sprečavanju izgradnje minihidrocetrale na rijeci Prači u VRHPRAČI.

Građani traže od opštinskih vlasti i vlade Republike Srpske da se odmah obustave tek započeti radovi na izgradnji mini- hidrocetrale u Vrhprači, te da se u skladu sa zakonom provede procedura revizije nezakonite koncesione dozvole i da se koncesija poništi, navodi se u saopštenju.

Od opštinskih vlasti traže saradnju, te hitno spriječavanje uništavanje rijeke Prače i turističke atrakcije- prelijepih predjela podnožja Jahorine u VRHPRAČI.

Pozvali su i ostala udruženja i odbore građana sa područja drugih opština da im se jave, i da zajedničkim snagama pokušaju sprječiti izgradnju mini- hidrocentrala s ciljem očuvanja prirode, biljnog i životinjskog svijeta ali i opstanka samog čovjeka.

Do ovog trenutka, javnu podršku Odboru građana M.Z. Podrgab uputilo je 17 nevladinih organizacija sa područja opštine Sokolac.

Izgradnja mini- hidrocentrale u toku je i na gornjem toku rijeke Željeznice, opština Istočna Ilidža, međutim povodom ovog slučaja još uvijek niko nije javno reagovao i osudio njenu gradnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *