Boris Johnson odnosi pobjedu u Velikoj Britaniji

Konzervativna stranka Borisa Džonsona imaće ubjedljivu većinu u novom sazivu Parlamenta Velike Britanije, pokazuju rezultati jučerašnjih izbora, što znači da će on ostati na poziciji premijera.

Na osnovu poznatih rezultata, Bi-Bi-Si je objavio prognozu da će konzervativci imati 364 poslanika, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka 48, Liberalno demokratska partija 12, Partija Velsa četiri i Zeleni jedan mandat.

Preostalo je da se objave rezultati za manji broj poslaničkih mandata, ali torijevci za sada imaju ubjedljivu većinu od 78 poslnika. Stranka za Bregzit nije osvojila nijedan mandat.

Ovi rezultati znače da će konzervativci imati najkomotniju većinu u Vestminsteru od izborne pobjede Margaret Tačer 1987. godine.

Laburisti, koji su izgubili mandate u izbornim jedinicama koje su podržale Bregzit na referendumu 2016. godine, suočeni su sa najvećim porazom od 1935. godine.

Džonson je izjavio poslije objavljivanja rezultata da je konzervativna vlada dobila “novi i snažan mandat da obavi Bregzit”.

“Želim da se zahvalim narodu ove zemlje jer je izašao na glasanje u decembru, koje mi nismo željeli da raspišemo, ali koji su se pretvorili u istorijske izbore koji sada novoj vladi daju priliku da ispoštuje demokratsku volju britanskog naroda za promjenu ove zemlje na bolje i da se oslobodi potencijal čitavog naroda ove zemlje”, rekao je Džonson.

On je postao premijer u julu bez opštih izbora, nakon što ga je izabrala Konzervativna partija kao lidera umjesto Tereze Mej.

Vođa opozicionih laburista Džeremi Korbin izjavio je da je njegova stranka ponudila “manifest nade”, ali da je “Bregzit toliko polarizovao debatu da je to zasjenilo veći dio normalne političke debate”.

Laburisti su dobili oko osam odsto glasova manje nego na izborima 2017. godine, a torijevci su napredovali za jedan procenat. Manje stranke su zabilježile bolje rezultate. 

izvor: srna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *