21/02/2024

Boris Stanišić pobjednik konkursa “Mijenjamo dijabetes”

Boris Stanišić autor je pobjedničke instalacije “Mijenjamo dijabetes” na pozivu individualnim umjetnicima, učenicima i studentima srednjih umjetničkih škola i akademija za izradu umjetničke instalacije upotrebljavajući inzulinske tester penove.

Poziv je bio prilika mladim i kreativnim ljudima da se izraze te skrenu pažnju na oboljenja poput dijabetesa, ali i da upotrebljenim inzulinskim penovima daju i drugu upotrebnu vrijednost.

“Kao osnovni motiv u svom radu upotrijebio sam drvo kao simbol života. Prema legendama kroz drvo se objavljuje univerzalni, vitalni princip”, ističe Boris objašnjavajući kako neke vrste drveća dosežu starost od više hiljada godina te stoga za čovjeka drvo utjelovljuje vječni život.

Budući da mu je i samom dijagnosticiran dijabetes, Boris je upotrijebio upravo svoje inzulinske penove.

“Drvo je samo po sebi bitan resurs za mnoge potrepštine današnjice i na neki način ugrožavajući granice do kojih se taj resurs smije koristiti, ljudi stiču svijest koja ih upozorava da je bitno reciklirati materijale koje dobijamo od drveta. Dodatno, motiv drveta postaje simbol za reciklažu. Kako bi uticali na svijest, kad je u pitanju dijabetes, pa i generalno naše navike, bitno je da se vratimo prirodnim principima. Balans se može održati ako krenemo od sebe, posmatrajući jedno drvo kao ogledalo koje nam govori o životu više nego što mislimo”, poručuje Boris.

Dijabetes predstavlja jedno od vodećih globalnih hroničnih oboljenja od kojeg danas boluje više od 400 miliona stanovnika. Najefikasniji način liječenja jeste upotreba inzulina i drugih injektabilnih lijekova koji se u organizam unose primjenom penova kao jedne vrste medicinskih sredstava.

U Bosni i Hercegovini, iskorišteni penovi najčešće se ne zbrinjavaju na propisan način već se odlažu i tretiraju kao i svaki drugi otpad što ostavlja dugoročne posljedice po okoliš. Zbog toga je jedan od ciljeva ovog projekta i podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja životne sredine, jer inzuliski penovi nakon upotrebe predstavljaju proizvod za dalju reciklažu, čime se doprinosi smanjenju zagađenja planete Zemlje. Prema sadašnjim trendovima potrošnje predviđa se da će u narednih deset godina više od 12 milijardi penova i viala završiti u prirodi zbog neadekvatnog zbrinjavanja, a za razgradnju jednog pena potrebno je više od 100 godina.

IZVOR: Klix.ba


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *