BUNT MEĐU TRGOVCIMA AUTOMOBILA- Optužuju UNO da pogoduje kompanijama koje prodaju nova vozila

Uvoznici polovnih vozila s područja Hercegovine pisali su Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Delegaciji EU u BIH, Upravi za indirektno oporezivanje nakon što im je Uprava za indirektno oporezivanje otežala uvoz iz Nizozemske.

Ukratko, tvrde da im je Uprava za indirektno oporezivanje aktom koji je donijela 30. maja naložila dodatnu provjeru za svako holandsko vozilo, za što unaprijed moraju dati i visoki polog, premda je 99 provjerenih vozila ispravne dokumentacije. Potom polog moraju čekati, često i duže vrijeme, a uvezeno vozilo ne znaju kad će prodati. Mišljenja su da je sve urađeno smišljeno kako bi profitirale kompanije koje prodaju nova vozila. 

„Nova vozila su isključena iz ove odluke i sumnjamo da je to stranački uvezani lobi koji prodaje nove automobile“, kažu na naš upit u jednoj od uvozničkih kuća, a više ih se okupilo u borbi protiv ovakvog akta UNO-a. Navode da su revoltirani svime pisali i Evropskoj komisiji, budući da se radi o kršenju pozitivnih propisa i sporazuma.

Do sada je, kažu, uvoz vozila iz Holandije tekao normalno.

„Uvezeš auto, platiš PDV i to je to. Sad više ne znamo što činiti. Moram dati 3.000 maraka za provjeru, a ne znam kada ću vozilo prodati, i kad će mi taj novac vratiti. Ima ljudi iz RS-a kojim od 2017. nije vraćen novac, a vozilo koje je provjeravano bilo je uredno. Drugo, carinski depozit plaćamo samo na polovna vozila, a nova su isključili, što je apsurd“, pričaju nam dalje uvoznici. Traže jednakost, a ovakvo postupanje vide kao blokadu uvoza polovnih vozila.

 „Uvozimo kvalitetna vozila, od 3-5 godina starosti, pa ne može svako sebi priuštiti novo vozilo, a ovo sve vodi k tome da nas se uguši“, ističu dalje uvoznici.

Ko prodaje nova vozila u BiH, kako se crtaju tenderi, te koja stranka koristi koju kuću da snabdijeva institucije u kojima ima svoje dužnosnike mediji pišu već godinama.  Drugi pak naprasno dobiju akt.

Novi akt sve iskomplikovao

„Uprava za indirektno oporezivanje je 30. marta 2022. izdala akt svim carinskim ispstavama u Bosni i Hercegovini da za polovna vozila iz Holandije koja se puštaju u slobodan promet na teritoriju Bosne i Hercegovine nakon 1. aprila 2022., obavezno upute EUR 1, odnosno izjavu izvoznika na naknadnu provjeru u Holandiju. Iz navedeneih razloga su se naši kupci iz Bosne i Hercegovine preorijentisali na dobavljače iz drugih zemalja EU“, kažu nam revoltirni uvoznici polovnih vozila. Ističu da su vozila koja uvoze bliža prosječnom novčanike nego nova, te da ovo nije samo udar na uvoznike, nego i obične građane koji kupuju njihova vozila, koja su im ekonomski dostupna, a ipak kvalitetna.

Advokati pak smatraju da je ovakvo postupanje Uprave za indirektno oporezivanje protivno odredbama članka 124. stav 1(a) Sporazuma o stbilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji propisuje:

„Rješenja koja Bosna i Hercegovina primijeni u odnosu na zajednicu ne smije dovesti ni do kakve diskriminacije između država članica, njihovih državljana poduzeća ili kompanija“.

U ovom slučaju to pak nije slučaj, a diskriminacija holandskih vozila je više nego očita.  

„Budući da ovakvim postupanjem carinskih organa Bosne i Hercegovine naši kupci iz BiH odustaju od narudžbi, direktno smo kao izvoznici ugroženi i zahtijevamo da se ovakav odnos prema izvoznicima polovnih vozila iz Holandije izjednači sa odnosom prema izvoznicima iz ostalih članova EU“, kažu u dopisu domaćim vlastima i Delegaciji EU izvoznici. Ističu da je moguć i administrativni zastoj između BiH i Holandije.

„Ovakvo postupanje carinskih organa BiH će uzrokovati zastoj u radu administracije Holandije, nepotrebno će opteretiti redovno poslovanje kompanija izvoznika i na tj način narušavati osnovne principe na kojima se temelji unaprjeđenje trgovine među zemljama ugovornicama. Carisnki organi Holandije će ovakvim postupanjem carinskih organa Bosne i Hercegovine dobiti na provjeru vjerojatno više hiljada dokaza o porijeklu na naknadnu provjeru, u vrlo kratkom vremenskom periodu, što će izazvati zastoj u administrciji Holandije“, navode dalje iz kompanije uvoznika polovnih automobila iz Holandije.

Osim našem portalu uvoznici su se obraćali Parlamentarnoj skupštini BiH, Predstavničkom domu, Komisiji za spoljnu trgovinu i carine, a gdje traže pojašnjenja akta koji su dobili od UNO-a BiH.

 UNO tvrdi suprotno

U Upravi za indirektno oporezivanje tvrde pak da se ne radi o diskriminaciji, niti pogodovanju, nego ujednačavanju.

„Sektor za carine je službenim putem dana 30.03.2022. godine, upoznao regionalne centre  i carinske ispostave o saznanjima u vezi izdavanja dokaza o porijeklu za rabljena motorna vozila, prilikom izvoza iz Kraljevine Holandije u Bosnu i Hercegovinu, te uzimajući u obzir i dosadašnja postupanja ove zemlje, obavijestio carinske ispostave kod kojih se polovna putnička motorna vozila uvezena iz Holandije prijave za stavljanje u slobodan promet uz primjenu povlaštene stope carine, da od 01.04.2022. godine, dokaze o porijeklu, shodno odredbi člana 32. Priloga i Regionalne konvencije o pan euro mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe (”Službeni glasnik BiH”-Međunarodni ugovori, broj 15/14), vraćaju u postupak naknadne provjere temeljem osnovane sumnje, uz osiguranje eventualnog carinskog duga. Riječ je o svim polovnim putničkim motornim vozilima iz Holandije koja se, od navedenog datuma stavljaju u slobodan promet, bez obzira koji datum je na fakturi, kada su naručena,  nabavljena, da li su i od kada smještena u carinsko skladište. Pravila su ista za sva polovna putnička motorna vozila i sve uvoznike koji prilažu dokaz o preferencijalnom porijeklu robe i zahtijevaju primjenu povlaštene stope carine. Dakle, ovakvo postupanje nije imalo za cilj ”da se oteža poslovanje kompanijama koje se bave prodajom polovnih vozila, tj. u korist kompanijama koje se bave prodajom novih vozila”, kako je to navela grupa uvoznika, već da se ujednači postupanje svih zemalja/Strana potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini, koji uistinu daju mnoge olakšice i povlastice, ali ukoliko su ispunjeni određeni, propisani uslovi“, navode u odgovoru za Hercegovina.info iz UNO-a.

Uvoznici, koji tvrde potpuno dijametralno suprotno uz ostalo tvrde da im je najveći problem upravo osiguravanje eventualnog carinskog duga, gdje plaćaju visoke iznose za nešto što se, izvjesno je, neće ni dogoditi, umjesto da plate kad se nešto dogodi.

Uvoznici tvrde da je oko 1800 (samo UNO Mostar) potvrda o porijeklu robe slano na naknadnu provjeru u Holandiju, a da je 99 posto potvrda ispravno izdano.

Uvoznici iz Hercegovine kažu da su novim aktom dovedeni pred zid i da neće odustati u borbi za jednakost, a da će alarmirati cijelu EU po ovom pitanju.

IZVOR: Hercegovina Info /K.Perić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *