Burno u Opšini Centar, inspektori najavili kontrolu zbog malverzacija u vezi s poslovanjem „kosog lifta“

Za razliku od Opštine Centar iz koje dva mjeseca nismo dobili njihovo objašnjenje niti odgovor, Inforadaru je potvrđeno su u Ministarstva saobraćaja KS odbili učeštvovati u nezakonitim isplatama budžetskih sredstava bez potpisanog ugovora i provedenog postupka javne nabavke.

 

Finansijski inspektor Ministarstva finansija Kantona Sarajevo najavio je finansijsku kontrolu u Opštini Centar u vezi s radom i poslovanjem „kosog lifta“ na Ciglanama, saznaje Inforadar.

Sve se dešava nakon što smo prije nešto više od mjesec objavili priču o tome da je Agencija za borbu protiv korupcije KS otvorila istragu o nezakonitim uplatama kompaniji Euro prost d.o.o. Gračanica, zaduženoj za održavanje „kosog lifta“ u sarajevskom naselju Ciglane.

Ta informacija nam je potvrđena iz više izvora, kao i to da su odmah po otvaranju istrage inspektori krim-policije MUP-a KS iz Oštćine izuzeli kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju i održavanje kosog lifta.

ŠTO JE POČEO AJNADŽIĆ, NASTAVIO MANDIĆ

Podsjećamo, 18. februara 2019. bivši načelnik Opštine Centar Nedžad Ajnadžić sa kantonalnim predstavnicima Ministarstva saobraćaja potpisao je Ugovor (broj: 03-23-7065/18) o privremenom davanju na upravljanje, korištenje i održavanje „kosog lifta“, ali na određeno vrijeme, odnosno u trajanju najduže tri mjeseca. Nakon isteka ovog ugovorenog vremenskog perioda, potpisana su još tri aneksa na prvobitni Ugovor. Njihov rok važenja bio je 31. decembar 2021.

 

 

Nakon tog datuma, bez novog ugovora, ili barem potpisanog aneksa nastavljena je praksa nezakonitih uplata kompaniji Euro prost, za šta glavnu odgovornost snose načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, pomoćnica načelnika za komunalne i stambene poslove Đenita Bogunić-Kešelj te pomoćnica načelnika za finansije Elma Tuzlić.

Na pitanja Inforadara koja smo im slali uoči prvog teksta, kao i na našu urgenciju, ni Mandić niti bilo ko drugi iz Opštine nije odgovorio.

No za razliku od Opštine Centar (koja upošljava i savjetnika za medije) iz koje dva mjeseca nismo dobili njihovo objašnjenje niti odgovor, Inforadaru je potvrđeno su u Ministarstva saobraćaja KS odbili učeštvovati u nezakonitim isplatama budžetskih sredstava bez potpisanog ugovora i provedenog postupka javne nabavke.

Prije toga kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta upozoravao je da je potrebno raspisati javni poziv za ovaj posao te ukazivao na posljedice širih razmjera ako se postupak ne sprovede na ispravan i temeljit način, odnosno ako ne prođe kroz odgovarajuću tendersku dokumentaciju i ne izabere najbolji ponuđač. U konačnici, to se pokazalo istinitim jer je oštećen budžet kojeg pune građani Opštine Centar.

Naime, planom javnih nabavki određeno je 6.000 KM za ovu vrstu posla. Međutim, prema našim informacijama, Euro prost inkasira mjesečno oko 13.500 KM za održavanje i upravljanje liftom. Inače, razliku usljed manjka prodanih karata za lift kompenzuje Opština Centar. Cijena karte je 0,50 KM i uplaćuje se putem automata za naplatu bez računa ili bilo koje druge potvrde o uplaćenoj karti. Koliko građana koristi lift vjerovatno zna samo osoba koja istrese novac iz automata.

Prije desetak dana na naš novi upit iz ovog Ministarstva su nam odgovorili da ne znaju ništa o izuzimanju dokumentacije iz Opštine Centar.

„Nemamo saznanja o izuzimanju dokumentacije od strane inspekcije u Općini Centar. Uputili smo dopis Općini. U ranijem periodu je dogovoreno da sve aktivnosti vezane za kosi lift vodi Općina Centar, a mi Vam se možemo javiti sa novim informacijama nakon što dobijemo odgovor od Općine“, rekli su nam iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, a kasnije se nisu javljali.

 

 

PROCES PRAĆEN NEZAKONITOSTIMA

Inače, kompletan proces rekonstrukcije „kosog lifta“ praćen je nezakonitostima. Lift je u prvoj fazi rekonstruisan krajem 2018. sredstvima Opštne Centar i Vlade Kantona Sarajevo, u iznosu 825.000 KM, od čega je Općina obezbijedila 525.000 KM, a Vlada KS 300.000 KM.

No, počeo je raditi tek dva mjeseca nakon završetka rekonstrukcije jer ga nije imao ko održavati. Ranijem upravitelju, Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću (KJKP) GRAS početkom 2018. istekao je ugovor, pa su Ministarstvo saobraćaja KS i Općina Centar, kako smo ranije naveli, potpisali tromjesečni privremeni ugovor o održavanju lifta sa gračaničkom firmom Euro Prost d.o.o., koja ga je i rekonstruisala.

Foto: Faksimil odluke o pokretanju postupka

Euro Prost je bio obavezan isporučivati građanima račun sa uračunatim PDV-om pri svakom plaćanju, ali građani od početka rada novog lifta ne dobijaju kartu niti bilo kakvu potvrdu kada daju novac da bi se vozili.

Poslije našeg prvog teksta redakciji se javio i uposlenik GRAS-a čiji je identitet poznat Inforadaru. Rekao je da je s ovom problematikom upoznat od početka i da je i sam ukazivao na nezakonitosti.

„Remont lifta je uradila privatna kompanija ‘Euto Prost’, očito iz nekih interesa, a samo oni i iz opštine Centar znaju koji je to interes. Smatram da se ova firma nikako ne smije baviti naplaćivanjem karata, jer naplatu može vršiti samo firma kojoj je Ministarstvo saobraćaja dalo suglasnost. S obzirom da je GRAS kantonalno javno preduzeće, GRAS jedini može da garantuje uredno poslovanje i korištenje mjesečne karte, koju inače koriste i u javnom prevozu. Tako bi ona za penzionere koji imaju penzionersku kartu bila besplatna“, rekao je ovaj radnik GRAS-a, koji je insistirao na anonimnosti.

Podsjećamo da su nabavke ugovarane bez ikakve saglanosti Ministarstva za urbanizam i okoliš i Ministarstva saobraćaja KS. Nepoznato je koliko je novca ukupno u igri od održavanja lifta i naplate karata, jer ispražnjene kase završavaju u plastičnim vrećama i nose se u nepoznatom pravcu.

 

IZVOR: Inforadar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *