Četvrti potpredsjednik NS RS može, a dva Skupštine grada Istočno Sarajevo ne mogu?

Skupština grada Istočno Sarajevo na posljednjem skupštinskom zasjedanju usvojila je Odluku o dopuni Statuta grada, kojom se precizira da Skupština može imati dva potpredsjednika, ali pod uslovom da nisu iz istog konstitutivnog naroda ili iz grupe ostalih, piše Srna i dodaje da za ovu odluku odbornici opozicionog SNSD-a smatraju da je pokušaj skupštinske većine da na mjesto drugog potpredsjednika imenuje trenutnog predsjednika Skupštine opštine Trnovo Behiju Mulaosmanović.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je novinarima nakon sjednice da je izmjena Statuta urađena s ciljem usklađivanja sa zakonom o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, te da će gradske vlasti raspravljati o tome da li ima potrebe da se to mjesto popuni.

Protiv ove Odluke razumljivo su bili opozicioni odbornici na čelu sa SNSD-om. Odbornik SNSD-a Dejan Šešelj rekao je da je stav ove stranke da je dopuna Statuta grada bespotrebna, te da je, ukoliko je i bilo nekih zahtjeva, to trebalo uraditi kroz Zakon o gradu Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, stav SNSD-a je da je gradska uprava već duži niz godina veliki potrošač, te da će imenovanje drugog potpredsjednika građane Istočnog Sarajeva koštati oko 50.000 KM bruto.

Međutim, zanimljivo je to da je SNSD na lokalnom nivou protiv imenovanja drugog potpredsjednika a da je kao vladajuća stranka u Narodnoj skupštini Republike Srpske početkom rada novog saziva Skupštine uveo i funkciju četvrtog potpredsjednika, koji građane košta oko 400 hiljada KM sa svim onim što ide uz kabinet potpredsjednika Narodne skupštine, vozač, sekretarica i druge pogodnosti.

Dakle, naši političari pokazuju licemjerstvo i brigu za građane samo kada su u pitanju lični interesi. Veliki je broj čak i izmišljenih funkcija koje se dodjeljuju političkim partijama i pojedncima da bi se zadovoljili njihovi apetiti za dijelom političke moći.A na to će reagovati samo ako su funckije dodjeljene onim “drugim”.

Politička nestabilnost, česta promjena političkih stavova, a posljednih godina i stranaka da bi zadržali ili dobili nove stranačke funkcije, odlika je politike na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *