28/02/2024

Cijela Bistrica na protestu: Čuvamo svoje dvorište, nećemo rudnik

Mještani sela Bistrica kod Prijedora protestovali su danas zbog nezakonitog raskopavanja rudnika lignita u blizi njihovih kuća koje je bez ikakvih dozvola započela teslićka kompanija “Drvoeksport”, u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufije.

 

IZVOR: Capital/A. Pisarević

 

Oni su poručili da se ne slažu sa otvaranjem rudnika i da ne prihvataju uništavanje prirode i njihovog sela.

Na protest su došli gotovo svi mještani sela, kao i iz nekoliko susjednih koji su tu u znak podrške.

Među njima bio je i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić. Aktuelni gradonačelnik Slobodan Javor nije bio na protestima, iako su mještani rekli da im je obećao da će doći.

Na proteste su došli i narodna poslanica Maja Stojnić, kao i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Mirsad Duratović.

“Prošetali smo od Društvenog doma u selu do mjesta na kojem su neobilježeni bageri prije desetak dana počeli kopanje. Pokazali smo da nećemo pristati na njihovo kopanje i tražimo da to nadležni zaustave. Ne želimo rudnik u svom selu”, poručio je Zoran Ninić iz Bistrice.

 

Podsjećamo, neobilježeni bageri raskopali su preko 1.000 kubnih metara zemljišta i uklonili jalovinu, a postavljeni su i privremeni objekti, te dovezeni materijali koji služe da otvaranje i eksploataciju uglja lignita.

Na bezbrojne prijave i pozive mještana, nekoliko inspekcija je obišlo teren i konstatovalo da ima kopanja, ali da nema eksploatacije uglja, te da niko od njih nije nadležan, čime su samo oprali ruke i izbjegli da urade svoj posao.

U Ministarstvu energetike i rudarstva RS danima su tvrdili da niko nije dobio koncesiju za rudnik na ovom mjestu, te da postoji samo inicijativa koja ne mora ništa da znači. Uprkos tome, tačka za razmatranje ove inicijative se ekspresno našla na dnevnom redu Vlade RS u četvrtak, a informacije o tome da o njoj nije raspravljano zbog nepotpune dokumentacije dobili smo iz ovog ministarstva “na mišiće”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *