29/02/2024

Cijene putarina u Republici Srpskoj biće preispitane

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da će nesrazmjer u cijenama putarine za auto-puteve u Srpskoj biti ispravljen, ukoliko postoji.

Da se za isti broj pređenih kilometara plaća različita cijena poznato je još od 2019. godine kada su utvrđene posljednje cijene putarina na auto-putevima u RS.

Ministar Ćorić je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, odgovarajući na poslaničko pitanje, rekao da se cijena putarine određuje po dužnom metru auto-puta.

„Došlo je možda do jednog vida nesporazuma jer se putarina obračunava na ukupno izgrađenu dionicu auto-puta, a analize su pravljene na osnovu razdaljine od naplatne kućice do naplatne kućice, ali evo uzećemo još jednom da provjerimo zaista da li su te cijene urađene po dužnom metru i da li su zaokružene na cifre kako je previđeno pravilnikom i ukoliko bude neki nesrazmjer u vidu dužine i cijene, sigurno da ćemo to ispraviti“, rekao je Ćorić.

Poslanik SNSD-a Denis Šulić rekao je da je putarina od Laktaša do Gradiške (25,1 kilometar) četiri marke, Jakupovci-Gradiška (25,8 kilometara) 3,5 maraka, Gradiška-Drugovići (34 kilometra) pet maraka, a Drugovići-Kladari (61 kilometar) pet maraka.

Šelić traži da ministar izvrši dodatan pritisak na juavna preduzeća koja trebaju da urede pristupni put iz Gradiške.

Podsjetimo da smo u decembru 2019. godine pisali da Neđo Trninić, resorni ministar, izjavio je da ne planira korigovati visinu putarine, jer se, tvrdi, „na cijenu niko nije žalio“.

“Od početka naplate putarine u Republici Srpskoj do danas, u Ministarstvo saobraćaja i veza nije stigla ni jedna pritužba u vezi visine naplate putarine, niti inicijativa za smanjene ovih naknada”, navodi se u odgovoru ministra Trninića na pitanje Denisa Šulića, poslanika u Narodnoj skupštini.

Podsjećamo, Šulić (SNSD) je na sjednici održanoj krajem novembra 2019. pitao resornog ministra da li će se uraditi išta po pitanju visokih cijena i nelogičnosti koje su se pojavile kada je uveden zatvoreni sistem naplate putarina.

On je tada rekao kako zbog viših cijena vozači izbjegavaju autoput Banjaluka-Gradiška i idu na magistralni put.

“Pojavila su se značajna povećanja cijene putarina, ali i određene nelogičnosti. Putarina na relaciji Gradiška-Banjaluka je povećana sa 2,5 na 3,5 KM a ono što je najnelogičnije je da ako uđete u Gradišci a izađete u Laktašima, plaćate četiri marke”, kazao je tada Šulić.

U izjavi za portal Buka, Šulić kaže da su cijene putarina na autoputu nelogične i na nekim dionicama previsoke, te da je zbog toga postavio pitanje ministarstvu saobraćaja i veza o mogućem sniženju i korekciji cijena.

“Iznenadio me odgovor ministarstva u kojem se navodi da ‘nisu imali pritužbe na cijene putarina, što pokazuje da su one prihvatljive za korisnike autoputa’. Ne znam sa kim komuniciraju ljudi u ministarstvu, ali mi iz Srpca, Laktaša i Gradiške, koji svakodnevno koristimo autoput, imamo pritužbe. Nelogično je da se autoput od Gradiške do Laktaša plaća četiri marke, a od Gradiške do Jakupovaca 3,5 marke, ili da isto košta putarina za dionicu Gradiška – Drugovići, kao i za dionicu Drugovići – Doboj, iako je druga duža za skoro 20 kilometara.”

Sve ovo nije samo nelogično, dodaje Šulić, već i preskupo, zbog čega je pokuašo da utiče na ministarstvo.

“Ukoliko ministarstvo misli da nema pritužbi na cijene i da su vozači zadovoljni cijenom putarina, predlažem im da svakom vozaču prilikom naplate putarine dostave anketni listić sa jednim pitanjem: ‘Da li mislite da je adekvatna cijena putarine za dionicu autoputa koju ste prešli?’. Mislim da ne trebaju imati ponuđene odgovore, neka vozači na liniju upišu ono šta oni misle i kada sljedeći put budu prolazili autoputem ostave anketu prilikom plaćanja putarine. Vjerujem da će biti zanimljivih odgovora, a i da će nakon njih doći do korekcije cijena”, kaže Šulić

Denis Šulić, poslanik SNSD-a iz Gradiške na kraju poručuje da neće odustati od insistiranja na ovom pitanju, jer je ono proisteklo iz želje korisnika autoputa da cijene budu niže.

IZVOR: Buka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *