Da li je “Parking servis” nezakonito naplaćivao parking noću?

Zavrzlame oko naplate parkinga u noćnim satima na dva zatvorena parking prostora u Trebinju ne prestaju ni gotov sedam dana nakon što je trebinjska Skupština donijela odluku o naplati parkinga noću.

 

Piše: Nikolija Bjelica Škrivan/Direkt

 

Dok društvenim mrežama kruže računi koji su izdati na trebinjskim parkomatima, a iz kojih se vidi da je korisnicima parking naplaćivan i noću, iz “Pakring servisa” relaksirano poručuju da je sve to neko zloupotrijebio i da ništa nije urađeno mimo skupštinske odluke.

Naime, da bi skupštinska odluka postala važeća ona najprije mora da bude objavljena u Službenom glasniku, nakon čega u roku od obično osam dana stupa na snagu. 

A najnovija odluka je takva da se na dva zatvorena parkinga, kod Elektroprivrede RS i na prostoru bivše kasarne, parking naplaćuje i danju i noću, s tim da je cijena poslije ponoći, pa sve do 7 časova 1 KM, dok će cijena od 7 časova do ponoći ostati 1,5 KM po započetom satu. 

Budući da usvojena odluka još nije objavljena u Službenom glasniku, ona nije stupila na snagu i parking se u noćnim satima još ne bi smio naplaćivati.

Da je “Parking servis” počeo da primjenjuje odluku koju nije smio i naplatio parking poslije ponoći isti dan kada je skupština donijela odluku, uvjerena je šefica Kluba odbornika Liste za pravdu i red u trebinjskoj Skupštini Dajana Milišić. 

Dajana Milišić, odbornica Liste za pravdu i red (Foto: Direkt)

Naime, prema njenim riječima, jednom turisti iz Srbije, koji je usluge zatvorenog parkinga koristio tokom dana i noći, cjelokupan parking je naplaćen po cijeni dnevne tarife od 1,5 KM.

Tvrdi da je naplata parkinga na ovaj način nezakonita, jer odluka o naplati parkinga poslije ponoći nije stupila na snagu. Zbog toga je Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) u Trebinju podnijela krivične prijave protiv NN lica u Gradskoj upravi ili “Parking servisu” zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

“Odluka je usvojena u 14.30, a oni su već nakon nekoiko sati počeli da naplaćuju, iako table nisu promijenjene, iako zakonska procedura nije ispoštovana. Dakle, Odluka nije objavljena u Službenom glasniku. Zbunjujuće je što je materijal za ovu tačku dostavljen tek pred skupštinu. Ja nisam odmah obratila pažnju, tek kasnije sam vidjela da u odluci ne stoji od kada ona stupa na snagu. S obzirom na to da ništa nije hitno, mislim da ne bi trebalo odmah da stupi na snagu”, kaže Milišić i dodaje da je kao dokazni materijal OJT predala i naplaćene račune u periodu u kome nije mogao da bude naplaćen parking. 

Inače, opozicija u Trebinju više puta je ukazivala na visoke cijene parkinga i pozivala gradske vlasti da odustanu od povećanja cijena, koja su se nedavno desila, kao i od naplate parkinga noću u zatvorenim parking prostorima.

S druge strane, u Parking servisu za “Direkt” tvrde da će sve jednostavno dokazati na sudu, ako bude bilo potrebe. Direktor Marko Miskin uvjerava da je rampa u predviđenom vremenu bila podignuta i da niko nije morao da plati parking, već samo za onaj dio  koji obuhvata skupštinska odluka koja je na snazi od ranije.

“Što se nas tiče, rađeno je u skladu sa skupštinskom odlukom i mi nismo imali primjedbe od korisnika parkinga. Svi su mogli da izađu, jer su rampe bile podignute u predviđenom vremenu, a svako ima pravo da traži nešto na sudu. Parking je bio slobodan, a sad što je neko to zloupotrijebio, to je njihov problem. Imaju dokazi, imaju kamere, sve se to može sudski dokazati, pa ćemo vidjeti”, kaže Miskin za “Direkt”.

Marko Miskin (Foto: Direkt)

Da li je u pitanju softverska greška, odnosno neažuriranost softvera na novi način naplate, namjerni ili slučajni propust uprave “Parking servisa” ili samo zlonamjerne opaske, tim pitanjima bi se moglo baviti tužilaštvo. Međutim, malo je vjerovatno da bi se neko mogao okoristiti naplatom parkinga od nekoliko desetina ili stotina maraka.

Dajana Milišić kaže da se ovoga puta nada da će OJT Trebinje zaista preduzeti mjere i radnje i postupiti po njenoj prijavi, jer je interes i pritisak javnosti, kako kaže, veliki.

“Imam osjećaj da su sve naše dosadašnje prijave negdje zaturene po ladicama tužilaštva, nadam se da ovoga puta neće biti tako”, zaključuje Milišić.

A oni građani Trebinja ili turisti koji odluče da parkiraju na jednom od dva zatvorena parking prostora, do stupanja na snagu najnovije odluke, parking ne treba da plaćaju noću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *