Нед. дец 3rd, 2023

Da li je poskupjelo ulje ministarko?

Bahatošću naših političara nikada kraja. Brojne sumnjive javne nabavke, trošenje budžetskog novca, uzalud bačenih 10 miliona KM za neispravne respiratore, igranje životima ljudi, sve je u maloj zemlji na brdovitom Balkanu odavno viđeno. Ali, kako narodna poslovica glasi: “Nije majka Muju klela što je kockao, nego što se vadio”, tako svaki pokušaj naših političara da opravdaju ponašanje nedolično funkciji koju obavljaju, zdravom razumu je, u najmanju ruku smiješno. Tako je ministarka spoljnih  poslova BiH i zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisera Turković u nabavku išla službenim automobilom. Umjesto da se izvini građanima što ja automobil nabavljen od našeg novca koristila u privatne svrhe, gospođa Turković pokušala je da se opravda.

 “Večeras me neko uslikao kako kupujem namirnice u Bingu i to objavio na društvenim mrežama, tobože da me kompromitira. Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze.

Vjerujte da bi i meni bilo draže da sam kupovinu obavila u miru sa porodicom za vikend nego da sam to uradila u zadnji tren, pred iftar, na putu s posla kuci, nakon dugog radnog dana. Ali, mora se brinuti i o porodici i domaćinstvu, posebno u ovo vrijeme ramazana”, objavljeno je na zvaničnom fb profilu ministrice.

Postavlja se pitanje, kakvi smo mi to građani koji nemaju empatije za svoje predstavnike koji “ na putu s posla kući, nakon dugog radnog rada” kupuju namirnice. Ne razumijemo mi to jer vjerovatno nemamo posao, ne razumijemo jer u nabavku idemo tramvajem, ne razumijemo jer gatamo o novim mjerama kriznih štabova i ne znamo kada je dozvoljen rad tržnim centrima, ne razumijemo jer se čuvamo virusa da ne završimo na neispravnim respiratorima, ne razumijemo jer razmišljamo od čega kupiti litar jestivog ulja koje je skoro za marku skuplje nego litar goriva? (Jestivo ulje je u posljednja četiri mjeseca znatno je poskupilo, pa jedan litar u tržnim centrima sada košta i 3,35 KM, dok je prosječna cijena oko 2,85 maraka.)

U isto vrijeme, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče novinarima u Istočnom Sarajevu da će biti razmatrana mogućnost povećanja plata zdravstvu, policiji i prosveti u Republici Srpskoj. Kaže da je to realno zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima koje je Srpska ostvarila na početku ove godine.

 “Neće biti zastoja ni u platama, ni u penzijama. Tražimo način da se zdravstvenim radnicima povećaju plate, i da sa povećanjem idemo prema policiji, prosveti. Vjerujem da ćemo za mjesec, dva moći izaći s jasnom računicom”, rekao je Dodik za RTRS prošle sedmice, a zatim i juče ponovio da će najverovatnije već u maju biti povećane plate ovim radnicima, iako mu nije u nadležnosti da se bavi platama radnika u RS.

Međutim, ono što su vam prećutali jeste da po prvi put sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 2000 KM, pišu agencije. Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu. Ukupne potrošačke cijene u februaru 2021. godine u odnosu na januar 2021. godine veće su za 0,4 odsto, podaci su Saveza sindikata RS.

  • Cijene hrane i bezalkoholnih pića su veće su za 0,8 odsto, cijene alkoholnih pića i duvana veće su za 0,3 odsto, odjeće i obuće manje su za 0,8 odsto.
  • Cijene stanovanja, vode, električna energije i drugih energenata veće su za 0,1 odsto, dok se cijene za namještaj, pokućstvo i redovno održavanje nisu mijenjale.
  • Povećena su izdvajanja i za zdravstvo i prevoz, 0,2 odsto, odnosno 1,5 odsto.

Pošto nas naši političari često porede sa razvijenim zemljama, posebno kada govore o cijenama najnižim u Evropi, ne govoreći o evropskom standardu života, bilo bi dobro da se i oni ugledaju na njihove predstavnike naroda. Na primjer, njemačka kancelarka Angela Merkel, jedna od najmoćnijih političarki svijeta, u kupovinu ide sama.

Čini se da se apsurdnost ove naše države najbolje iskazuje šaljivim komentarima građana, pa tako jedan ispod objave ministarke na fejsbuku o skorašnjem događaju doslovno glasi: “Mogul gurat za vama kolica iz bimga?Moja hrana i dnevnica.”

Toliko.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *