22/02/2024

Deponija još uvijek gori, a predsjednik SG Istočno Sarajevo na prezentaciji o komunalnom otpadu u Rusiji

Prošlo je više od dvadeset dana od požara na ilegalnoj deponiji Krupačke stijene na području grada Istočno Sarajevo. Aktivisti Ekološkog pokreta “Krupac” isti dan su podsjetili na višegodišnja upozoravanja hitnog rješavanja problema ove ekološke bombe. Prvi čovjek Grada Ljubiša Ćosić za medije je pričao o onome što godinama priča, mogućim rješenjima, bez konkretne akcije. Do tada- požar svakodnevno tinja, a posljedice ilegalne deponije, zagađene vode, spalionice guma koja se nalazi odmah uz deponiju osjećaju mještani okolnih naselja. Posredno se ovaj ekološki problem odražava na zdravlje svih stanovnika Sarajevsko- romanijske regije. 

 

Deponija gori, predsjednik Skupštine Grada na prezentaciji u Rusiji

 

Mještani Krupca za SPIN Info govore da je smrad koji se širi sa deponije danima nepodnošljiv. Iako se prethodnih dana zatrpavala šljunkom, požar još uvijek nije ugašen sasvim, a lokalnim vatrogascima su, kako navodi naš izvor, vezane ruke. Odgovorno lice je, kažu, na godišnjem odmoru.

 

Umjesto odlaska na teren i preduzimanja konkretnih rješenje da bi se barem smanjilo svakodnevno širenje kancerogenih materija, predsjednik Skuštine Grada Istočno Sarajevo Branko Koroman boravio je u radnoj posjeti gradu Kemerovo u Ruskoj Federaciji gdje je, kako prenose mediji, učestovao u razgovorima o mogućim modalitetima saradnje sa predstavnicima različitih kompanija.

 

Koroman je prisustvovao prezentaciji sistema uništavanja komunalnog otpada, a u izjavi za medije čuli smo ono što smo od predsjednika skupštine čuli i prije tri godine od kada priča javno o ovom problemu, a to je da je jedan od mogućih načina rješavanja problema otpada u našem gradu jeste izgradnja spalionice po svim ekološkim standardima.

 

Foto: Grad Istočno Sarajevo

 

I gradonačelnik boravio u Moskvi

 

O spalionici i potrebi izgradnje regionalne deponije kao i neslaganjima lokalnih zajednica oko lokacije iste, godinama govori i gradonačelnik Ljubiša Ćosić koji je u maju takođe posjetio Rusiju. Gradonačelnik je boravio dva dana u Moskvi gdje je razgovarao sa grupom poslovnih ljudi koji se u Moskvi, Kemerovu i Saratovu bave primjenom tehnologija spaljivanja komunalnog otpada,

 

 

 

Foto: Princip news

 

Postavlja se pitanje šta su građani istočnog Sarajeva konkretno dobili od službenih putovanja zvaničnika Grada Istočno Sarajevo koji su po ko zna koji put razgovarali o rješavanju problema deponije, dok se građani guše u dimu koji se širi po čitavoj regiji. Saznali smo jedino da “Rusija pruža podršku Republici Srpskoj”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *