Direktor Kancelarije za pravnu pomoć izabran po konkursu koji je sam raspisao

Safetu Pizoviću će ovo biti četvrti mandat na poziciji direktora Kancelarije za pravnu pomoć. On je i predsjednik Pravosudne komisije u Brčkom, tako da se istovremeno pojavljuje kao potpisnik konkursa i kao jedan od kandidata. Izvori Žurnala smatraju da je trebao podnijeti ostavku na tu poziciju kako bi izbjegao sukob interesa. Član Pravosudne komisije i jedan od članova Komisije za zapošljavanje Zekerija Mujkanović navodi da iz “pozicije onih koji su birali ne postoji sukob interesa između članstva i izbora Pizovića”.

 

Aktuelni direktor Kancelarije za pravnu pomoć u Brčkom Safet Pizović po svoj prilici će dobiti i četvrti mandat na toj poziciji. Komisija za zapošljavanje ga je izabrala kao najboljeg kandidata, ali odluka još nije pravosnažna jer je u toku žalbeni postupak.

 

 

Izvori Žurnala bliski brčanskom pravosuđu ukazuju na niz nelogičnosti tokom ove konkursne procedure. Podsjećaju da Zakon o Kancelariji za pravnu pomoć propisuje da izbor direktora vrši Pravosudna komisija po proceduri propisanom Zakonom o pravosudnoj komisiji, ali da je u konkretnoj konkursnoj proceduri primijenjen Pravilnik o zapošljavanju u pravosuđu Brčko distrikta.

 

 

„Ovaj Pravilnik uključuje testiranje kandidata, a kandidati mogu biti samo oni koji su već zaposleni advokati Kancelarije. Ovaj Pravilnik se ne može primjenjivati na izbor direktora Kancelarije za pravnu pomoć jer se procedura izbora direktora može samo propisati Zakonom o Pravosudnoj komisiji koji proceduralno predviđa samo neposredni izbor“, tvrdi naš izvor.

 

 

Saznajemo da su dva kandidata uložila prigovor upravo na testiranje.

 

U pravosudnoj zajednici u Brčkom smatraju da je apsurd i to što je Pizović istovremeno i predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH koja vrši izbor direktora i nadležna je za žalbeni postupak.

 

Kao predsjednik Pravosudne komisije pojavljuje se kao potpisnik konkursa za izbor direktora Kancelarije, ali i kao kandidat. Trebao je na tu poziciju podnijeti ostavku kako bi izbjegao sukob interesa koji je očigledan. S obzirom da to nije uradio, on se u istom pravnom odnosu pojavljuje u više svojstava što je nedopustivo“, tvrde isti izvori.

 

Komisiju za zapošljavanje koja je vršila izbor direktora činilo je sedam članova od kojih su tri iz Pravosudne komisije i to predsjednici Osnovnog suda Brčko Jadranko Grčević i Apelacionog suda Damjan Kaurinović i glavni tužilac Zekerija Mujkanović.

 

Mujkanović za Žurnal navodi da na strani članova Pravosudne komisije ne postoji sukob interesa: „Iz naše pozicije koji ga biramo ne postoji sukob interesa između članstva i njegovog izbora“.

 

Žurnal je ranije pisao da je Safet Pizović odlukom od 11. maja 2021. godine sam sebe novčano nagradio sa iznosom od 10 posto godišnje osnovne plate u iznosu od 4.406,60 KM. Odluku o nagradi sam je donio i sam je potpisao.

 

Naši sagovornici iz brčanske pravosudne zajednice smatraju da su ovo još neki od primjera kako pravosuđe ne treba da funkcioniše. Na to je još prije skoro dvije godine upozoravao sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Nedeljko Tabaković, ali od tada se skoro pa ništa nije promijenilo.

 

IZVOR: zurnal.info/Z.Đ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *