Direktori Javnih preduzeća ostaju bez fotelja ako promovišu stranke- da li je moguće u BiH?

Direktori javnih preduzeća u Srbiji biće razrješeni dužnosti prije isteka mandata ukoliko se dokaže da su koristili resurse preduzeća na čijem su čelu, a u svrhu promocije političkih stranaka, prenosi Tanjug.

U Skupštinsku proceduru ušao je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima kojim se zabranjuje obavljanje bilo kakvih aktivnosti vezanih za promociju političkih stranaka, kao i za izbornu kampanju tokom radnog vremena, i vršenje pritiska na zaposlene i lica angažovana po drugom osnovu u javnom preduzeću, a u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima. 

Da li će se u Bosni i Hercegovini pojaviti  slična inicijativa budući da su pojedini mediji i politički stručnjaci  upozoravali da se resursi javnih preduzeća koriste u svrhu promocije određene političke partije ili kandidata. Nerijetko se dešavalo da se radnicima preduzeća prijetilo otkazom ukoliko na izborima ne podrže direktora preduzeća u kojem su zaposleni. Primjera ugrožavanja ljudskih prava, slobode mišljenja, govora, pritisaka i mobinga radnika tokom izborne kampanje je bezbroj, ali u svakom od slučajeva sankcije su izostale.

Još jedan primjer apsurda bh- politike jeste to što direktor javnog preduzeća  istovremeno može sjediti i u skupštinskim klupama gdje se raspravlja o njegovom izvještaju o radu koji podnosi nadležnom tijelu koje ga je imenovalo. Praktično, dotični funkcioner sam sebi podnosi izvještaj. Ovaj sukob interesa koji je vrlo čest u BiH, sankcioniše se samo u slučajevima kada odgovara određenoj političkoj opciji, dok za čistku u sopstvenim redovima ne važi.

Međutim, i ako ovaj Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima bude usvojen u Narodnoj skupštini Srbije ili, ako bude postojala inicijativa, i u Narodnoj skupštini Republike Srpske ili Parlamentu BiH, pitanje je da li će se zakon provoditi. Jedan od osnovnih problema loše uređenog društveno- političkog sistema u BiH upravo je površno provođenje zakonskih regulativa.

Piše: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *