21/02/2024

Đaci u Republici Srpskoj dobijaju prvi digitalizovani udžbenik

Učenici šestog razreda, u 12 osnovnih škola u Republici Srpskoj , dobiće priliku da od septembra uče geografiju na novi način, uz pomoć prvih digitalizovanih udžbenika u Srpskoj.  U Istočnom Sarajevu ovim programom obuhvaćene su škole “Jovan Dučić” Kasindo i “Petar Petrović Njegoš” Istočna Ilidža.

Predviđeno je to pilot programom digitalizacije nastavnih sadržaja, koji će provesti Ministarstvo prosvete i kulture RS, u saradnji sa Zavodom za udzbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, te Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. 

Cilj da se kreiraju sadržaji koji će olakšati djeci da bolje shvate lekcije, da usvoje znanje i da im bude interesantnije.

-”Radna grupa zadužena za ovaj projekat je odlučila da to bude gradivo za šesti razred, vođena i iskustvom iz Srbije, te je odabran udžbenik Geografija, autora Miodraga Samardžića i Dragoslava Banjka, jer je i on inovativan po koncepciji i sadržaju. Grafički dizajneri i IT stručnjaci u potpunosti osmišljavaju načine prezentacije sadržaja koji prate postojeći udžbenik. Dakle, u upotrebi ostaju štampani udžbenici, a digitalni sadržaji su dopuna njima”,  navodi portparol Zavoda Dejan Kerleta.

 Digitalni sadržaji olakšavaju  učenje kroz igru. Ali, isto tako to treba da bude samo dio učenja, jer je zbog njihovog razvoja važno da se radi i klasično, čitanje i pisanje, pre svega zbog motorike i razmišljanja. 

Počeće se digitalizacijom sadržaja za jedan predmet, u jednom razredu, a nakon što se analiziraju rezultati primjene, planirana je digitalizacija za više predmeta, u osnovnim i srednjim školama, poručuju iz Ministarstva prosvete.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *