Đajić u plusu 28 miliona, a doktori bez ovjerenih knjižica

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prošle godine je prikazao poslovnu dobit od 28 miliona KM, ali uprkos tome zaposleni u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj zbog ranije nagomilanih dugova koji su premašili 50 miliona KM ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice.

 

Pored UKC-a i Univerzitetska bolnica Foča i sve ostale opšte bolnice, osim prijedorske, prošle godine su pozitivno poslovale i prikazale ukupnu dobit veću od 50 miliona maraka. U isto vrijeme, sve one imaju višestruko veća dugovanja za poreze i doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje, zbog čega njihovi zaposlenici ne mogu da se liječe.

 

Prema tvrdnjama upućenih, pozitivan poslovni rezultat je proizvod knjigovodstvene akrobatike koju je svojom prošlogodišnjom odlukom omogućila Vlada RS.

 

Na osnovu odluke Vlade RS ovim zdravstvenim ustanovama je prošle godine otpisano više od 60 miliona maraka poreskih dugovanja, uglavnom prema Fondu zdravstvenog osiguranja RS. Zahvaljujući tome i na osnovu knjigovodstvene akrobatike ispalo je da su poslovale pozitivno, iako su u stvari sve u minusu“, objašnjava naš sagovornik.

 

Prema finansijskim izjveštajima, UKC je prošle godine imao 303 miliona maraka prihoda i dobit od 28 miliona KM. To je višestruko bolji rezultat u odnosu na godinu ranije kada je prihod iznosio 255 miliona, a prikazana dobit 243 hiljade KM. Na listi najvećih poreskih dužnika, UKC zauzima prvo mjesto sa dugom od preko 50 miliona KM.

 

Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu prošle godine je imala 23,8 miliona maraka prihoda i prikazanu dobit od 690.000 KM. To je nešto bolji rezultat nego 2021. godine kada je prihod bio 21,3 miliona, a prikazana dobit oko 630.000 KM. Te godine je ova zdravstvena ustanova prvi put imala pozitivno poslovanje, jer je 2020. godine imala oko 15 miliona KM prihoda i rekordan poslovni minus od 2,2 miliona KM. Bolnica „Srbija“ sa čak 43 miliona KM je druga na listi dužnika Poreske uprave RS.

 

Treća na listi dužnika sa dugom od 29. miliona KM je dobojska bolnica „Sveti apostol Luka“. Ova bolnica je prošle godine imala prihod od 43 miliona i prikazala dobit od 6,6 miliona KM, dok je godinu ranije prihodovala 34,9 miliona KM i prikazala poslovni minus od oko 850.000 KM.

 

Univerzitetska bolnica Foča lani je ostvarila prihod od 31,9 miliona KM i prikazala dobit od deset miliona, dok je godinu ranije prihodovala 23,6 miliona i prikazala dobit od milion i po maraka. Dug ove zdravstvene ustanove prema Poreskoj upravi RS iznosi 16,5 miliona KM.

 

Prijedor „uknjižio“ minus

Prijedorska bolnica „Dr Mladen Stojanović“ jedina je opšta bolnica u Srpskoj koja je prošle godine prikazala negativan poslovni rezultat. Ova bolnica je 2022. godine imala 21 miliona KM prihoda i minus od 2,4 miliona KM.

Minus u prijedorskoj bolnici rezultat je drugačijeg knjiženja u poslovnim knjigama, jer otpisana poreska dugovanja nije knjižila kao ostale opšte bolnice, a da je tako uradila i ova bolnica bi poslovnu godinu završila „u plusu“.

 

Opšta bolnica Gradiška prošle godine je prihodovala 20 miliona KM i prikazala dobit od 1,3 miliona. To je nešto bolje nego prethodne godine kada je ostvaren prihod od 18,4 miliona i prikazana dobit od 990 hiljada KM, ali višestruko bolje nego ranijih godina u kojima se negativan poslovni rezultat mjerio milionima maraka. Poreski dug bolnice Gradiška je 15,5 miliona KM.

 

Bijeljinska bolnica „Sveti vračevi“ imala je 36,7 miliona KM prihoda i dobit od 2,5 miliona, a dobit od oko 930 hiljada KM prikazala je i godinu radije kada je prihodovala 32,2 miliona KM. Do 2020. godine poslovala je sa višemilionskim minusom, a rekordan minus od čak 6,3 miliona KM imala je 2019. godine. Ova zdravstvena ustanova ima više od 14 miliona KM duga prema Poreskoj upravi RS.

 

Bolnica Trebinje drugu godinu zaredom prikazala je poslovnu dobit. Nakon 2021. godine kada je imala prihod od 15,4 i dobit od 1,3 miliona KM, prošle godine je prihod iznosio 17,2 miliona, a dobit oko 540 hiljada KM. Ukupan poreski dug trebinjske bolnice iznosi oko 5,2 miliona KM.

 

Bolnica Nevesinje prošle godine je prvi put prikazala poslovnu dobit, jer je sa 6,8 miliona KM prihoda ostvarila dobit od 1,5 miliona KM, dok je godinama prije toga prikazivala negativan poslovni rezultat, a ukupan poreski dug ove bolnice iznosi 2,8 miliona KM.

 

Najmanji dug među deset najvećih zdravstvenih ustanova u Srpskoj ima opšta bolnica Zvornik. Zvornička bolnica duguje Poreskoj upravi 2,2 miliona KM, a već pet godina prikazuje pozitivan poslovni rezultat. Prošle godine imala je 18,2 miliona prihoda i prikazanu dobit od 2,1 milion KM.

 

CAPITAL: D. Momić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *