Đokić nezakonitim monopolom puni džepove Viškovićevih prijatelja

 Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske na čelu sa ministrom Petrom Đokićem bez ikakvog zakonskog uporišta uspostavilo je monopol u oblasti kontrole opreme pod pritiskom kako bi ovaj unosan posao dodijelio dvema firmama čiji su vlasnici bliski vlasti i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću.

Njihovi vlasnici su Drago Talijan i dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Milašinović, inače dobar prijatelj premijera Viškovića, kako ga je sam nazvao braneći se od optužbi za jedan drugi, takođe upitan zajednički posao kontrole svih tehničkih pregleda u Srpskoj. O tome je CAPITAL pisao u tekstu „Vlada mu dala državna ovlašćenja, on Viškovićevom sinu prepisao pola firme“.

Drugi „prijateljski biznis“

Oprema pod pritiskom se koristi u brojnim postrojenjima u Srpskoj kao što su rafinerije, pivare, benzinske pumpe, elektrane i slično. To su uglavnom razne posude, boce, cjevovodi, kompresori, rezervoari i spremnici koje pritisak čini veoma opasnim za ljude i okolinu zbog čega su periodično podložni strogim kontrolama. Ona se razvrstava i laboratorijski ispituje.

Sve do prošle godine pregled opreme i tehnički nadzor vršila je Tehnička inspekcija Inspektorata Republike Srpske i to nije naplaćivala.

Međutim, usvajanjem novog Zakona o inspekcijama Republike Srpske 2020. godine ta dvostruka uloga tehničkog inspektora nije dozvoljena. Naime, Pravilnikom o pregledima opreme pod pritiskom tokom vijeka upotrebe, koji je usklađen sa evropskom direktivom koju BiH mora sprovesti, predviđeno je kako preglede opreme pod pritiskom vrše imenovana tijela od strane ministra, dok tehnička inspekcija zadržava funkciju nadzora.

Đokićevo ministarstvo u oktobru 2020. godine raspisuje javni poziv kojim se traži tijelo za ocjenjivanje usaglašenosti opreme pod pritiskom, tijelo za nerastavljive spojeve, tijelo za ocjenjivanje usaglašenosti jednostavnih posuda pod pritiskom, tijelo za razvrstavanje opreme pod pritiskom, te ovlašćena laboratorija za ispitivanje i podešavanje sigurnosnih uređaja opreme pod pritiskom.

Uslovi koji su tada traženi, kaže izvor CAPITAL-a, išli su na ruku jedino Talijanu i Milašinoviću tako da nije bilo veliko iznenađenje kad su taj posao na kraju i dobili.

Kao jedan od dokaza za svoju tvrdnju naš sagovornik ističe da je u javnom pozivu za razvrstavanje opreme pod pritiskom tražena akreditacija koja nijednim aktom nije predviđena.

Takođe, od potencijalnih kandidata je zahtijevano da raspolažu softverom za razvrstavanje opreme koji se opet nigdje ne spominje u Zakonu, niti u podzakonskim aktima na koje se ministarstvo pozvalo raspisujući poziv.

Kako su „EIB Internationale” i „Centar AI” bili jedini koji ispunjavaju te uslove  ministar Đokić im krajem 2020. godine izdaje Rješenja kojim ih imenuje za nadležna tijela na period od pet godina.

Umjesto zdrave konkurencije – monopol i previsoke cijene

Uspostavljenjem monopola Ministarstvo je spriječilo konkurenciju na tržištu koja bi sigurno uticala da cijena kontrolisanja opreme bude znatno niža.

„EIB Internationale” i „Centar AI” nisu bili zadovoljni ekskluzivnošću, već su je iskoristili da podignu cijenu. Talijan i Milašinović su po dobijanju Rješenja svim firmama koje koriste opremu pod pritiskom, a koje su u obavezi da se periodično kontrolišu, poslali cjenovnik sa tarifama koje su po mišljenju brojnih sagovornika CAPITAL-a neopravdano visoke.

Saglasnost na novi cjenovnik takođe je dao ministar Đokić što je takođe sporno, jer to nije praksa u drugim zemljama.

Koliko je vrijednost ovog biznisa pokazuje da su samo jednoj termoelektrani u Srpskoj po osnovu kontrole opreme pod pritiskom ispostavili fakturu od 700.000 maraka.

Sud potvrdio nezakonitosti: Ubijanje konkurencije

Da sve nije samo u domenu priča i neosnovanih optužbi potvrđeno je i na sudu.

Portal CAPITAL je došao u posjed jedne presude Okružnog suda u Banjaluci da je cijeli proces izbora firmi Viškovićevog „dobrog prijatelja“ bio nezakonit.

Utvrđeno je da Ministarstvo uopšte nije smjelo sprovoditi javni poziv, već je trebalo odrediti uslove, a zatim da sve one koji ih ispunjavaju, a podnesu zahtjev i iskažu interes, imenuje kao tijelo u oblasti opreme pod pritiskom.

Postupak se trebao voditi u skladu sa Zakonom o tehničkim propisima i Uredbom koja definiše način imenovanja, gdje javni oglas koji je sprovelo Ministarstvo uopšte ne postoji kao instrument kojim se neko može imenovati.

zatvorsku kaznu

FOTO: Pixabay

Iz odredbi Zakona i Uredbi ne proizilazi da Ministarstvo energetike i rudarstva može raspisati javni oglas, niti utvrđivati rokove za podnošenje zahtjeva što tužilac osnovano ističe u tužbi. Zakonom i Uredbom nije propisano objavljivanje javnog oglasa niti su utvrđeni rokovi za podnošenje zahtjeva pa se može osnovano zaključiti da je tuženi nepravilno proveo postupak navedenog imenovanja, zbog čega je valjalo tužbu tužioca uvažiti”, navodi se u presudi.

Pored toga što su bez ikakve potrebe i osnova sproveli postupak, kroz njega su nastavili sa nepravilnostima, pa su tako kandidate u slučaju nepotpune dokumentacije automatski diskvalifikovali, ne ostavljajući im priliku da je dopune.

Tuženi je bitno povrijedio pravila postupka jer o zahtjevu tužioca nije odlučeno rješenjem, niti ga je pozvao da dopuni dokumentaciju u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, a što je po ocjeni ovog suda bio dužan. Ukoliko je tužilac imao nepotpunu dokumentaciju tuženi je bio u obavezi da prije donošenje rješenja shodno zakonu pozove tužioca da je u određenom roku dopuni uz upozorenje na posljedice nepostupanja”, jasan je Sud u svojoj presudi.

Presudom je poništeno i Obavještenje u kojem se navodi kako su „EIB Internationale” i „Centar AI” imenovani za inspekcijsko tijelo.

Đokić: Žurilo nam se

Đokićevo Ministarstvo je dobilo rok od 30 dana da ispravi nezakonitosti uvažavajući primjedbe suda u pogledu postupka.

Rok ističe upravo ovih dana. Međutim, nismo uspjeli saznati kakav je njihov plan, te da li su i šta preduzeli.

Odgovore na naša pitanja smo čekali sedmicama. Službenik za odnose s javnošću nam je danima tvrdio kako su odgovori spremni te kako se samo čeka potpis i odobrenje ministra, ali ih na kraju ih nismo dobili.

Sud nisu mogli ignorisati, pa su se u postupku pravdali da im se žurilo, te da, eto, nisu mogli čekati stranke da se same prijave. Iako su napravili očigledan monopol, tvrde kako su se vodili načelom ekonomičnosti.

Krajnji rok za imenovanje navedenih tijela bio je 30. april 2021. godine pa je poštujući načela efikasnosti, ekonomičnosti, zaštite prava stranaka i zaštite javnog interesa raspisan javni oglas, smatrajući da na javan i transparentan način za sva privredna društva iz ove oblasti rješeni imenovanje nadležnih tijela u ovoj oblast, ne čekajući zahtjeve stranaka za predmetna imenovanja”, pravdali su se oni.

„Isplativije kupiti novo, nego platiti pregled”

oprema pod pritiskom

Ilustracija, foto; Pixabay

Inače, ideja Ministarstva da na ovaj način uredi oblast opreme pod pritiskom izazvala je pravi bunt kod privrednika, a sve je kulminiralo kada su vidjeli cjenovnik.

Cijene su takve da je pojedinu opremu isplativije kupiti i promijeniti, nego je slati na ispitivanje. Ko god je ovo uradio, nije mislio dobro privredi Republike Srpske”, kazao nam je jedan od privrednika.

Predstavnici najvećih preduzeća u Srpskoj nisu krili svoje razočarenje ni na sastanku održanom u aprilu prošle godine u Privrednoj komori Republike Srpske.

Posebno su bili ogorčeni članovi Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima koji su od ministra Đokića tražili da hitno rješava situaciju.

U svom dopisu, u koje je CAPITAL takođe imao uvid, oni navode kako su suočeni sa ogromnim povećanjem cijena usluga od strane imenovanih tijela.

Cijena je značajno veća u odnosu na cijenu koju su distributeri plaćali do imenovanja tijela pri čemu je važno napomenuti da ne postoji nikakvo realno opravdanje za povećanje cijena pregleda i ispitivanja. Takođe ističemo da distributeri nemaju izbor po pitanju imenovanih tijela što svakako utiče na konkurentnost tržišta i na samu problematiku formiranja cijena imenovanih tijela”, naveli su oni.

Upozorili su i kako će monopolske cijene u ogromnoj mjeri uticati na poslovanje pogotovo za vrijeme krize koja je prouzrokovana pandemijom, a što opet može uticati i na cijenu goriva, a samim tim i troškova industrije i privrede.

Tražimo da se imenuje veći broj tijela iz oblasti opreme pod pritiskom koja će biti ovlaštena za ispitivanje oblasti pod pritiskom tako da će biti moguće formiranje cijene u skladu sa stvarnom tržišnom vrijednošću usluga ispitivanja”, bio je jedan od njihovih zahtjeva.

Kako nam je potvrđeno, Milašinović i Talijan su nakon sastanka popustili i korigovali cjenovnik, ali ne u značajnoj mjeri.

Prvi cjenovnik iz decembra 2020. godine možete pogledati OVDJE, a korigovani, iz aprila prošle godine OVDJE.

Sa druge strane, Ministarstvo je ostalo pri stavu da samo njih dvojica, odnosno njihova preduzeća, trebaju obavljati ove poslove.

Inženjer mašinstva Dragan Tadić, koji je nakon sastanka u komori izabran u radnu grupu koja ima zadatak da preispita cjenovnik, kaže za CAPITAL da je praksa u evropskim zemljama da u oblasti opreme pod pritiskom mora postojati javna konkurencija.

Tamo su određeni uslovi koje inspekcijsko tijelo mora ispunjavati, ali bez monopola. Ovdje su na mala vrata pojedinci dobili sve”, kaže on.

Saglasan je da je oblast opreme pod pritiskom bilo neophodno regulisati u skladu sa direktivama Evropske unije, ali je vlast Republike Srpske to uradila na potpuno pogrešan način.

Centar AI: Strogi smo, zbog toga smetamo mnogima

U „Centru za automobilsko inženjerstvo” tvrde kako je cjenovnik zasnovan na realnim troškovima i formiran na osnovu akreditacija i licenci, nabavljene opreme.

U konačnu cijenu ulazi pregled opreme kod samog korisnika, evidentiranje opreme u Registar koji je u vlasništvu ministarstva te izdavanje revizionog i evidencionog lista. Prilikom formiranja cjenovnika konsultovali smo se sa imenovanim tijelima iz Srbije, Hrvatske i inspektorima iz FBiH”, navode oni.

Prema njihovim riječima, stanje na terenu pokazuje kako pojedina oprema pod pritiskom godinama nije pregledana što je, po njihovoj ocjeni, pojedincima odgovaralo.

Inspekcijsko tijelo ‘Centra AI’ insistira na stvarnom pregledu opreme kod korisnika, što pojedinim ne odgovara, jer do sada to nije bila praksa. Pojedini korisnici opreme pod pritiskom traže da im se izdaju Evidencioni i Revizioni listovi bez pregleda, što mi kao ozbiljna kuća ne možemo dozvoliti”, poručuju iz Centra za automobilsko inženjerstvo.

Vlasnik firme „Eib Internationale” Drago Talijan, odbio je razgovor za naš portal na ovu temu.

IZVOR: Capital/Dejan Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *