Dobili smo jezero, pa sve drugo pada u vodu

Ukoliko se u Istočnom Sarajevu zapitate koliko je koštala izgradnja vještačkog jezera, i da li su radovi završeni na vrijeme- rizikujete da sebi stavite etiketu neprijatelja, izdajnika, i onoga kome, je li tako, “ništa ne valja”.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Iz opštine Istočno Novo Sarajevo najavili su da će u utorak, 25. aprila, svečano (??)  biti otvoreno vještačko jezero površine oko 3.000 metara kvadratnih, u čiju izgradnju je uloženo 620.000 KM. Iz opštine su se ipak sjetili koliko je do sada uloženo u izgradnju vještačkog jezera, s obzirom da je načelnik Jovan Katić na naše pitanje na prošloj sjednici u sarkastičnom stilu naveo da “ne zna tačnu cifru, s obzirom da oni rade sa milionskim projektima”, dodajući usput na sjednici da možemo slobodno šetati kada se završi jezero. Iako su iz opštine naveli da je u izgradnju jezera uloženo 620.000 KM, ostaje nejasno šta je sa pomenutom cifrom od 800.000 maraka koliko je najavljeno da će ukupno koštati projektantska vrijednost radova.

 

Jezero, 2022.

 

“Javni tender za prvu fazu izvođenja radova objavljuje se iduće sedmice. Ti prvi radovi podrazumijevaju uređenje i punjenje jezera. Ako sve tenderske procedure prođu kako treba, jezero će svoje obrise dobiti do kraja godine” rekao je Ljubiša Ćosić, tadašnji načelnik opštine u julu 2020, što se nije desilo.

 

Jedna pa druga faza izgradnje jezera tekle su relativno sporo zbog tenderskih procedura. Za prvu fazu je dato oko 200. 000 KM firmi “Radis”. U junu prošle godine opština je donijela Odluku o izboru najpovoljijeg ponuđača za drugu fazu izgradnje jezera, opet je od šest pristiglih ponuda na tender najprihvatljivija, gle slučajnosti, bila ona “RADIS”-ova i “Testinelektro” doo vrijednosti 229.191 KM?

 

 

Konačno, u aprilu 2023. jezero je završeno, a sve kritike na račun istog, od tada, bukvalno padaju u vodu.

 

A zašto ne bismo slobodno šetali?

 

Da bi izbjegli svaku vrstu kritike na njihov račun, političari se služe dobro oprobanim receptom, sve oni koji kritikuju ili se usude pitati označavaju svakakvim imenima, stvarajući kod poslušnih birača sliku da je neko PROTIV izgradnje jezera, ili bilo kojeg drugog projekta i da ne voli ovaj Grad ili opštine ako konstruktivnim kritikama pokušava biti korektor vlasti. Jedina prihvatljiva matrica, ako želite biti dio društva i ovakvog sistema vlasti je vjerovati političarima- umjesto sopstvenim očima.

 

Mentalitet ovog naroda, keiran kroz višegodišnje ispiranje mozga populističkim retorikama zahtijeva od masa pokornost i divljenje kultu vođe, kao i neizmjernu zahvalnost za urađen posao, dakle, posao, od naših para. Bilo koji projekat da je u pitanju, kada se vidi svečana crvena vrpca i pomene par prijemčivih fraza, izaziva opšte divljenje i automatski briše sva pitanja vezana za samu realizaciju projekata nerijetko praćenu brojnim malverzacijama, namještanjem tendera i slično. Već par godina svečano su najavljeni vrtić, osnovna škola, rektorat i Muzička akademija, studentski dom i slično, obilažene su lokacije, mediji su se utrkivali ko će pisati hvalospjeve, i sve će pasti u zaborav kada se svečano, pred neke izbore, otvore i ovi projekti. A i to što se pozorište gradi više od 20 godina građani će brzo zaboraviti, dok će se političari smješkati u lice onima koji su godinama upozoravali na novčana sredstva i rokove, znajući da nikada za to neće ni odgovarati.

 

Napravili zgrade, pa tek onda izmijenili regulacioni plan

 

Pojedine zgrade u opštini Istočno Novo Sarajevo, tačnije u Dečanskoj ulici, koje su sagrađene prije  dvije godine imaju šest spratova, iako je regulacioni plan dozvoljavao pet. No, umjesto da nadležna inspekcija izađe na teren Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je izmjene regulacionog plana, gdje je spratnost zgrada, na zahtjev investitora, povećana. Ni to što su u istom regulacionom planu gdje je jezero prvo napravili zgrade, pa tek onda izmijenili regulacioni plan nije ništa naspram mirne jezerske vode i kreketanja žaba u suton. Kada su pojedini odbornici upozoravala na nezakonitu gradnju i očigledan dogovor investitora i opštinskih vlasti, načelnik Katić, aktuelna načelnica odjeljenja za urbanizam, te skupštinska većina nisu u tome vidjeli ništa sporno.

 

“Objašnjeno je da se u tekstualnom dijelu regulacionog plana, ako na bazi stručnog mišljanja postoje određeni uslovi da se može podići spratnost, da ta spratnost može i da se podigne”, rekao je načelnik u izjavi za medije.

 

Dakle, niste u sistemu vlasti, niste podobni, ili što bi načelnik između redova rekao nemate “stručno mišljenje”.

P.S. Pisali bismo i o velikim projektima u Istočnoj Ilidži, ali takvi još uvijek ne postoje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *