Dobojski povjerioci nagradili sebe i stečajnog upravnika sa pola miliona KM

Stečajni postupak u preduzeću „Trudbenik“ iz Doboja jedan je od rijetkih stečajeva u Srpskoj u kojem su potraživanja povjerilaca u potpunosti izmirena, a na računu zatvorenog preduzeća čak je i ostalo oko 1,8 miliona KM oko kojih se sada vodi pravi mali rat.

 

Iako bi što veće namirenje povjerilaca trebalo da se podrazumijeva jer to i jeste cilj stečaja, članovi Odbora povjerilaca su to doživjeli kao izuzetan svoj i uspjeh stečajnog upravnika Dragana Prodića te su se, uz saglasnost suda, bogato nagradili od preostalog novca koji po zakonu pripada vlasniku preduzeća.

 

Tako je sud na osnovu odluke Odbora povjerilaca polovinom prošle godine donio rješenje kojim je predsjedniku odbora isplaćena jednokratna naknada od 17.000 KM, a svakom članu po 15.000 KM.

 

Po istom principu doneseno je i rješenje da se neto nagrada – plata stečajnog upravnika poveća sa 2.700 KM na čak 5.700 KM i to za vrijeme cijelog trajanja stečajnog postupka.

 

To znači da je stečajni upravnik Dragan Prodić za nepunih sedam godina vođenja stečaja ovog preduzeća ukupno dobio oko 470.000 KM.

 

Zanimljivo je da je ovo drugo povećanje nagrade stečajnom upravniku.

 

Naime, njemu je po otvaranju stečaja određena naknada od 1.500 KM, da bi već 2017. bila povećana na 2.700 KM, s tim da se i ona isplaćivala od dana otvaranja stečaja.

 

 

Baroš: Jedini interes za vođenje stečaja imaju upravnik i Odbor povjerilaca

Zbog toga se pobunio najveći akcionar „Trudbenika“, firma „Kompair“ u vlasništvu bivšeg premijera RS Pere Bukejlovića.

 

Tvrdi da je isplatu ovih naknada pratilo niz nezakonitosti i da jedini interes za vođenje stečajnog postupka preko šest godina imaju stečajni upravnik i članovi Odbora povjerilaca, a da je to sve omogućeno nesavjesnim djelovanjem stečajnog suda.

 

U dopisu sudu, u kojem traži hitno okončanje stečaja, pravni zastupnik firme „Kompair“ Nenad Baroš naveo je da 25. marta 2022. godine na Skupštini povjerilaca data saglasnost stečajnom upravniku na glavnu diobu.

 

 

Međutim, tvrdi, uprkos tome stečajni upravnik nije sačinio glavnu diobu nego diobni popis treće djelimične diobe, a kako bi opravdao svoje postupanje zatražio je od suda da se izvrši ispravka i dopuna zapisnika sa Skupštine, što je sud i uradio.

 

To predstavlja presedan u sudskoj praksi“, navodi Baroš.

 

On ističe da uprkos činjenici da je prije više od osam mjeseci konstatovano namirenje stečajnih povjerilaca sa 100 odsto stečajni postupak još nije okončan.

 

Jedini interes za vođenje stečajnog postupka u trajanju preko šest godina imaju stečajni upravnik i članovi Odbora povjerilaca, a sve je omogućeno nesavjesnim djelovanjem stečajnog suda“, dodaje se u dopisu.

 

Navodi da je povećanje troškova stečajnog postupka u najmanju ruku specifično i da postavlja otvorenu sumnju u savjesnost učesnika u stečajnom postupku.

 

Nakon što je sa 1.500 KM povećana na 2.700 KM ni ta naknada nije bila dovoljna, pa je tako, na prijedlog Odbora povjerilaca koji je osim rada na zaštiti prava povjerilaca u mnogome pazio i na dobrobit stečajnog upravnika, stečajni sud donio rješenje kojim je opet izmijenjena nagrada za rad stečajnog upravnika i to tako što je na prethodno utvrđenu visinu nagrade dodat iznos od 3.000 KM, pa je utvrđena nagrada u neto iznosu od 5.700 KM i to retroaktivno od 28. aprila 2016. godine“, navodi se u dopisu.

 

Prodić je i likvidacioni upravniku preduzeću „Trudbenik Energy“, povezanom licu stečajnog dužnika i za to prima naknadu od 1.200 KM mjesečn.

 

Takođe, Prodić je imenovan i za stečajnog upravnika još jednog povezanog Lica „Trudbenika“ – „TRUDBENIK-FKO“ Teslić, što punomoćnik „Kompaira“ ocjenjuje kao sukob interesa.

 

Optužbe „Kompaira“ u potpunosti odbacuju stečajni sudija Mato Kulaš i stečajni upravnik Dragan Prodić i gotovo identično odgovaraju na njihove prozivke.

 

Sudija: Najupješniji stečajni postupak u RS i BiH

 

Sudija Kulaš kaže za CAPITAL da je Odbor povjerilaca predložio, a stečajni sudija donio rješenja o visini jednokratne nagrade i povećanju plate upravnika u skladu sa zakonom.

 

Pri tome je, dodaje, uzeo u obzir obim poslova i rad Odbora povjerilaca i stečajnog upravnika, vrijednost i unovčenje stečajne mase te namirenje svih povjerilaca u 100 odstotnom iznosu i ostatku novčanih sredstava, „što nije bio slučaj ni u jednom stečajnom postupku koji su se vodili pred sudovima u RS i BiH“.

 

Objašnjava da po otvaranju stečajnog postupka, sudija donosi rješenje o predujmu nagrade upravniku, a da tek nakon unovčenja imovine i utvrđenom stepenu namirenja povjerilaca, donosi konačno rješenje o neto mjesečnoj plati za rad stečajnog upravnika.

 

Tako je i učinjeno u konkretnom slučaju, pri čemu je stečajni sudija cijenio da je stečajni upravnik izmirio sve troškove stečajnog postupka, dugove stečajne mase i sve povjerioce u stoodstotnom iznosu, te nakon toga ostvario značajan ostatak stečajne mase, te se sigurnošću može konstatovati da je ovo najupješniji stečajni postupak u RS i BiH“, naveo je Kulaš.

 

 

Kazao je i da su na Skupštini povjerilaca održanoj 26. januara ove godine, punomoćnici firme „Kompair“ tražili smanjenje plate stečajnom upravniku, ali da su to svi prisutni povjerioci odbili jer smatraju da „upravnik i Odbor povjerilaca za svoj rad zaslužuju i veće nagrade jer je maksimalno pošteno okončali stečajni postupak“.

 

Tvrdi i da je zapisnik sa Skupštine povjerilaca od prošle godine izmijenjen isključivo zbog toga što je Skupština donijela odluku da se izvrši glavna dioba, a što nije u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku, zbog čega se ta dioba može smatrati samo kao treća djelimična dioba.

 

Razlog je, dodaje, taj što nije okončan stečajni postupak, odnosno nisu poznati svi prihodi i rashodi u stečajnom postupku i što nisu uobzireni povjerioci nižeg isplatnog reda. To nema nikakve veze sa odlukama o nagrađivanju Odbora povjerilaca i stečajnog upravnika“, tvrdi Kulaš.

 

Prodić: Naknada jeste velika, ali zasluženo

 

Navodi i da će o postupanju i ponašanju punomoćnika firme „Kompair“ obavijestiti Advokatsku komoru RS, „koji želeći da ostvare protivzakonitu dobit za svog klijenta i Peru Bukejlovića vrše pritisak na organe stečajnog postupka“.

 

Slične odgovore dobili smo i u razgovoru sa stečajnim upravnikom Draganom Prodićem.

 

Smatra da naknada koju je dobio jeste velika, ali zasluženo.

 

U prilog tome navodi da u ovom stečajnom postupku nije imao saradnike koji su mogli preuzeti dio poslova, odnosno da je imalo svega pet radnika koji su obezbjeđivali imovinu, dok je sve ostale poslove radio sam.

 

Potvrđuje i da vodi i likvidacioni i stečajni postupak u još dva povezana preduzeća, ali u tome ne vidi sukob interesa.

 

U „Trudbeniku“ su vođene knjigovodstvene evidencije za sva povezana preduzeća i logično je da tu bude jedan stečajni upravnik. Ja sam stečajni upravnik kod dvojice sudija u ta tri preduzeća, a vjerovatno je neko cijenio da li ja ispunjavam uslove“, istakao je Prodić.

 

Kazao je da punomoćnici „Kompaira“ „pokušavaju da ostatak novca, koji do sada nije bio ni u jednom stečaju, dobije njihov klijent koji je i uništio ovo preduzeće“.

 

Kazao je da se stečaj ne može još zaključiti jer nije podijeljen ostatak novca navodeći da je i zakon u ovom dijelu nedorečen zbog čega su tražili tumačenje Narodne skupštine RS.

 

„Trudbenik“, čiji je direktor i jedan od najvećih akcionara bio bivši premijer RS Pero Bukejlović otišao je u stečaj 2016. godine, a o prošasti ovog preduzeća CAPITAL je pisao u tekstu Kako je bivši premijer pokopao firmu sa 1.350 radnika.

 

Imovina fabrike prodata je u martu prošle godine kompaniji „Siti mol“ iz Bijeljine za 12 miliona KM.

 

IZVOR: Capital/ Marina Ljubojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *