22/02/2024

Dobro plaćeni bh. parlamentarci dobili besplatan parking u Sarajevu koji se uzima od građana!

Fokus.ba otkriva sadržaj odluke Sekretarijata PSBiH. Iz KJKP Rad otkrili informaciju da je zakupljeno 41 parking-mjesto parlamentarcima, a čak 200 za zaposlene u institucijama BiH.

 

Piše: A. Dučić/Fokus

 

Osim što imaju primanja koja se kreću između 5.000 i 8.000 KM, u zavisnosti od toga koliko naknada dobijaju, državnim parlamentarcima se odnedavno osigurava i besplatan parking u strogom centru Sarajeva!

I ne samo to. Riječ je o javnim parking-mjestima uz trotoare ulica, koji se, praktično, uzimaju od građana, a kako bi se priskrbili funkcionerima s astronomskim plaćama.

Godišnji iznos

Kako saznaje Fokus, Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH početkom prošlog mjeseca donio je odluku kojom nastavlja zakup parking-prostora za potrebe parkiranja vozila poslanika i delegata u PSBiH.

Ovom odlukom zakupljuju 29 parking-mjesta za bh. parlamentarce u cjelodnevnom režimu parkiranja na lokaciji Zemaljski muzej BiH – zgrada Filozofskog fakulteta – zgrada PSBiH na Marijin Dvoru.

Ukupna procijenjena vrijednost ove nabavke za period od jedne godine iznosi 26.100 KM. Na mjesečnom nivou parking za 29 parlamentaraca (koji oni ne plaćaju iz vlastitog džepa, budući da je riječ o novcu poreznih obveznika) košta 1.858 KM (bez PDV-a). Sekretarijat PSBiH je i početkom decembra 2022. raspisao identičnu javnu nabavku s identičnim iznosom.

Fokus.ba obratio se Sekretarijatu PSBiH pitanjem za koje delegate i poslanike je zakupljen parking-prostor, no ostali smo uskraćeni za odgovor na ovo pitanje. S druge strane, odgovorili su da, kada je riječ o propisima, utemeljenje u ovoj odluci nalaze u odlukama o utvrđivanju parking-prostora iz oktobra 2015. odnosno iz aprila prošle godine. Parking se zakupljuje od Kantonalnog javnog preduzeća Rad.

Parking Vrbanja

Iz KJKP Rad su za Fokus otkrili informaciju da je Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH do sada zakupio ukupno 41 parking-mjesto za potrebe parkiranja vozila poslanika i delagata. Dodatno, naveli su da je Služba za zajedničke poslove institucija BiH zakupila čak 200 parking-mjesta na parkingu Vrbanja u ulici Kotromanića za zaposlene u institucijama BiH!

U cijeloj ovoj priči postavlja se pitanje opravdanosti zakupa javnih parking-mjesta bh. parlamentarcima, a koja se istovremeno oduzimaju građanima koji ih iz vlastitih džepova na dnevnoj ili mjesečnoj osnovi plaćaju KJKP Rad jer na području Marijin Dvora imaju svoje radno mjesto ili mjesto stanovanja i sl.

Riječ je o parking-mjestima u zoni 2 koji su ocrtani uz trotoare i koji se od građana redovno naplaćuju.

Kada je riječ o bh. parlamentarcima kojima se zakupljuje parking u centru Sarajeva, potrebno je naglasiti da njihova primanja, osim plaće i toplog obroka, obuhvataju i paušal od 900 KM, zatim naknade za odvojeni život, prijevoz, regres za godišnji odmor u iznosu od 450 KM, dok dio parlamentaraca čak dobiva i iznose od 1.000 KM do 7.000 KM „za obilaske izborne baze“?!

I ovo potonje su bh. parlamentarci sebi osigurali glasajući u prošlosti o Odluci o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u PSBiH.

Utvrđene zloupotrebe

Inače, državni revizori su za 2021. i 2022. godinu utvrdili određene manipulacije. Naime, uvidom u fakture zakupodavca, službenici Ureda za reviziju institucija uočili su da se, osim službenih vozila, u značajnom broju parkiraju privatna vozila zaposlenih u institucijama BiH!

Služba je u augustu 2022. godine zaključila Ugovor o zakupu parking-prostora za više institucija BiH u podzemnoj garaži poslovnog objekta Sarajevo City Center na Marijin Dvoru u Sarajevu, ukupne vrijednosti 97.812 KM s PDV-om, za period od 1. 9. 2022. do 1. 9. 2023. godine. Uvidom u dostavljene fakture, uočili smo da se, osim službenih vozila, parkiraju i privatna vozila zaposlenih u određenim institucijama BiH – konstatovali su revizori.

Faksimil nalaza državnih revizora za 2022.

Srđan Traljić iz nevladine organizacije Transparency International BiH kaže da sama javna nabavka o zakupu parkinga nije sporna sa stanovišta Zakona o javnim nabavkama.

– Svakako, što se tiče potreba institucija, uvijek ima prostora za racionalnim trošenjem javnog novca. Koliko shvatam ovdje je riječ u najvećoj mjeri o zakupu parkinga za službena vozila. Sporno je to što se ova zakupljena parking-mjesta koriste i za privatna vozila zaposlenika institucija BiH i tu je vrlo teško sve to kontrolisati i spriječiti zloupotrebe. Rukovodioci institucija nemaju osnov za donošenje takvih rješenja, odnosno to nije predviđeno Pravilnikom Vijeća ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH – kazao je Traljić za Fokus.ba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *