Dodik obišao gradilište bolnice u Trebinju, iz Pokreta za restituciju poručuju da će kad – tad neko odgovarati!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas gradilište nove bolnice u Trebinju. Kako je najavljeno, do februara će biti završeni svi grubi radovi, dok će za godinu i po bolnica biti potpuno završena. ”Bolnica da, ali ne na našoj đedovini”, poručuju preko godinu dana iz Pokreta za restituciju, ali njihov glas niko ne čuje. Potvrdio je ovo za naš magazin i Srbo Škero, koji ipak vjeruje u pravdu koja će, kaže on, kad – tad doći.

 

Piše: Igor Svrdlin/ Moja Hercegovina

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je tokom jučerašnje posjete Trebinju posjetio gradilište nove bolnice na lokalitetu Pridvorci. On je rekao da radovi na novoj bolnici u Trebinju idu predviđenim tokom, a izvođač radova se redovno isplaćuje.

”Mi smo isplatili izvođaču radova 18 miliona, redovno se isplaćuje po situacijama kako je predviđeno ugovorom. Vidjeli ste da smo rebalansom budžeta odredili 25 miliona za ovaj objekat i svake naredne godine, u naredne tri godine 32 miliona i četvrte godine od sada negdje 5 miliona, kada se budu završili radovi”, rekao je Dodik.

S druge strane, Srbo Škero, ispred Pokreta za restituciju, tvrdi da su zakon i Ustav grubo prekršeni, kada je u pitanju lokalitet i zemljište na kojem se gradi bolnica.

”Ja sam se borio 1992. da sačuvam tu imovinu i krvario za nju, za razliku od tog gospodina koji danas drži govor na mojoj đedovini. A gdje je on bio za vrijeme rata? Njegova je Vlada, njegova je skupština, što ne doneseš Milorade Zakon o restituciji, što ne vratite zemlju narodu?! Sve je pogaženo, demokratija, sva prava su pogažena tu, sve institucije su tu pogažene zato što se ne poštuje zakon i Ustav”, rekao je Škero.

Škero dodaje da neće odustati i podsjeća javnost da je na spornoj lokaciji još 2005. godine donesena zabrana raspolaganjem te da se radi o poljoprivrednom zemljištu.

”Mi smo preduzeli sve pravne radnje da to zaštitimo. Mi ne idemo silom, oni su silom uzeli tu zemlju. Doći će vrijeme kada će ta jedna grupa, ako Bog da, ako postoji pravda u ovoj državi, odgovarati pred zakonom. I nemojte misliti da ste vi završili posao zato što ste nešto zatemeljali i pravite neku zgradu. Dabogda je vi završili ali će neko da odgovara za zloupotrebu položaja jer ono se zna, od 2005. nad tim zemljištem postoji zabrana raspolaganjem”, tvrdi Srbo Škero.

Pravna borba Pokreta za restituciju traje već dugo, a aktivisti pozivaju samo na zakon i da se sve radi po Ustavu. Gradnja bolnice je već u toku, završetak grubih radova predviđen je za februar, dok je, prema najavama, završetak bolnice planiran za 2025. godinu. Srbo Škero poručuje da će nastaviti svoju pravnu borbu i da je Katastar sljedeći koji će biti tužen, a zbog kršenja zakonskih propisa i odluka. Podsjetimo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom Odlukom br. U 8/19 od 06.02.2020. godine utvrdio da član 53.  Zakona o poljoprivrednom zemljištu nije u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, da bi nakon donošenja takve odluke Narodna skupština Republike Srpske iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu izbrisala član 53.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *