Сре. сеп 27th, 2023

Grafo-komercu i M:telu od ERS-a skoro 5 miliona KM za usluge štampanja i kovertiranja računa za struju

Štampanje i kovertiranje računa za struju Luka Petrović, v.d. direktora ERS-a povjerio je konzorcijumu „M:tel“ i „Grafo-komerc“, što će građani platiti čak 4.836.000 KM bez uračunatog PDV-a. Međutim, 28. februara 2022. napisao da je ERS-u potreban višenamjenski uređaj za kopiranje, štampanje i skeniranje, što je procijenio na 45.000 KM, ali i profesionalni uređaj za kovertiranje – 30.000 KM.

 

 

 

Iako tender za Nabavku višenamjenskog uređaja za kopiranje, štampanje i skeniranje, te profesionalnog uređaja za kovertiranje, govori da Elektroprivreda Republike Srpske može sama za svoje potrebe štampati i kovertirati račune, tender za Štampanje i kovertiranje računa za struju dodijeljen je konzorcijumu „M:tel“ i „Grafo-komerc“, što će građani platiti čak 4.836.000 KM bez uračunatog PDV-a.

 

Ugovor ovim firmama 1. decembra 2021. dodijeljen je na tri godine, što znači da će im se godišnje uplaćivati po 1.612.000 KM. Bez obzira na to, rukovodstvo ERS-a, na čelu sa Lukom Petrovićem, se dosjetilo da bi i sami mogli da investiraju. Tako je 28. februara 2022. pokrenut postupak nabavke višenamjenskog uređaja za kopiranje, štampanje i skeniranje, koji je procijenjen na 45.000 KM, ali i profesionalnog uređaja za kovertiranje – 30.000 KM. Treba napomenuti i to da Plan nabavki za 2022. godinu još uvijek nije objavljen, pa samim tim ni ova nabavka formalno nije planirana.

 

Zbog čega će „M:tel“ i „Grafo-komerc“ inkasirati skoro 5 miliona maraka iz javne kase ostaje nepoznanica.

 

Do ovog preskupog tender-dila put je bio izuzetno zanimljiv.

 

U planu javnih nabavki za prošlu godinu navedeno je da će za ove namjene, koristeći otvoreni ili ograničeni postupak, potrošiti 5.500.000 KM. Vrijednost u objavljenom tenderu bila je – 4.836.000 KM. U uslovima je pobrojano mnogo toga, između ostalog, i da se od ponuđača očekuje izjava o uspješnoj realizaciji minimalno 500.000 komada kovertiranja i 500.000 komada odštampanih otisaka na mjesečnom nivou.

 

 

 

 

 

 

 

Međutim, 22. jula postupak se poništava uz obrazloženje da nijedna pristigla ponuda nije bila prihvatljiva.

 

Potom je odlučeno da milioni KM budu potrošeni kroz krajnje netransparentan pregovarački postupak bez obavještenja o nabavci, a to je pravdano na sljedeći način:

 

„…Zbog toga što nijedna prihvatljiva ponuda nije dostavljena u otvorenom postupku, a uslovi za ugovor nisu bitno promijenjeni u odnosu na uslove iz prethodnog postupka.“

 

 

 

Ponuda je stigla samo od „Grafo-komerca“ u konzorcijumu sa „M:telom“ i to baš u procijenjenoj vrijednosti nabavke (4.836.000 KM). Potpisi na ugovor stavljeni su 1. decembra prošle godine.

 

 

 

Ubrzo u ERS nabavlja mašine za štampanje i kovertiranje, i to profesionalne ukupne vrijednosti 75.000 KM. Zašto EPS samostalno nije radila posao štampanja i kovertiranja računa za struju mnogo jeftinije, odgovore ima samo rukovodstvo na čelu sa Lukom Petrovićem.

IZVOR: Pratimotendere.ba

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *