DOK UKC RS POVEĆAVA DUGOVE: Direktor Vlado Đajić dijeli milione Prointeru i Siriusu 2010

Za mandata Vlade Đajića, dug UKC RS samo prema Poreskoj upravi RS povećan je za 26.531.304 KM. Ukupan dug najveće zdravstvene ustanove u RS za javnost je tajna, krize su svakodnevne, pa je i zaposlenima povremeno zabranjeno liječenje. Ipak, tenderski ugovori ukazuju da za firme bliske porodici predsjednika RS Milorada Dodika nema prepreka. Za sedam poslova ove godine biće izdvojeno  2.278.320 KM.

 

Piše: Žana Karić Gauk/Žurnal

 

Saradnici za informisanje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske ponavljaju:

„Od 2017, kada je Vlado Đajić postao generalni direktor, uredno se izmiruju sve obaveze prema Poreskoj upravi (PU RS), a plaćanje obaveza dobavljačima i izmirenje svakodnevih troškova je redovno“.

To „redovno izmirivanje“ zapravo je povećanje samo poreskog duga za ukupno 26.531.304 KM. Krize u UKC RS, međutim, nema za IT firme bliske predsjedniku RS Miloradu Dodiku, Đajićevom stranačkom šefu – „Prointer“ i „Sirius 2010“ samo ove godine dobili su ugovore vrijedne 2.278.320 KM.

Na konkretna pitanja Žurnala – koliki je poreski dug UKC, koliki je dug prema dobavljačima, odnosno ukupni dug, zaduženi za informisanje u UKC RS neće baš precizno odgovoriti. Samo poreski, zaključno sa 14. novembrom 2023, iznosi 74.131.304 KM. Regulisan je, ističu kao postignuće, Rješenjem o odgodi plaćanja poreskog duga sa Poreskom upravom RS.

„Poreski dug se odnosi na dospjele, a neplaćene poreze i doprinose za period od 2015. godine do 2017. godine. U momentu preuzimanja dužnosti generalnog direktora prof.dr Vlade Đajića dug prema PU i dobavljačima je bio veći od 100 miliona KM“, napisali su.

Ukupni dug je, očito, tajna za građane.

Isto su nam govorili i početkom ove godine, kada su potvrdili da je poreski dug, zaključno sa 2022,  iznosio – 58.816.478 KM. Potom su i obmanul javnosti navodeći da je Đajić zatekao dugovanje poreznicima u iznosu od 106.511.425 KM. Uvidom u listu najvećih dužnika Poreske uprave RS evidentno je da je u momentu imenovanja dug iznosio 47.600.000 KM.

Upravo novoutvrđeni dug od 74.131.304 KM razlog je zašto ljekari, medicinsko osoblje i ostali zaposleni, s vremena na vrijeme, ne mogu da se liječe. To direktora UKC ne brine mnogo, samo konstatuje da je prethodna uprava, koja je, istini za volju, smijenjena još prije pet godina, glavni krivac. Posljednji put ljekari nisu mogli da ostvare svoja prava u maju ove godine.

UNOSNI POSLOVI ZA UNAPRIJED POZNATE

Dugovanja i obespravljenost, međutim, nisu prepreka za „Prointer“ i „Sirius 2010“, firme bliske porodici Dodik. S „Prointerom“, priznao je pred narodnim poslanicima, „sarađuje“ njegov sin Igor, a „Sirius“ osnivač „Zekstre“ Banjaluka, jednog od dva najveća akcionara Robne kuće „Boska“, čiju su privatizaciju 2008. godine potpisali Dodik, kao tadašnji predsjednik Vlade RS, i vlasnici kompanija „Zekstra“ i „Delta“ iz Beograda Dragan Đurić i Miroslav Mišković.

U posljednjoj zavrzlami oko RK u centru Banjaluke vlasništvo nad njom preuzela je firma “Kaboss pro” iz Beograda, iza koje stoji Đorđe Đurić, vlasnik kompanije “Infinity international Group”. U sklopu ove grupe posluje i “Prointer”.

Iz kompletnih tenderskih postupaka u UKC RS vidljivo je da su uslovi postavljani i procedure raspisivane isključivo za njih. Potpisivanju ugovora, u sedam navrata, prethodila je dobro poznata situacija – bili su jedini ponuđač.

Ovogodišnju sezonu otvorio je „Sirius“. Kako je „Prointer“ skinut sa liste „Microsoftovih“ partnera, poslove je preuzela ova firma. Licencirani „Microsoft office“ koštao je 93.579 KM (ugovor od 23. februara 2023.). Početak aprila, tačnije 8. april, bio je plodan za obje firme u UKC RS. Serverska i mrežna oprema, po dva lota, trebalo bi da im bude plaćena ukupno 982.800 KM (456.300 KM „Prointeru“ i 526.500 KM„Siriusu“).

Samo 11 dana kasnije „Prointer“ je dobio novi posao – interventno održavanje Data centra i infrastrukture informacionog sistema. Kasa u dugove potonulog UKC-a olakšana je za dodatnih 374.400 KM. Dvije sedmice kasnije ponovo je na red došao „Sirius“, koji bi licence za firewall, po ugovoru, trebalo da naplati 40.950 KM.

Posljednja dva tendera bila su rezervisana za „Prointer“ – implementacija sistema za konsolidaciju poslovne štampe, po ugovoru od 9. avgusta, građane košta 728.208 KM, a CISCO uređaji, po poslu završenom 3. novembra – 58.383 KM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *