Нед. дец 3rd, 2023

DOTJERIVANJE SKIJALIŠTA ZA POLITIČKU ELITU: Vlada RS izdvojila dodatna 3,2 miliona KM za opremu hotela na Jahorini

Hotelsku opremu na tek raspisanom tenderu direktor Ugostiteljskog servisa Zoran Čavić procijenio je na 3,2 miliona KM. Prije dvije godine, dok su građani zatvarani u korona karantine, za iste namjene u hotelu „Rajska dolina“ potrošeno je 2.611.908 KM. Skijalište za funkcionere bliske vlasti dosad je progutalo desetine miliona maraka javnog novca.

 

Planina Jahorina, reklo bi se, razvija se kao mondensko skijalište za prebogatu elitu – ponovo će progutati 3.199.950 KM javnog novca, jer Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske toliko planira potrošiti na opremu za hotele. U pademijskoj godini 2020. za iste namjene samo u „Rajskoj dolini“ potrošeno je 2.611.908 KM.

 

Plan trošenja iz budžeta promijenjen je 25. avgusta, a direktor servisa Zoran Čavić za treći kvartal ove godine dodao je samo dvije, milionske stavke. Osim hotelske opreme, planira da rekonstruiše i sanira „Hangar“ po sistemu „ključ u ruke“ – još 1.499.940 KM.

 

 

Opremu koja će zadovoljiti standarde samozvane elite odabrani ponuđač morao bi da isporuči najkasnije 45 dana od dana potpisivanja ugovora. Takođe, za nju mora da garantuje najmanje dvije godine, do narednog milionskog tendera.

 

Svakako, na tender ne mogu „sitni“ proizvođači, samo oni koji imaju „uspješnu realizaciju najmanje tri slična ugovora za period ne duži od tri godine, čija pojedinačna vrijednost nije manja od 400.000 KM bez PDV-a (468.000 sa PDV-om)“.

 

Osim tog uslova ponuđač mora da ima:

 

– mašinu za rezanje pod pritiskom sa mikronskom preciznošću, opremljen inteligentnim stezaljkama za kontrolu rezanja,

– mašinu za kantovanje sa predfrezerom od dijamantskih pločica, nanošenje ljepila automatski pomoću tehnologije mlaznica, sa jedinicom za poliranje ivica, sa horizontalnim senzorima za otlanjanje viška materijala,

– CNC mašinu sa mogućnošću bušenja, glodanja , kompletnog formatiranja radnog predmeta.

 

 

Takođe, Ugostiteljski servis zahtijeva da izabrana firma ima na raspolaganju najmanje 45 zaposlenih i to: jednog diplomiranog inžinjera arhitekture sa najmanje pet godina radnog iskustva u struci, najmanje tri tehničara koji rade pripremu u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja, najmanje 30 radnika koji rade u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja…

 

Prepoznaće se svakako onaj ko ima tenderski tačno određene zavjese, lampe, draperije, sefove, ogledala, ormare, jastučiće, kafe stoliće, slike…

 

ŠMINKANJE U DOBA KORONE

 

Na tenderu od prije dvije godine ponude su morale da budu dostavljene najkasnije do 25. maja, u vrijeme kada su građani stavljeni pod ključ vrha vlasti, koja je represijom odlučila da se bori protiv virusa.

 

Hotelska oprema za „Rajsku dolinu“ procijenjena je na 2.611.908 KM. Riječ je o zdanju u vlasništvu Vlade RS, u centru skijališta, koje je postalo ozbiljna peračnica novca. Hotel, svečano su rekli u Vladi, raspolaže sa 220 ležaja, a tu su i sala za sastanke, teretana, diskoteta, TV sala i sportski teren.

 

„Slobodnoj Evropi“ početkom ove godine izvršna vlast je potvrdila da su u njenom vlasništvu dvije vile i nekoliko hotela.

 

„Prethodnih godina u ove objekte uloženi su milioni eura. Najviše se ulagalo u objekte na planini Jahorini, nedaleko od Sarajeva. Renovirani hotel ‘Rajska dolina’ otvoren je u novembru 2020. godine, a sve je koštalo više od pet miliona eura“, rekao je premijer RS Radovan Višković, a prenijela SE.

 

Vila Jahorina sanirana je 2018. za više od milion maraka, dok je prošle godine raspisan tender da se dom Partizan adaptira i rekonstruiše kao hotel. Vrijednost ove javne nabavke je nešto manja od šest miliona maraka.

 

O milionima maraka koje iz godine u godinu zatrpava novi snijeg Žurnal je opširno pisao. Uređenje „Rajske doline“ radila radio je banjalučki „Korićanac ZRUG“ za 6,6 miliona KM. Za enterijer je bio zadužen trebinjski „Dinecco“, na čijem je računu završilo 2,2 miliona KM, kuhinje je za 430.000 maraka opremala laktaška „Rema Trade“.

 

IZVOR: Zurnal/Žana Gauk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *