21/02/2024

Dragi mediji, zašto ste se za kg mandarina prodali?

Dragi mediji sačuvajte bar minimum dostojanstva.

Davno je konstatovano da slobodno novinarstvo skoro da i ne postoji. Novinarstvo je zavisno od mnogih faktora, a kreiranje vijesti koje bi najprije trebale zadovoljavati osnovno načelo novinarstva, a to je da su u interesu javnosti, podložno je političkim i finansijskim uticajima i strujama. Pogotovo danas, u sasvim izmijenjenim ulogama izvora i primaoca poruka, borba za “lajkove” (primorani smo upotrijebiti tu stranu riječ), tu današnju mjeru vrijednosti, krši osnovne uslove, nazovimo ga “fer novinarstva”.

Mediji se ograđuju floskulama da objavljuju ono što javnosti želi da vidi, s druge strane, pojedini teoretičari naglašavaju da javnost vidi ono što im mediji serviraju, i tako u krug. Ipak, kada gladna borba za lajkove prestaje, i ona maksima “ako ne objavimo mi, objaviće neko drugi”? Tako mediji dajući “krvi” publici, zauvijek etiketiraju i unište mnoge živote. Posebno je gnusno govoriti kakav uticaj imaju na djecu i koliko malo obzira prema uticaju na njihov psiho-fizički razvoj. 

Tako je još jedan u nizu primjera, prije svega, medijske nebrige prema javnosti objavljivanje vijesti o izvjesnoj prodavačici mandarina, kojoj sliku zasigurno nećemo objaviti. U žižu javnosti je dospjela po tome što, zamislite prodaje mandarine, i najblaže rečeno, zgodna je. Da se razumijemo, svaka čast djevojci koja radi svoj posao ali dragi mediji, a i ostali građani koji lajkujete, dijelite i pišete o tome, da li ste svjesni koliko puta ste prošli pored neke bake, djeda ili djeteta koje isto tako mukotrpno zarađuje za život? Prošli, a da niste ništa ni kupili, a kamoli objavili. Zašto je djevojka koja možda to i nije htjela postala žrtva građanskog naslađivanja njenim atributima? Sveli su je na seksualni objekat koji više nema šta da ponudi. Kao što se uostalom radi većini žena u ovom našem tradicionalno balkanskom društvu.

Svi znate Kristinu koja prodaje mandarine a da li se bake Kristine iz Banja Luke sjećate i mnogih njih koje svakodnevno vode borbu za preživljavanjem u ovom moralno posrnulom društvu i sistemu koji ih je odavno odbacio i kojem su samo broj na biračkom spisku.

(Slika, baka Kristina iz Banja Luke, izvor: S.Trivić, 2015.god.)


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *