Пет. дец 8th, 2023

Dvije godine iscrpne borbe za Kasindolsku rijeku

U Kulturnom centru Istočno Sarajevo otvorena je izložba ”Dvije godine borbe za Kasindolsku rijeku”.

 

Izložba je bazirana na fotografijama pomenute rijeke prije i poslije pokušaja izgradnje mini-hidroelektrane, te ozbiljnog narušavanja ekosistema.

 

Borci za ekologiju ističu da su prethodne dvije godine bile veoma iscrpne, kako fizički – tako i psihički. Ipak, borba se na kraju isplatila i dosta toga je postignuto.

 

Poništene su tri ekološke dozvole za mini-hidroelektrane ”Podvič”, ”Samar” i ”Slapi”. Osim toga, poništena je i građevinska dozvola za MHE ”Samar”, te je sada sve u rukama Vrhovnog suda.

 

Ovi uspjesi prije svega pripadaju Građanskoj inicijativi protiv izgradnje MHE na Kasindolskoj rijeci, za čiju je odbranu prikupljeno više od 2000 potpisa od strane Neformalne grupe građana.

 

Naredni cilj ljubitelja i zaštitinka prirode je ukidanje koncesionih ugovora u svrhu zaštite Kasindolske rijeke i sprečavanja daljeg uništavanja. Članovi neformalne grupe naglašavaju da su imali podršku opština kao i Grada, ali prije svega im je značila podrška građana.

 

Zahvaljujemo svim građanima koji su prisustvovali izložbi fotografija, te želimo reći da izložbu mogu posjetiti do 27. juna. Naša borba se nastavlja i planiramo zaustaviti uništavanje netaknutog dijela kanjona i izgradnju druge dvije brane”, rekla je Sunčica Kovačević iz Neformalne grupe građana “STOP izgradnji mHe na Kasindolskoj rijeci”.

 

Autor: N.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *