Чет. сеп 21st, 2023

“Elektrodistribucija” Pale firmama bliskim vlasti dodijelila poslove vrijednosti oko tri miliona maraka

Poznato je da se javni novac u Bosni i Hercegovini, koja funkcioniše na principu dobre saradnje moćnika koji su na vrhu društvene ljestvice, nerijetko dodjeljuje firmama bliskim vlasti, direktoru i slično. I to sve po zakonu. 

I “Elektrodistribucija” Pale približila se preduzećima koje javni novac za određene usluge uplaćuju firmi “Prointer” porodice Dodik, ali i bratskoj firmi  „Dwelt“.

Za godinu dana i osam mjeseci koliko je na funkciji, direktor “Elektrodistribucije” Pale Aco Stanišić “pomogao” je “Prointer” i “Dwelt” za blizu tri miliona maraka ( 2.928.920 KM).

Istog dana kada je imenovan za v.d. direktora, 28. februara 2020. „Prointeru“ je dao dva direktna sporazuma. ‘Kaspersky endpoint security’ i ‘Kaspersky security for mail server’ građani su platili 5.407 i 1.610 KM. Ozbiljnije izvlačenje novca iz budžeta počinje deset mjeseci kasnije. Za kupovinu ‘SN postrojenja’ odabrao je ‘Prointer’ i ‘Kaldera Company’, firmu koju je preuzeo – ‘Prointer’. Posao od 140.400 KM. Početkom novembra Stanišić direktno kupuje svičeve, 24-portne – 4.423 KM.’Prointer’ jedini u decembru šalje ponudu za softvere i licence, Stanišić kaže da je ista prihvatljiva i plaća 56.561 KM. Deset dana kasnije, 25. decembra, uslijedio je novi direktni ugovor – ‘licence za firewall uređaj’ koštaju 6.923 KM”, piše Žurnal Info.

Dalje se nižu poslovi vrijednosti: 21.060 KM,( januar), 1.723.101 KM (mart) , 4, 680 KM, 5.879 KM. Na red je došla i tenderska pomoć sarajevskom ogranku firme. Instalacija firewall uređaja, po ugovoru iz avgusta za konzorcijum firme majke i kćerke, koštala je 23.377 KM, a ruter rubne platforme 25.506 KM.

U isto vrijeme građani Istočnog Sarajeva žrtve su stalnih prekida snabdijevanja električnom energijom, što je naročito izraženo na području opštine Sokolac, gdje se zbog lošeg napona u domaćinstvima kvare aparati, a privreda trpi stalne štete zbog kvara mašina i elektronike. Doduše, u novije vrijeme radi se na rekonstrukciji elektromreže u okolnim selima.

 I firma bliska vlasti „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja Ranka Škrbića od ovog peduzeća dobija poslove vrijednosti od oko 910.00 KM.

O dobroj saradnji “Elektroprivrede RS” na čelu sa Lukom Petrovićem i “Prointera” i “Dwelta” pisalo se i ranije, a Žurnal je 15. oktobra objavio da su ovim firmama dodjeljeni poslovi ukupne vrijednosti  31.828.565 KM.

Pripremila: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *