Пет. дец 8th, 2023

ELEKTRODISTRIBUCIJA PALE: U tenderu postavili uslove koji jedino odgovaraju firmi Prointer

Ova nabavka nije planirana u godišnjem planu nabavki Elektrodistribucije a.d. Pale, a uslovi u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na moguću diskriminaciju ponuđača.

 

Piše: Zinaida Đelilović/Pratimo tendere

 

ZP „Elektrodistribucija“ a.d. Pale i direktor Aco Stanišić nastavili su sa starom praksom – još jedan tender su kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH dodijelili firmi Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka. Vrijednost ovog tendera, nazvanog kao usluge održavanja informacionog sistema, procijenjena je na 18.000 KM.

 

Ova nabavka nije planirana u godišnjem planu nabavki ovog preduzeća, niti se može naći u privremenom planu nabavki, a što je zakonska obaveza i uslov za pokretanje postupka nabavke. Naime, prema važećim odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH postupak javne nabavke se ne bi smio pokrenuti ukoliko ranije nije objavljen planski dokument ili posebna odluka, pod pretpostavkom da u tom planu postoji predmetna nabavka.

Osim navedenog, svi ugovorni organi moraju imati objavljen plan javnih nabavki na zvaničnom Portalu javnih nabavki, a ne samo na njihovim Internet stranicama, kao što je ranije bio slučaj.

O ovome smo pisali i ranije.

 

 

Iako Zakon o javnim nabavkama ne zabranjuje realizaciju nabavki u kojima je dostavljena samo jedan ponuda, stručnjaci iz ove oblasti upozoravaju da se eventualne zloupotrebe mogu vidjeti u detaljima tenderske dokumentacije koji isključuju sve zainteresirane ponuđače osim jednog – određenog.

Upravo detalji iz tenderske dokumentacije u konkretnom slučaju ukazuju na moguću diskriminaciju ponuđača.

Simptomatično je to što je kao minimalan uslov koji ponuđači moraju ispunjavati, u vidu tehničke i profesionalne sposobnosti, navedeno da moraju imati uspješno iskustvo u realizaciji minimalno jednog ugovora u vrijednosti ne manjoj od procijenjenih 18.000 KM za istu vrstu usluge u posljednje tri godine.

Uslov u tenderskoj dokumentaciji koji također ukazuje na moguću diskriminaciju ponuđača jeste i taj što stoji da ponuđači moraju imati zaposlene i tehničko osoblje sa tačno određenim certifikatima i kvalifikacijama.

Tako zahtijevaju da ponuđač ima po dva stručnjaka za:

  • poslovne  telekumunikacione / računarske mreže CCNP Enterprise ili ekvivalent (Juniper JNCIP-ENT);
  • mrežnu infrastrukturu naprednog nivoa sa akcentom na bezbijednost koji posjeduje CCNP Security ili ekvivalent certifikat (Juniper JNCIP-SEC);
  • mrežnu infrastrukturu naprednog nivoa sa akcentom na VPN koji posjeduje Cisco Certified Specialist – Network security VPN Implementation sertifikat;
  • sistemski softver koji posjeduje Microsoft Certified Solutions Expert iz domena Core Infrastructure sertifikat;
  • sistemski softver koji posjeduje Microsoft Certified Technology Specialist iz domena Active Directory sertifikat;

Također, zahtijevaju i po jednog stručnjaka za:

  • sistemski softver koji posjeduje profesionalni nivo poznavanja bekap platforme sa Veeam Certified Engineer (VMCE) ili ekvivalent certifikat (Acronis Certified Engineer;
  • upravljanje pružanja IT usluga sa certifikatom Information Technology Infrastructure Library (ITIL foundation ili viši nivo) ili ekvivalent (Cobit 5 foundation – ISACA ili viši nivo).

 

Potrebni certifikati, prema tenderskoj dokumentaciji, su: ISO 9001, ISO/IEC 27001, ISO 18295 i ISO/IEC 20000 ili ekvivalentni.

Zanimljivo je da su isti ovi certifikati, prije poništavanja novog Pravilnika o registraciji vozila, bili uslov i za izbor firme koja je trebala izdavati stiker naljepnice za vozila. Podsjetimo da je Online Magazin Žurnal o ovome imao niz tekstova.

U to vrijeme mediji su pisali da se ovaj tender namještao upravo Prointeru.

Početkom ove godine, Pravilnik o registraciji vozila je povučen.

„Elektrodistribucija Pale“ godinama unazad sarađuje sa Prointerom.

Po dolasku Stanišića za v.d. direktora 28. februara 2020. Prointeru su odmah dodijeljena dva direktna sporazuma,dok se sa ozbiljnijim izvlačenjem novca počinje deset mjeseci kasnije.

Stanišić je inače narodni poslanik DEMOS-a koji je u koaliciji sa SNSD-om.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *