„Elektroprivreda RS“ dala milionski posao firmi skromnih kapaciteta

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) dala je malo poznatoj firmi „Grudis“ iz Banjaluke da je reklamira na sportskim, kulturnim, humanitarnim i drugim manifestacijama, a za to će joj platiti 7,6 miliona maraka.

Ovaj tender zbog kojeg se digla velika prašina u javnosti okončan je prije nekoliko dana. „Grudis“ je bio jedan od dva ponuđača koji su poslali ponudu, a koja je na kraju prihvaćena kao najpovoljnija.

Vlasnik i direktor preduzeća je Dejan Grujičić, koji je kako saznajemo ranije bio zaposlen  na Alternativnoj televiziji, a zatim otišao u preduzetničke vode.

Takođe, u okviru „Samita energetike Trebinje“, a gdje je ERS jedan od organizatora, radio je brojna grafička rješenja.

Ovo je prvi veliki posao ove firme sa Republikom Srpskom, njenim preduzećima i institucijama.

Njihov do sada najvredniji ugovor iznosio je nešto više od sedam hiljada maraka, a vezan je za snimanje spota Poreskoj upravi Republike Srpske.

Prihodi „Grudisa“ su prilično skromni kada se uzme u obzir obim posla koji im je povjeren.

Tako im je promet u prošloj godini bio blizu 720.000 KM, a dobit 65.124 KM ostvarena sa tri radnika.

Ranijih godina, rezultati su bili dosta skromniji. Prihodi su u prosjeku bili oko 170.000 maraka, a profit oko 15.000 KM.

 

Bez obzira na to, vlasnik i direktor preduzeća kaže da je spreman da iznese ovaj posao. On kaže da u firmi trenutrno radi osam radnika koji će biti angažovani u skladu sa potrebama projekta.

Preduzeće „Grudis„ posjeduje sve potrebne tehničke i organizacione kapacitete da iznese projekat, koje je dokazalo i kroz tenderski postupak“, kazao je Dejan Grujičić za CAPITAL.

Inače, tenderskom dokumentacijom je predviđeno da ugovor između dvije strane traje godinu dana.

Osnovni projektni zadatak je da se „poboljša vidljivost brenda i unaprijedi kvalitet poslovanja“ ovog monopolističkog preduzeća.

Zbog toga je potrebno da se uradi analiza dosadašnjih reklaminh aktivnosti, ali i napravi pregled uspješnih primjera iz regiona, te daju preporuke za unapređenje.

Zadatak „Grudisa“ biće i razvoj web platforme preko koje će se oni koji traže novac za reklamiranje prijavljivati.

Očekuje se da na godišnjem nivou pristigne između 1.000 i 3.000 ovakvih prijava na različite načine, te da se svi zahtjevi pregledaju, sortiraju, arhiviraju i kompletni da se dostavljaju komisiji MH ERS-a, sa unaprijed dogovorenim terminima na evaluaciju i odlučivanje. Potrebno je obezbijediti i telefonsku podršku svim zainteresovanim i dodatno ih informisati o nejasnoćama u pogledu slanja zahtjeva za reklamiranje. Za sve prijave za koje komisija bude odlučila kao prihvatljive ili neprihvatljive, potrebno je informisati prijavljeni subjekt o ishodu odluke“, stajalo je u tenderskoj dokumentaciji.

Pored toga što će se preko ove firme ERS dijeliti novac za reklamu, pobjednik tendera će snimati i fotografisati, pisati PR tekstove, te voditi kampanju na društvenim mrežama.

Zanimljivo je da je tenderom ERS prvobitno tražila da ponuđač ima promet od dva miliona KM, ali je taj uslov, nakon žalbi kojih u ovom postupku nije manjkalo, očigledno promijenjen s obzirom na to da firma koja je izabrana nema ni približno toliki promet.

IZVOR: Capital/ Dejan Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *