ELEKTROPRIVREDA RS: Za unapređenje softvera četiri miliona KM

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) angažovala je u januaru 2020. godine kompaniju “Dwelt” iz Banjaluke da joj izradi softversku platformu za podršku snabdijevanju strujom 500.000 potrošača, vrijednu 14,5 miliona maraka.

 

Na osnovu tog posla koji je sklopljen po hitnom pregovaračkom postupku, firma Stefana Krnete, koji je inače zet Ranka Škrbića, danas ubire nove milione.

 

Naime, ERS je ponovo angažovala Krnetu da joj unaprijedi, odnosno proširi softver, što je ovaj i učinio i usput za to dobio nepuna četiri miliona maraka.

 

Kako se navodi u obaviještenju ERS-a, “Dwelt” je za te pare u svoj softver dodao nekoliko modula.

 

“To su modul Kupci-proizvođači (prozjumeri), modul Nestandardne usluge i modul Portal”, navode oni.

 

 

Inače, ovo nije jedini posao koji Krneta ima sa Elektroprivredom Republike Srpske. On najvećem proizvođaču struje održava softversku platformu za snabdijevanje a za taj posao će dobiti 8,4 miliona maraka.

Takođe u poslu je i sa zavisnim preduzećima ERS-a, s tim da je vrijednost tih ugovora daleko manja.

 

Ko je Stefan Krneta?

 

Kao što smo već spomenuli Stefan Krneta je zet dekana Medicinskog fakulteta Ranka Škrbića i bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja i ambasadora BiH u Srbiji.

 

U tužbi iz marta prošle godine koju je protiv CAPITAL-a podnio Krneta, njegov advokat Duško Đurić navodi kako njegov klijent ima dugogodišnje iskustvo u IT sektoru, da je godinama studirao i radio u Austriji, a da je softver koji je razvio implementiran u više zemalja EU.

 

Praveći jasan otklon od svog punca, Krneta navodi kako su za njegov uspijeh najzaslužniji otac Dragoljub, inače doktor nauka iz oblasti informacionih sistema i sestra Sofija, koja je završila osnovne i master studije, takođe u ovoj oblasti.

 

Kompanija Dwelt uglavnom sarađuje sa institucijama Republike Srpske. U posljednje dvije godine prijavila je prihod od 16,2 miliona maraka od čega je 11,8 miliona KM čista dobit.  Preduzeće u prosjeku zapošljava 19 radnika.

 

IZVOR: Capital/Pratimo tendere

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *