Сре. сеп 27th, 2023

EPILOG AKCIJE KASA: Tvorci „dugog klika“ imaju nove firme i još više rade, pao tek pokoji ‘gazda’

Akcijom SIPA-e kodnog naziva KASA 1,2,3 pala je 2019. ekipa s dugim i kratkim klikom, odnosno muljažama sa fiskalnim računima, no u 2022. tvorci ‘dugog klika’ rade, još više nego prije.

 

Korištenjem ‘dugog klika’ fiskalni računi nisu izlazili, i to je bio klik za gazde, dok je kratki klik bio za državu. Onako nekako kako politika koristi državu u smjeru naroda, vlasnici radnji su koristili fiskalne kase prema državi, njima glavnina prometa, državi mrvice. 

 

Za softver (programsku podršku i održavanje) bila zadužena firma ‘Inspirit’ iz Sarajeva, koja je prodavala i održavala sumnjivi software kojim je bilo omogućeno lažiranje fiskalnih računa. Očekivalo bi se da se nakon akcije ‘Kasa’ ista imena neće zadržati u biznisu s kasama, no ipak jesu.

 

U firmi Inspirit d.o.o Sarajevo u vlasničkoj strukturi bio je Config d.o.o. Mostar, odnosno Ivan Dragoje, koji tri godine nakon hapšenja u akciji Kasa, premda je bio u osnivačkoj strukturi Inspirita, ima niz kompanija na istu ili sličnu temu. 

 

 

Uvijek iste firme dobijaju

 

Generalni zastupnik Datecs fiskalnih kasa je Config d.o.o., a prodaju radi i Katarina, firma od koje javno nabavljaju sve institucije kojima je na čelu kadar HDZ-a BiH, a koja bi bila HDZ-ov pandan SNSD-ovu Prointeru s obzirom koliko sredstava na javnim pozivima dobije od institucija sa ‘zna se’ kadrom.

 

Osim fiskalnih kasa vlasnik Configa Dragoje ima i firmu  E-card za sim kartice koje se ugrađuju u nove fiskalne kase.

 

 

Tako korisnicima koji mijenjaju kase traže novi E-card, premda su već imali – recimo Bh. telekomov. Sve to saznajemo nakon što nam se javilo nekoliko preduzetnika revoltiranih bespotrebnom zamjenom kasa.

Osim Ecarda i Configa dakle Dragoje ima i firmu Breakpoint, gdje je jedan od osnivača.

 

 

Breakpoint je firma za IT savjetovanje, Ecard prodaje, nameće kartice svim preduzetnicima koji mijenjaju kase, a Config pokriva, tj. nabavlja kase.

 

Praktično, tri godine nakon akcije „Kasa“ oni koji su bili u središtu pažnje iste imaju nove kompanije i opet rade. Na sve nas je upozorio privrednik koji je nedavno mijenjao kasu i ostao u čudu da ju mora mijenjati za gotovo istu, a da mora mijenjati i e-karticu.

 

 

„Hrvatska je to najbolje rješila, instalirali su software, a postojeće kase nisu dirali. Ovi ‘naši’ opet u privatne džepove i tako pravdaju promjenu nečim što ne drži vodu. Što se tiče zamjena kasa, sasvim nepotrebna. Sama fiskalizacija prvi put nije napravljena po uzoru na Hrvatsku gdje su obrtnici mogli zadržati stare fiskalne kase i riješilo se sve softwerski, komunikacija između porezne i kase. Već drugi put traže izmjene kasa koje se gotovo nikako ne razlikuju od onih prvih, s tim da ove nove zablokiraju ako neko vrijeme ne uspiju poslati promet. Platio sam oko 700 KM, i nije samo to, imao sam već u staroj sim karticu BH telekom-a, nisu me ni pitali a donijeli su mi ugovor od E-carda“, ističe jedan od niza privrednika koji su nam se obraćali, a koji su prisiljeni mijenjati kase, zasigurno ne i zadnji put.

 

Prigodom dolaska i zamjene kase predočen mu je i federalni pravilnik.

 

Naime, da biznis s kasama ne propadne ustrajno se brine ministarka finansija Jelka Milićević, koja je u više navrata donosila pravilnike o zamjeni kasa, tako namećući dodatne troškove realnom sektoru, prvo poljuljanom koronavirusom, potom ekonomskom krizom.

 

 

Podsjetimo, iako je u Parlamentu odbijen zakon, federalna ministarka financija Jelka Milićević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH koji je objavljen 17. septembra prošle godine u Službenim novinama.
U Mostaru još traju vještačenja, Sarajevo završilo posao

 

‘Dugoklikne’ kase koristili su mnogi ugostitelji i vlasnici radnji u cijeloj BiH, koji su bili meta hapšenja, a preraspoređeni su na županijska Tužilaštva u Sarajevu, Mostaru i Istočnom Sarajevu, i akcija „Kasa“ je bila fokusirana na njih.

 

Obavještavamo vas da je u sklopu predmeta “Kasa”, a nakon prihvaćanja sporazuma o prizanju krivice, pravosnažno osuđen Nedžad Rašidagić zbog kaznenog djela porezna utaja. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Sporazumom je  od optuženog i tvrtke „KENNA” u okviru koje posluje ugostiteljski objekat “Metropolis”, oduzeta i imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 694.663,14 KM. Navedeni iznos je uplaćen u proračun Federacije BiH. Inače, protiv drugih osumnjičenih u predmetu “Kasa” istraga je u tijeku“, kaže na naš upit o akciji Kasa portparol Županijskog Tužilaštva Sarajevske županije Azra Bavčić.

Akcijom Kasa bavilo se i Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu.

Oni su, kako nam je potvrdio portparol Neven Kramer posao već i okončali.

 

„Obavještavamo vas da su u predmetima kodnog naziva “Kasa” u Okružnom javnom tužiteljstvu u Istočnom Sarajevu podignute 2 optužnice protiv 3 osobe i da su donesene 2 osuđujuće pravosnažne presude (osuđeni su morali vratiti cca 120.000 KM Poreznoj Upravi Republike Srpske). Optužnice su podignute krajem 2020. godine, a pravosnažne presude donesene sredinom 2022. godine. Istodobno je donesena i obustava istrage protiv 4 osobe“, kazao je za Hercegovina.info Neven Kramer, sekretar Tužitilaštva.

 

Tri godine su prošle

 

U Mostaru pak stvari sporije idu. Procesuiranih nema, a nakon tri godine od postupajuće tužiteljice dobivamo odgovor da su postupanja i vještačenja u „toku“. 

Prije službenog odgovora podsjećamo da su od hapšenja u akciji “Kasa” prošle tri godine!

„Vezano za vaš upit, a nakon konzultacija sa postupajućom tužiteljicom, obavještavamo Vas da Županijsko tužiteljstvo HNŽ postupa u navedenom predmetu, te da je oduzeta oprema proslijeđena uz naredbu za vještačenje Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH i da su pojedini nalazi zaprimljeni u ovo Tužiteljstvo. Postupajuća tužiteljica u suradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) vrši analizu zaprimljenih nalaza vještačenja i prikupljene dokumentacije. Dakle, rad na ovom predmetu je u tijeku“, kažu iz Ureda Glavnog županijskog tužitelja HNŽ za Hercegovina.info.

 

Sam sebi izdavao potvrde

 

Zamjenu kasa obavljaju uvijek iste, provjerene firme. Da je Dragoje uvezan u više firmi istog/sličnoga biznisa saznalo se i prigodom konkursa za nabavku usluga izrade softvera za prikupljanje, obradu i javni prikaz podataka (web stranica) Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije.

 

Prije godinu dana konkurs je poništen budući da nijedna dostavljena ponuda nije bila prihvatljiva. Config se žalio i dobio posao, da bi se potom žalila firma Eunoia navodeći, između ostalog, da je ova firma potvrde o dobro izvršenim poslovima izdala sama sebi.

 

„Odabrani ponuđač je dostavio i potvrde o dobro izvršenim poslovima, izdate od strane društava Breakpoint d.o.o. Mostar i e-Card d.o.o. Mostar; oba društva sa sjedištem na adresi Kneza Višeslava bb Mostar (kao i odabrani ponuđač), pri čemu je osnivač društva e-Card d.o.o. Mostar upravo odabrani ponuđač, a direktor isto lice kao direktor odabranog ponudača. Uz to je direktor oba navedena pravna lica osnivač odabranog ponuđača. Znači, Ivan Dragoje je osnivač i direktor odabranog ponuđača, a njegova tvrtka osnivač društva e-Card d.o.o. Mostar u kojem je također i direktor”, navedeno je u žalbi firme Enoia, objavljivao je Žurnal.

 

IZVOR: Istraživački tim Hercegovina.info

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *