ERS preko domaćinstava planira doći do izvozne struje vrijedne 47,7 miliona evra

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da potpomogne gradnju solarnih panela na 50.000 domaćinstava u Srpskoj, da bi sebi oslobodila struju za izvoz, čija je cijena neuporedivo veća od one koju plaćaju domaći potrošači.

 

Domaćinstva na koja budu postavljeni paneli proizvodiće 265.000 megavat časova struje, odnosno za toliko će rasteretiti ERS, koji tu struju onda može prodati na stranom tržištu.

ERS bi da tu struju prodaje na svom terenu zaradio nešto manje od šest miliona evra, dok je kod izvoza priča sasvim drugačija.

Uzimajući cijenu od od 180 evra po megavatu na tržištu električne energije prihodovalo bi se 47,7 miliona evra”, navodi se u Programu energetske održivosti koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srpske.

Takođe u ovom dokumentu se navodi kako će pored pozitivinih finansijskih efekata, gradnja solarnih panela imati i pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Implementacijom programa ostvaruje se pozitivan uticaj sa zaštite aspekta životne sredine s obzirom na razumne pretpostavke da će doći do smanjenja korišćenja fosilnih goriva za potrebe grijanja, uz porast energije proizvedene iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji kupaca iz kategorije domaćinstava”, navodi se u ovom dokumentu.

Podršku mogu očekivati i preduzeća, njih 500, koji bi prema procjenama iz ERS-a, svojom proizvodnjom trebali osloboditi 4,5 miliona evra vrijednu struju za izvoz.

Inače, da je kojim slučajem ERS već sproveo Program energetske održivosti i instalirao panele, zaradio bi mnogo više od planiranih 47,7 miliona evra.

Cijena struje na na Mađarskoj berzi koja se smatra za referentnu kada je ovaj energent u pitanju iznosti 250 evra.

Prosta računica pokazuje kako bi se od struje koja ne bi više bila potrebna za domaćinstva moglo prihodovati preko 66 miliona evra.

 

IZVOR: Capital/D.Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *