Fenomen svečanog otvaranja ustanova

Kod nas odavno postoji tradicija banalnog skupljanja glasova pred izbore svečanim otvaranjem par stotina metara asfalta u nekom predgrađu, gdje vješti snimatelji moraju upotrijebiti sve svoje sposobnosti i znanje da bi tih par stotina metara na nacionalnom dnevniku izgledalo kao par kilometara.

Obavezna je i crvena vrpca i četiri visoka funkcionera kada se, na primjer, otvara jedan kružni tok u gradu, zadnje čudo savremene infrastrukture, koji pri tome nema ni dovoljno široke saobraćajne trake da se sva četvorica postroje jedan do drugoga. I godinama je tako tj. svake druge godine ili svake četvrte. A i ko nam je kriv kada kod nas još uvijek prolaze ti jeftini trikovi skupljanja glasova. Nerijetko ćete čuti pripadnike svih generacija kako pred izbore znalački komentarišu rad političara i opisuju ga kampanjskim, borbom za svoje interese nauštrb naroda, prividnim radom samo pred izbore, a kada dođe dan izbora zaokruže te iste. Još uvijek neobjašnjivo, fenomen ovih naših balkanskih naroda, šta li je…

    Pošto kod prosječnih građana, očigledno prolaze svi mogući načini reklamiranja određene politike izuzev promovisanja konkretnih političkih ideja i rješenja, i stvaranje prividnog rada, građenja i napretka, tako sada nije dovoljno jednom otvoriti određenu instituciju koja se gradi vjerovatno godinama, probila je sve rokove gradnje nego po nekoliko puta, da dobro utvrdimo gradivo i zapamtimo naše lidere.( Situacija u čitavoj zemlji je ista, bez obzira o kojoj se političkoj opciji radi ili na kojem nivou vlasti.) 

    Tako smo i jedan od najznačajnijih projekata i ustanova na prostoru Istočnog Sarajeva, bolnicu “Kasindo”, sada “Srbija”, otvarali do sada nekoliko puta. Od samog najavljivanja projekta do različitih početnih faza gradnje, dio po dio svečano je otvaran i najavljivan u medijima danima, da bi, reći ćemo, najsvečanije bila otvorena dva dana  pred opšte izbore. To je sasvim slučajno tako ispalo, ne znam šta ste vi pomislili.

Otvaranje bolnice “Srbija”

    Da se razumijemo, protiv izgradnje ovog objekta niko, ama baš niko nema ništa protiv, i bilo bi suludo, ali najaviti završetak gradnje prije nego je i voda u određene dijelove bolnice priključena čini se malo bezveze, najblaže rečeno. Zatim, posebno preseljenje pojedinih odjeljenja, nova oprema, pa prvorođena beba… Šta god se u bolnici uradi tokom njenog konačnog završetka izgradnje, razlog je za konstantno podsjećanje javnosti na ovaj višemilionski projekat od izuzetnog značaja za istočni dio Republike Srpske.

    Slično je i sa ostalim ustanovama ili objektima  širom Republike Srpske, gdje svako parče izgrađenog objekta ili rekonstrukcija pojednih dijelova grada mora biti ispraćeno u medijima, iako je to zapravo  posao političara, da u naše ime adekvatno raspoređuju državni novac. Sredstva koja se ulažu u gradnju nisu iz ličnih džepova političara pa da pravimo tolike performanse i hvalimo se izgradnjom kružnog toga u 21. vijeku ili dovođenjem kanalizacije u neke dijelove grada, prije bi trebalo da nas je sramota u kakvim uslovima živimo, sigurno da nije baš za pohvalu.

   I sve dok budemo aplaudirali na ovakve projekte ,događaje i ideje koje polako uništavaju  naše nervne ćelije, sve dok ne pokažemo da ne volimo da nas obmanjuju i adekvatno kaznimo one koji to rade, ostaćemo velika hipnotisana gomila.

Ovo su samo pojedini naslovi iz medija o otvaranju bolnice, spisak je još duži.

-20.08.2018. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić očekuje da će Bolnica Istočno Sarajevo biti završena i otvorena početkom oktobra, što je sadašnja Vlada Republike Srpske obećala da će biti urađeno za vrijeme njenog mandata.

-30.09.2018.

Danas je na zgradu postavljen naziv nove Bolnice: “Јavna zdravstvena ustanova Bolnica Srbija, Istočno Sarajevo”.Nova Bolnica trebalo bi da bude svečano otvorena 5. oktobra, uz prisustvo predsjednika Srpske i Srbije, Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

05.10.2018.

U Istočnom Sarajevu otvorena je bolnica “Srbija”, čijom izgradnjom je uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sarajevsko-romanijske regije.

14.03.2019.

Bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak 18. marta primiće prve pacijente. Ogrnuta u potuno novo ruho početkom naredne sedmice počinje da ispisuje novu stranicu u skoro 100 godina dugoj istoriji pružanja zdravstvenih usluga u Kasindolu

15.07.2019.

Sa preseljenjem u novi savremeni objekat Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu okrenula je novu stranicu u svom dugom istorijatu pružanja medicinskih usluga. Za dva i po mjeseca u tri nove, moderno opremljene operacione sale, izvršeno je oko 300 operativnih zahvata.

Piše: Sanja Vasković


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *