Filip Radovanović: Biti “IN” znači da ste obrazovani, kulturni i vaspitani

“Prepoznao sam potencijal u nezavisnoj sceni kao takvoj i mogućnost da drugim kolegama i sebi omogućim priliku za prezentovanje naših radova, odnosno predstava, a ljudima kvalitetan pozorišni sadržaj. Pozorišna scena ‘Teatralac’ je primjer da kao individualci itekako možemo da doprinesemo široj zajednici, a da je za to potrebna isključivo samo volja i da novac nije presudan faktor. A najveća satisfakcija mi je da sam u svoj CV dodao i to da sam osnovao pozorište sa 23 godine”, kazao je Radovanović.

Do sada je u okviru projekta “Pozorišni četvrtak” odigrano ukupno sedam pozorišnih predstava, a neke su igrane i po tri puta. Priliku da otvore pozorišnu scenu su imale Filipove kolegice Amila Terzimehić i Fatima Kazazić s predstavom “Elektra”.

“Ono na šta sam najviše ponosan jeste da je zahvaljujući Teatralcu u pozorištu bilo više od 3.500 odraslih i djece. Ljudima fali pozorišnog sadržaja, a ‘Teatralac’ ima za cilj da privlači nove ljude u pozorište, prije svega mlade, srednjoškolce, studente… Za sve je potrebno vrijeme, a strpljenje je ključno za svaki uspjeh. Ja ga imam i vjerujem da ću uspjeti da ga prenesem na mlade ljude, na svoje vršnjake, sve vrijednosti i kvalitete koje pozorište može da im pruži, a koje sam ja prepoznao studirajući glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu”, rekao nam je Filip.

Aktuelne predstave

Dosadašnji repertoar “Teatralca” je spoj mladosti i iskustva. To su aktuelne predstave koje igraju po cijeloj regiji, a neke čak imaju i svoja evropska gostovanja. Sve predstave šalju određenu poruku, a do sada su odigrane: “Elektra”, “Lakonoga”, “Klovnovske avanture”, “Čorba od kanarinca”, “Slavna Florens” i “Murlin Murlo”.

Predstave “Prah”, “Slučajna smrt jednog anarhiste” i “Taksimetar” bit će realizirane kada se za to steknu uslovi i otvore pozorišta.

“U budućnosti će ‘Teatralac’ kreirati predstave u vlastitoj produkciji. Ciljevi su promovisanje pozorišnih vrijednosti, druženje, kreiranje projekata mladih ljudi, rad, puno osmijeha i zadovoljnih lica koja će svoje utočište pronaći u pozorištu”, kazao je Filip.

Rekao je i da je organiziranje ovakvih i sličnih projekata izuzetno bitno za buđenje svijesti kod ljudi, bar kada je riječ o kulturi.

“Stalno i na svakom koraku treba da se zalažemo za podsticanje učenja. Treba da pronalazimo izvore znanja, a pozorište to svakako jeste. Treba da budemo svjesni da biti ‘IN’ treba da znači biti obrazovan, kulturan i vaspitan. To treba da gajimo kao društvo. Svemu tome nas između ostalog uče pozorište i umjetnost”.

Filipova ljubav prema glumi

Budući da je kultura u Bosni i Hercegovini u zapećku, mladim glumcima nedostaje dobrih i kvalitetnih projekata u kojim bi mogli pokazati svoje znanje i umijeće.

“Teško je baviti se bilo kojim zanimanjem bilo gdje u svijetu. U svemu imate uspone i padove, kao i trenutke kada imate prostor za sebe. Te trenutke treba prepoznati i iskoristiti ih. Nekad ne zavisi sve od nas. Puno faktora je u igri. Generalno, ne možemo se pohvaliti kvantitetom projekata, pogotovo kada je riječ o filmovima i serijama. U okruženju je puno bolja situacija. Ja sam zadovoljan jer sam radio isključivo projekte u kojima sam prepoznao umjetnički potencijal, odbijajući mnogo toga što bi mi donijelo instant slavu. Gradim čvrste temelje i ne zalijećem se. Radit ću naporno na sebi i vjerujem da me čekaju novi izazovi”, rekao je i dodao kako mu se želja da upiše Akademiju scenskih umjetnosti javila u srednjoj školi i to zahvaljujući predivnom iskustvu u Teatru mladih “Juventa”, čiji je bio član.

“Ljubav, pažnja i vrijeme koje je glumica Jasna Diklić uložila u Juventu su imali utjecaja i na mene.”

Za deset godina Filip želi da radi po cijelom regionu te da ostvaruje uloge i na drugim jezicima, a za sada ga čeka rad na novoj predstavi, igranje trenutno “živih” predstava, obnavljanje nekih koje su bile na pauzi, ali i rad na “Teatralcu”.

“Posebno se radujem jednom projektu, a to je uporedo snimanje filma i serije van granica BiH”, ostao je tajanstven Filip na kraju našem razgovora.

Izvor: Klix.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *