29/02/2024

Firmi SNSD-ovog odbornika podsticaj od Ministarstva energetike i rudarstva RS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Firma „Solar 1“ Bileća, čiji je direktor i suvlasnik odbornik SNSD-a u trebinjskoj Skupštini Milutin Mastilović, nedavno je dobila podsticaj od Ministarstva energetike i rudarstva RS od skoro 30.000 maraka. „Solar 1“ bavi se proizvodnjom električne energije putem malih solarnih elektrana, a ima samo jednog zaposlenog. Milutin Mastilović direktor je i Elektroprivredine “Solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1” u izgradnji, za koju je koncesiju dodijelilo Ministarstvo energetike i rudarstva RS, odnosno Vlada RS.

U javnom pozivu, koji je trajao deset dana, ovo Ministarstvo dodijelilo je ukupno 947.241 KM podsticaja za 28 privrednih subjekata. Kako se navodi na sajtu Ministarstva, novčana sredstva dodjeljuju se za „unapređenje poslovnih procesa i efikasnosti poslovanja, unapređenje konkurentnosti, povećanje broja zaposlenih radnika, stvaranje dodatne vrijednosti kod gotovih proizvoda, proizvodnji baziranoj na inovacijama, uvođenje ili unapređenje sistema kvaliteta proizvodnje i proizvoda i unapređenje drugih opštih elemenata poslovanja privrednih društava iz resorne nadležnosti Ministarstva“.

Milutin Mastilović za “Direkt” kaže da je njegova firma podsticaj od Ministarstva dobila za projekat servisa za predikciju proizvodnje električne energije iz solarnih elektrana za potrebe bilansiranja.

“Želimo da razvijemo servis za vlastite potrebe jer imamo tu obavezu kao proizvođač prema ERS-u, te želimo imati servis koji ćemo ponuditi na tržištu ostalim proizvođačima električne energije iz solarnih elektrana. Sredstva koja smo dobili od Ministarstva iznose 25 posto od ukupne vrijednosti projekta koga ćemo realizovati”, objašnjava Mastilović.

O poslovima odbornika Mastilovića sa malim solarnim elektranama “Direkt” je pisao ranije.

Osim “Solara 1”, podsticaj od Ministarstva u Hercegovini su dobile još dvije firme. Jedna je „Radanović kompani“ iz Trebinja koja se bavi kopanjem šljunka i pijeska te vađenjem gline i koalina. U prošloj godini imala je šest zaposlenih. Njen vlasnik i direktor je Aleksandar Radanović, a od Ministarstva je dobila skoro 31.000 maraka. Druga firma je „Planta Bela“, takođe iz Trebinja, čija je vlasnica i direktorica Svjetlana Vuletić. Firma je u prošloj godini imala jednog zaposlenog, bavi se proizvodnjom eteričnih ulja, a dobila je isti iznos kao i „Solar 1“ – 29.647 maraka.

Dio rang liste kandidata koji su dobili podsticaje od Ministarstva

Zanimljivo je da je podsticaj od Ministarstva dobila i „Kompanija Milojević Gilje-Gas“ iz Bijeljine od koje su brojne bolnice u Srpskoj, među kojima i Bolnica Trebinje, kupovale industrijski gas predstavljajući ga kao medicinski. Ova firma dobila je skoro 31.000 maraka podsticaja.

Iz dokumenata koji su dostupni na sajtu Ministarstva energetike i rudarstva RS nije moguće zaključiti za šta je tačno koja firma dobila novčani podsticaj.

 

Izvor: Direkt/Jelena Denda Borjan

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *