Foruma za bezbjednost zajednice Istočno Novo Sarajevo: Obezbijediti bolji protok informacija i više uključiti roditelje

 Na današnjem sastanku Foruma za bezbjednost zajednice Istočno Novo Sarajevo zaključeno je da je, kada je riječ o bezbjednosti učenika i vršnjačkom nasilju u školama, potrebno obezbijediti bolji protok informacija između svih faktora koji se bave ovom problematikom, a u rješavanje problema više uključiti roditelje.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović rekao je da su na današnjem sastanku usvojili zaključak da je potrebno povećati komunikaciju među svim akterima koji se bave bezbjednošću djece.

On je naglasio da će bolju razmjena informacija postići formiranjem školskih timova u kojima će biti stručni kadrovi iz Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje, opštine, direktori škola i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, koji će se sastajati jednom mjesečno.

Đokanović kaže da je jedan od zaključaka da je potrebno više edukovati roditelje i učenike o opasnostima od zloupotrebe društvenih mreža i korištenja opojnih sredstava.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda rekla je novinarima da je nivo vršnjačkog nasilja u ovoj školi sveden na minimum i istakla da je najvažnija bezbjednost učenika, kojih u ovoj školi ima 1.030 u 46 odjeljenja.

Ona je dodala da kada dođe do određenih nesuglasica među vršnjacima, u školi pokušavaju da ih riješe razgovorom sa roditeljima i učenicima, a ako ne uspiju, onda informaciju prosljeđuju Centru za socijalni rad i Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/.

Mrda je apelovala na medije da sa posebnom pažnjom objavljuju informacije kada su u pitanju maloljetnici, te ukazala da se djeca u ovom sistemu poremećenih vrijednosti ne znaju nositi sa nedovoljno kanalisanim informacijama, zbog čega dođe do zloupotrebe društvenih mreža, a neki problemi se donesu i u školu.

Prema njenim riječima, današnji sastanak sazvan je na inicijativu MUP-a Republike Srpske, da bi svi zajedno uticali na poboljšanje bezbjednosti djece i ostvarili bolju saradnju sa roditeljima, lokalnom zajednicom, centrima za mentalno zdravlje i socijalni rad.

Direktor Srednjoškolskog centra “28. juni” Boris Brajović ocijenio je da je zadovoljavajuća situacija po pitanju bezbjednosti učenika ove škole.

On je naveo da je jedan od zaključaka današnjeg Foruma za bezbjednost da se osim škola i policije, u sve aktivnosti malo više uključe roditelji, da bi se došlo do boljih rezultata.

IZVOR: SRNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *