Galerija “Kućanski”- sredstva preusmjerena, od izgradnje muzeja nema ništa

Izgradnja Galerije „Kućanski“ u Istočnom Novom Sarajevu započeta je još 2008. godine, sa namjerom da se izgradi galerijski kulturni objekat koji će služiti kao mjesto trajne postavke vajarskih djela akademskog vajara Boška Kućanskog.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava, izgradnja objekta je zaustavljena 2010. godine, a izvođač radova opštini je ostao dužan oko 80.000,00 KM. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva civilnih poslova BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo 2014. godine postavljena je vanjska stolarija na objektu, i objekat je fizički zatvoren. U istom periodu opštinska uprava je finansirala zamjenu krova na objektu, i uređenje ispred samog objekta. Takođe, 2016. godine završeni su radovi na unutrašnjem uređenju objekta,

Iako je tradiconalna manifestacija u ovoj opštini “Principovi dani” 2017. godine dijelom održana u ovoj galeriji, sve ostale manifestacije poslije toga održavaju se van ovog kulturnog objekta. Osim toga, još uvijek nisu u potpunosti završeni radovi na izgradnji ovog objekta.

 U međuvremenu, porodica Boška Kućanskog donijela je odluku da se odustane od postavljanja legata u ovaj objekat, i da umjetnička djela izmjeste iz privremenog depoa u objektu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva a.d. Istočno Sarajevo, nakon čega je opštinska uprava odlučila da ovaj kulturni objekat bude muzejskog tipa sa stalnim postavkama koji se odnose na nastanak, organizaciju i funkcionisanje revolucionarne organizacije „Mlada Bosna“. U Galeriji će biti i postavka koja se odnosi na istoriju Srba Sarajevskog polja, kao i postavka koja će obuhvatiti spomen sobu i sve dokumente, slike i eksponate koji se odnose na odbrambeno-otadžbinski rat u periodu 1992. -1995. godine, goovorio je tadašnji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo za SPIN Info Ljubiša Ćosić.

U međuvremenu, za načelnika opštine izabran je Jovan Katić, a namjena i svrsishodost Galerije “Kućanski” još uvijek nije određena budući da su na posljednoj sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo kreditna sredstva Grada planirana za završetak galerije “Kućanski” preusmjerena za izgradnju vrtića u Dečanskoj ulici na području ove opštine. Vrtić “Vratite nam osmijeh” smješten neposredno pored Parka “Sunce” zbog značajnih oštećenja na objektu vrtića, prouzrokovanih radovima firme “Simpro Doboj” nije u mogućnosti da prihvati djecu radi ugrožavanja njihove bezbjednosti.

Na zahtjev opštine Istočno Novo Sarajevo ova odluka o preusmjeravanju sredstava usvojena je i na sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo. Šef kluba odbornika SDS-a u Skupštini Grada Goran Šehovac izjavio je da će SDS ukazati na ove propuste, ali neće biti protiv Odluke jer su ipak djeca prioritet.

Mislim da bi lokalna zajednica ipak trebala da nađe sredstva za vrtić, a moramo i upitati ko će završiti galeriju ‘Kućanski’ i na koji način”, izjavio je Šehovac novinarima.

O tome koliko lokalna zajednica, ali i grad Istočno Sarajevo ne vode računa govori i primjer zbirke predmeta koji su od velikog kulturno- istorijskog značaja za očuvanje tradicije Srba Sarajevskog polja, za koje nije obezbjeđen adekvatan prostor za čuvanje te su smješteni u domu jedinog etnologa sa područja Istočnog Sarajeva Branka Pjevića.

Etnolog i antropolog Branko Pjević iz Istočnog Sarajeva smatra da je na prostoru Sarajevsko-romanijske regije potrebno osnovati muzej zavičajnog tipa kako bi kulturna baština bila njegovana i adekvatno predstavljena.

Pjević, koji svake godine u svom domu priredi malu postavku iz ličnog fundusa – legata, koji bi zavještao nekom budućem muzeju, kaže da je za organizovanje postavke većeg obima, osim finansijskih sredstava, potrebno i više saradnika.

I pored različitih obećanja, sudbina galerije “Kućanski” i dalje je neizvjesna, objekat je neiskorišćen, sredstva preusmjerena, a od priče o Muzeju “Mlade Bosne” i Srba sarajevskog polja, još uvijek nema ništa.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *