Пет. дец 8th, 2023

Gdje god nađeš zgodno mjesto ti drvo posadi

O političkoj kampanji…

Na koji način prikupiti što veći broj glasova na predstojećim lokalnim izborima pitanje je kojim se u zadnje vrijeme bave sve političke partije u Republici Srpskoj uoči predstojećih lokalnih izbora.

Da bi privukli glasače, potrebno je opipati puls naroda i definisati tehnike kojim ćete uvjeriti glasače da ste baš vi lideri sa kojim ih očekuje “prosperitet i razvoj“, “bolja budućnost“, “veći životni standard” “i sve drugo što spada u predizborna obećanja, što prema dosadašnjem iskustvu u našoj državi, većinom na tome i ostane. Da lako zaboravljamo i praštamo neispunjena obećanja dobro je poznato, imajući u vidu da smo pasivni glasači, lako potkupljivi novcem i obećanjima, glasači koje svoje nezadovoljstvo ne kažnjavaju na izborima, a rijetko svoja prava traže na ulici. Da smo podobna politička masa kojom je lako upravljati, i to je više puta dokazano.

Tehnike političkog marketinga se usavršavaju, društvene mreže ponudile su potpuno novu platformu za informisanje i promovisanje. I pored toga, naši kandidati na predstojećim izborima kao da su, zajedno sa svojim timovima, i u ovome ostali izvan vremena.

Pored toliko kreativnih načina promovisaja političkih ideja i ciljeva (pretpostavljam da političke partije to imaju jasno precizirano) naši političari i dalje biraju najneefikasnija sredstva svoje političke promocije. Čast izuzecima koji su na pravi način shvatili političko djelovanje, ali i uticaj društvenih mreža i pokušavaju pridobiti glasače efikasnim, dobro planiranim i razrađenim metodama.

Pojedine političke kampanje u Republici Srpskoj, sprovode se na način, koji, rekli bismo možda i vrijeđa inteligenciju. Ali, ako uzmemo u obzir ko su pojedini političari koji donose odluke značajne za svakodnevni život svih nas, za budućnost naše djece (zvuči kao floskula ali zaista je tako), onda se shvata da smo politički neosvješteni birači u zemlji paradoksa i izokrenutih društvenih i drugih vrijednosti.

Izborne aktivnosti uglavnom se svode na ustaljene, ali za postojeće javno mnjenje zastarjele metode.

Na primjer, nedavno su mladi aktivisti SNSD-a iz Istočne Ilidže organizovali akciju zasađivanja sadnica na prostoru Mladičkog polja. Super, a jeste li porazgovarali sa građanima tog istog naselja šta su njihove stvarne potrebe? I ako vam je već fokus uređenje naselja ili zaštita životne sredine zašto niste organizovali i predložili povlačenje odluke Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS o dozvoli za izgradnju još jedne MHE na Kasindolskoj rijeci koja protiče u blizini? Sigurna sam da bi vaša politička promocija tada bila efektivnija.

 Dalje, čišćenje, farbanje, uređivanje pa slikanje uz vreće smeća sa smješkom u stranačkoj majici najčešće su oganizovali aktivisti DNS-a u Istočnom Sarajevu. Koja je poruka koja se na ovaj način šalje? Da ćete redovno čistiti grad ako vam birači ukažu povjerenje? Inače, to bi svaki pojedinac trebao da radi, da se brine da ne zagadi okolinu, i uređuje životni prostor bez potrebe za slikanjem i samopromovisanjem.

Posebno su mladi aktivisti SDS-a Istočno Novo Sarajevo u nezavidnm položaju gdje pod hitno traže “za šta da se uhvate” u ovoj predizbornoj kampanji i zamjere SNSD-ovom načelniku. Pa se prašina digla oko afere kukuruzi, jedne nesmotrene izjave načelnika na kojoj se bazirala kritika njegovog rada. Trenutna vlast na republičkom nivou na čelu sa SNSD-om ponudila je toliko materijala za konstruktivnu kritiku, koja je sigurno efikasnija od kukuruza i penzionera.

I te posljednih dana učestale raznorazne akcije uručivanja kratkotrajne pomoći studentima, višečlanim porodicama, socijalno ugroženim i slično samo su trenutna obmana javnosti, a ne konkretna politika razvoja.

Iako kod nas u političkom marketingu prolazi sve i svašta, ipak ne biste trebali zanemariti potencijal i snagu biračkog tijela nudeći jeftine, zastarjele i ograničene načine promocije bez konkretnog rada u korist građana. 

Ko prvi od političkih partija pokaže stvarnu političku volju za promjenama sistema ili unapređenjem tako što će, na primjer, zaposliti sposobne i obrazovane ljude koji nisu iz političke partije kojoj pripada, taj može očekivati podršku zdravog razuma. Do tada, ne nudite nam jeftine trikove, bar nas kao glasače ispoštujte konkretnim ciljevima onoga šta ćete  uraditi ako budete na vlasti.

Važno je napomenuti da smo namjerno naveli pojedinačane primjere i različite političke partije sa ciljem da se ukaže na neefikasne i zastarjele metode izbornih koraka, a ne da se favorizuje ili kritikuje jedna od partija!!!

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *