Gdje je nestao 2.000 godina star rimski spomenik na Ilidži i ko je odgovoran?

Briga o istorijskom naslijeđu nije nešto čime se Bosna i Hercegovina može pohvaliti, ali to da 2.000 godina star spomenik iz rimskog perioda nestane je već nova dimenzija.

 

Bosanskohercegovački istoričari su u avgustu 2022. godine na obali rijeke Željeznice u Lužanima identifikovali postojanje jednog rimskog spomenika kojeg do sada naučna javnost nije opisala.

 

Naime radi se o rimskom nadgrobnom spomeniku dužine 70 centimetara, širine 58 centimetara i visine 22 centimetra koji se nalazio uz samu obalu rijeke. Na spomeniku se vjerovatno nalazio i natpis kojeg je voda vremenom isprala. Spomenik je nastao u periodu kada je ovo područje bilo dijelom rimskog naselja Aqua S i može se datirati u period od prvog do četvrtog vijeka Nove ere.

 

Foto: Fena

Problem je što se spomenik jednostavno više ne nalazi na mjestu gdje se nalazio i gdje ga je fotografisao fotograf FENA-e. Fotoreporter Klix.ba je obišao područje, ali spomenik nije pronađen.

 

Foto: Klix.ba

Čitav slučaj još tragičnije oblike prima kada se uzme u obzir da je prema informacijama kojima raspolaže portal Klix.ba od Opštine Ilidža traženo da se tri spomenika, uključujući i sada nestali transportuju kako bi ih Muzej na propisan način obradio i zaštitio.

 

Opština Ilidža je tada to odbila želeći da spomenici ostanu na području opštine Ilidža. Sada kada je jedan od spomenika nestao otvaraju se mnoga pitanja, a neka od njih su, da li će neko preuzeti odgovornost za nestanak vrijednog kulturnog naslijeđa, šta se desilo sa spomenikom, zašto nije dopušteno da se spomenik na propisan način zaštiti u Muzeju Sarajeva.

 

IZVOR: Klix.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *