GRAD DOBOJ: Za promociju gradonačelnika i Gradske uprave 99.000 KM

Za promociju i medijsko praćenje Grad Doboj platit će 99.000 KM firmi A Media iz Banja Luke. Prema analizi portala Pratimo tendere ova nabvaka je rizična jer uslovi kvalifikacije ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

 

Polovinom januara Gradska uprava Grada Doboja raspisala je tender za nabavku usluga  medijskog praćenja gradonačelnika, predstavnika Gradske uprave Doboj i promociju lokalne zajednice u 2024. godini. Procijenjena vrijednost nabavke je bila 99.000 KM bez PDV-a.

 

U tenderskoj dokumentaciji iz Gradske uprave su naveli da traže 35 priloga sa terena posvećeni informacijama o životu i aktivnostima građana koji žive i rade na području grada Doboj, sedam gostovanja gradonačelnika ili drugih predstavnika Gradske uprave, te jednu reportažu o gradu te jedno emitovanje čestitiki, obavještenja i oglasa.

 

Prema analizi portala Pratimo tendere uslovi kvalifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

Što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti od ponuđača zahtijevaju da TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora imati kvalitetno zemaljsko digitalno pokrivanje minimalno regije Banja Luka, te da kanal televizije nalazi na minimalno jednom regionalnom kablovskom operateru na području BiH. Zahtjevali su visoku zastupljenost informativnog programa sopstvene produkcije kao i emisije navedenog karaktera koje se emituju uživo. Ponuđači moraju da imaju i dopisnika za Doboj za praćenje redovnih aktivnosti Grada Doboja.

Polovinom marta iz Gradske uprave Doboj obavijestili su javnost da je na na tender za medijsko praćenje aktivnosti gradske uprave pristigla samo jedna ponuda. Firma A Media dostavila je identičnu ponudu procijenjenoj vrijednosti nabavke 99.000 KM bez PDV-a.

 

Iza firme „A Media“, u čijem okviru posluje i list „Faktor magazin“, stoji banjalučka Alternativna televizija. Podsjetimo da su Sjedinjene Američke Države u januaru prošle godine uvele sankcije ATV televiziji i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

“Sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV, kao naprimjer zahtijevanjem ličnog odobravanja medijskih priča vezanih za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve” navedeno je, između ostalog, tada u saopštenju. Dalje su istakli da je Dodik ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje porodice što je koristio kao još jedan put za korupciju.

Tek nakon uvođenja sankcija Alternativnoj televiziji firma A Mediapočinje dobijati ugovore od javnih preduzeća i institucija.  U prvom mjesecu 2024. godine firma A Media d.o.o. Banja Luka sklopila je unosne ugovore za usluge medijskog oglašavanja sa javnim preduzećima. Prema podacima portala akta.ba navedena firma dobila je čak sedam ugovora ukupne vrijednosti veće od pola miliona KM, tačnije 594.580,00 bez PDV-a. Svi ugovori sklopljeni su sa Mješovitim holdingom ERS – MP a.d. Trebinje.

 

IZVOR: pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *