Grad Istočno Sarajevo: Bez imenovanja petog načelnika odjeljenja, Ćosić: “Greška u konkursu”

Na sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo imenovani su načelnici odjeljenja izabrani na konkursima za prijem službenika u Gradskoj upravi objavljenim u Večernjim novostima. Skoro po pravilu na konkurs su pristigle prijave samo dotadašnjih vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja.

Tako je novi/stari načelnik Odjeljenja za finansije Marina Mičić, Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Ljiljana Lizdek, Odjeljenja za inspekcijske poslove Ratko Đurović i Odjeljenja za opštu upravu Nikola Vujičić.

 

Rješenja o imenovanju načelnika odjeljenja su samo formalnost u kojima stoji da je “pregledom prispjele prijave utvrđeno da kandidat ispunjava opšte i posebne uslove, nakon čega je obavljen intervju i izvršeno bodovanje”.

 

Jedno od Rješenja o imenovanju

 

Zanimljivo je da se na Dnevnom redu Skupštine Grada nije našla tačka vezano za Odjeljenje za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove, odnosno v.d. načelnika odjeljenja Obrada Kovača kojem je takođe istekao mandat.

 

Odbornik opozicije u Skupštini Grada Istočno Sarajevo Rade Ćosović (PDP) upitao je gradonačelnika Ljubišu Ćosića šta je sa imenovanjem petog načelnika odjeljenja. “Greška u konkursu”, rekao je gradonačelnik Ćosić.

 

“Ukoliko je to što načelnik kaže, onda je greška u dnevnom redu, ukoliko je greška u konkursu, što čisto sumnjam, onda je na današnjoj sjednici trebala da bude tačka Odluka o razrješenju v.d. načelnika i Odluka o imenovanju v.d. načelnika. Sada dolazimo u sivu zonu gdje ćemo imati razrješene načelnike, imenovane u punom kapacitetu i imamo načelnika odjeljenja koji ‘visi’”, odgovorio je Ćosović.

 

S obzirom da Zakon o službenicima i namještenicima RS propisuje da načelnika odjeljenja razrješava dužnosti skupština u slučaju  isteka vremena na koji je imenovan, što ovdje nije slučaj, pa je Skupština Grada u ovom slučaju prekršila Zakon.

 

Novinar SPIN Info pitao je na konferenciji za medije gradonačelnika kakva je to konketno “greška u konkursnoj proceduri” i da li su Odluke ovog odjeljenja i dalje važeće, s obzirom da je v.d. načelniku istekao mandat, i nije produžen, a novi nije imenovan.

 

“Komisija za propise dala je pozitivno mišljenje, znači da je sve urađeno u skladu sa Zakonom. Četiri načelnika odjeljenja su imenovana na osnovu javnog konkursa koji je uredno objavljen, prijavljeni su kandidati, ja sam dao prijedlog da se kandidati imenuju, a što se tiče greške u konkursu, tako su mi rekle kolege pa ćemo provjeriti”, rekao je gradonačelnik Ćosić i dodao da su odluke načelnika (kojem je istekao mandat) validne.

 

Član 55, stav 5 Zakona o službenicima i namještenicima RS kaže da “vršilac dužnosti odjeljenja ili službe mora da ispunjava opšte uslove za zapošljavanje u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi i posebne uslove za imenovanje. Jedan od posebnih uslova je i da ima najmanje tri godine radnog iskustva u traženom stepenu obrazovanja, odnosno odgovarajućeg zvanja, što, tvrdi izvor SPIN Info trenutni v.d. načelnik Obrad Kovač nema, te se stoga ova tačka nije našla na dnevnom redu protekle skupštine.

 

Autor: Redakcija

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *