Građani Istočnog Sarajeva ne mogu kontaktirati HES?

Posljednjih dana Bosna i Hercegovina bilježi povećan broj zaraženih virusom korona, što dodatno otežava rad zdravstvenih ustanova i drugih službi čiji je obim rada epidemijom povećan. 

Broj zaraženih nakon praznika povećan je i u Istočnom Sarajevu, veliki su redovi ispred kovid odjeljenja ambulante u Istočnom Sarajevu, a građani imaju primjedbe i na rad Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja (HES). Ova služba, nakon što dobije rezultate testiranja, poziva osobu čiji je rezultat pozitivan i obavlja epidemiološko istraživanje na osnovu kojeg se izdaje Rješenje o izolaciji. Međutim, građani ovih dana ne mogu da kontaktiraju ovu službu bez obzira na dodatne telefonske linije HES-a uvedene tokom pandemije, tako na primjer, pacijenti pozitivni na virus korona, testirani u Bolnici “Srbija” ne mogu se prijaviti u HES da bi mogli dobiti Rješenje o izolaciji, a kasnije i potvrdu da su prebolovali koronu. Razlog je jednostavan, niko se ne javlja na telefon.

Postavlja se pitanje zbog čega Bolnica ne šalje rezultate HES-u na osnovu kojih mogu izdati Rješenja budući da se na telefon niko ne javlja, a zaraženi, sasvim logično, ne mogu lično doći u HES?

Zovem od početka januara na sve dostupne brojeve telefona ovu službu da bih prijavila da sam pozitivna na virus korona na osnovu testa Bolnice ‘Kasindo’ , međutim na niko se ne javlja. Poslala sam i sina da lično ode u Dom zdravlja, ali vrata su bila zaključana. Ne znam šta da radim, prošlo je već 15 dana i vrijeme moje izolacije je završeno”, kaže sugrađanka iz Istočnog Sarajeva u dopisu našem portalu.

Ona nije jedina koja se žali da ne može stupiti u kontakt sa ovom službom, pritužbe sugrađana javno su napisane i na fejsbuk grupama koje se bave ovom problematikom.

I mi smo pokušali stupiti u kontakt sa Higijensko epidemiološkom službom Doma zdravlja Istočno Sarajevo, ali niko se ne javlja.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *