Građani Istočnog Sarajeva pozivaju Regulatornu komisiju za energetiku Republike Srpske da zaštite njihove interese

Firma “BUK” doo iz Istočnog Sarajeva bila je dužna da do 31.12.2021. počne sa radom, odnosno pribavi upotrebnu dozvolu za proizvodno postrojenje mHE “Samar” koja bi trebala da se gradi na Kasindolskoj rijeci, uprkos što su građani Istočnog Sarajeva peticijom kojom je  prikupljeno 2354 potpisa izrazili protivljenje izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

Pravo na podsticaj ova firma dobila je od  Regulatorna komisija za energetiku RS, koja će dalje odlučiti o produženju preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije za mHE.

Mi, članovi NGG “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” se protivimo davanju podsticaja za proizvodnju električne energije za mHE “Samar” i zahtjevamo da se ovaj zahtjev odbije, te se nadamo da će nadležni organ uvažiti naše apele prilikom današnjeg odlučivanja, naročito imajući na umu svoju dužnost da djeluju u javnom interesu. S obzirom da investitor nema važeću ekološku dozvolu i nije izvjesno kada i da li će je dobiti, a bez koje ne može pribaviti upotrebnu dozvolu, smatramo da im se rješenje o preliminarnom pravu na podsticaj ne treba produžiti.”, ističe Sara Tuševljak, članica NGG “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.”

Po sopstvenoj definiciji, Regulatorna komisija za energetiku RS (RERS) samostalna je i nezavisna organizacija u obavljanju svojih poslova. U praksi je, ipak, poligon za instalaciju stranačkih kadrova, pokazuje istraživanje „Direkta“. Nagrađeni izdašnim platama i brojnim beneficijama, u Regulatornoj komisiji sjede istaknuti partijski kadrovi vladajućih stranaka u Srpskoj. Po stranačkom ključu funkcioniše i zapošljavanje, pa su u RERS tako, između ostalih, nedavno bez konkursa primljene supruga i ćerka trebinjskih SNSD-ovaca.

Da li će pritisak javnosti uroditi plodom ili će se o uništavanju rijeke odlučivati po stranačkom nahođenju, ostaje da se vidi.

Pripremila: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *